Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΕΣΧΑΤΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ, ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΚΑΤΑΠΟΝΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ, ΑΓΚΑΛΙΑΖΑΝ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»

Οι τελευταίοι 59 που γύρισαν από τη φρίκη

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχτηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής στην αίθουσα αφίξεων εκτός Σένγκεν του «Ελ. Βενιζέλος», όταν και οι τελευταίοι 59 επιβάτες, οι περισσότεροι Ελληνες, που έφτασαν με το τρίτο C-130, έσμιξαν με τους οικείους τους.

Η συγκίνηση περίσσευε στο «Ελ. Βενιζέλος». Ο εφιάλτης των τελευταίων ημερών, που έζησαν οι Ελληνες στη Λιβύη, έχει περάσει (φωτ. Μ. Βαλασόπουλος) Η συγκίνηση περίσσευε στο «Ελ. Βενιζέλος». Ο εφιάλτης των τελευταίων ημερών, που έζησαν οι Ελληνες στη Λιβύη, έχει περάσει (φωτ. Μ. Βαλασόπουλος) Εμφανώς καταπονημένοι, οι περισσότεροι έπεφταν στην αγκαλιά των δικών τους που είχαν μαζευτεί από νωρίς και τους περίμεναν εναγωνίως. Κάθε φορά που άνοιγε η πόρτα, τους έψαχναν με το βλέμμα ανάμεσα στους υπόλοιπους επιβάτες. «Καλώς τον, καλώς τον», ακουγόταν στην αίθουσα. Με δάκρυα χαράς και ανακούφισης, κουνούσαν τα χέρια τους και περίμεναν την πολυπόθητη συνάντηση, καθεμία και μία προσωπική ιστορία.

«Δεν μπορώ να σας πω τίποτα, η κατάσταση είναι πολύ χάλια, ειδικά τη νύχτα, μετά την προσευχή», είπε ένας από τους αφιχθέντες ο οποίος αποχώρησε γρήγορα με εμφανή τα σημάδια κούρασης.

Ο κ. Θανόπουλος ανέμενε τον 31χρονο γιο του, ο οποίος εργαζόταν τους τελευταίους 8 μήνες σε εργοτάξιο νότια της χώρας στα σύνορα με το Τσαντ. «Εκείνος δεν ήθελε να φύγει, ήταν πιο ήσυχα εκεί», λέει στην «Ε». Την απομάκρυνσή τους συντόνισε η εταιρεία, πρόσθεσε.

Η Β.Λ. περίμενε τον 43χρονο σύζυγό της, εργαζόμενο σε κατασκευαστική που έμενε σε κάμπους στη Σύρτη, ο οποίος της περιέγραψε τηλεφωνικά την έφοδο ενόπλων με καλάσνικοφ. «Εψαχναν για Αιγύπτιους και Τυνήσιους», περιέγραψε.

Από τους επιβάτες των πολεμικών αεροσκαφών υπήρχαν βέβαια και οι πιο τυχεροί. Ο νεαρός μηχανικός Καλαμαράς Ν., ο οποίος έφτασε στην Αθήνα με το τρίτο αεροσκάφος, είπε στην «Ε» ότι επέστρεψε για προληπτικούς λόγους. «Δούλευα στο Ουμπάρι, στο νότιο τμήμα της χώρας και εκεί η κατάσταση ήταν πιο ήρεμη. Εγώ δεν είδα τίποτα», είπε.

Είκοσι τρεις εργαζομένους, Ελληνες και Κύπριους, υποδέχτηκε εκπρόσωπος κατασκευαστικής εταιρείας. Δούλευαν 20 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, είπε και παρέμεναν συγκεντρωμένοι όλοι μαζί. Τον 33χρονο αδερφό του ανέμενε ο κ. Καραμουσάς, που βρισκόταν στη Λιβύη για επαγγελματικούς λόγους, μόλις ένα μήνα. Ο κ. Σταμάτης Προκόπης περίμενε τον πεθερό του που ήταν στη Λιβύη για δουλειά. «Επικοινωνούσαμε συχνά, μας έπαιρνε εκείνος», είπε στην «Ε». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Λιβύη
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Σχετικά θέματα: Λιβύη
Τα δώρα της σφαγής
Περιμένοντας πού θα «γείρει η πλάστιγγα»
Κυρώσεις, μόνον επί χάρτου...
Τα βρετανικά ΜΜΕ για το «φιάσκο» της κυβέρνησης
Η Κίνα στέλνει φρεγάτα
ΝΑΤΟ: «Ολες οι επιλογές είναι ανοιχτές»
Παρίσι: κατάληψη της πρεσβείας και παραιτήσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Λιβύη
Τα δώρα της σφαγής
Περιμένοντας πού θα «γείρει η πλάστιγγα»
Κυρώσεις, μόνον επί χάρτου...
Τα βρετανικά ΜΜΕ για το «φιάσκο» της κυβέρνησης
Οι τελευταίοι 59 που γύρισαν από τη φρίκη
Η Κίνα στέλνει φρεγάτα
ΝΑΤΟ: «Ολες οι επιλογές είναι ανοιχτές»
Παρίσι: κατάληψη της πρεσβείας και παραιτήσεις
Ιράκ - Υεμένη - Συρία
«Μέρα οργής» στο Ιράκ, διαδηλώσεις σε Υεμένη - Συρία
Τουρκία
Ερντογάν: άλλο οι εξεγέρσεις κι άλλο το σχέδιο για τη Μεγάλη Μέση Ανατολή
Άλλες ειδήσεις
Πιασμένοι στο δίχτυ...