Έντυπη Έκδοση

Διεθνής αναστάτωση για το νέο «βρόμικο» καύσιμο

Δομικές ανατροπές στην παγκόσμια ενεργειακή ισορροπία, με καταστροφικές ωστόσο επιπτώσεις στο περιβάλλον, επιφέρει η σχετικώς νέα «επαναστατική», όπως την χαρακτηρίζουν, τεχνολογία παραγωγής φυσικού αερίου από σχιστολιθικό άργιλο.

Η διασφάλιση πηγών ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου και ο έλεγχος αυτών κρατά σε... εγρήγορση τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα, με την τελευταία -έχοντας απώτερο στόχο την ενεργειακή της επάρκεια και την απεξάρτησή της από τον άνθρακα- να επενδύει πρόσφατα 5,4 δισ. δολάρια σε κοίτασμα φυσικού αερίου από σχιστόλιθο στον Καναδά.

Κινεζικές εταιρείες καταβάλλουν βαρύ τίμημα για την απόκτηση αυτής της -ζωτικής σημασίας- τεχνολογίας.

Στόχος του Πεκίνου, σύμφωνα με το Στρατηγικό Κέντρο Ερευνών για το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο της Κίνας, είναι έως το 2020 να έχει προχωρήσει στην παραγωγή ενός τρισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από σχιστολιθικό άργιλο, αξιοποιώντας τα τρία μεγαλύτερα πιθανά κοιτάσματά της, στις επαρχίες Ορντος, Σιτσουάν και Ταρίμ.

Οι ΗΠΑ, χάρη στην παραγωγή φυσικού αερίου από σχιστολιθικό άργιλο, κατέλαβαν το 2010 την πρώτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, αφήνοντας για πρώτη φορά στη δεύτερη θέση τη Ρωσία.

Η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας μειώνει εκ των πραγμάτων την «απόλυτη» πρωτοκαθεδρία των «κανονικών» παραγωγών, αλλά και των αγωγών που μεταφέρουν το φυσικό αέριο στα σημεία κατανάλωσης, εφόσον με τη νέα μέθοδο, παρά το υψηλό κόστος, θα προκύπτει σχετική αυτάρκεια στις ενεργοβόρες χώρες και θα περιορίζει την εξάρτησή τους από τρίτες ενεργειακές πηγές.

**Τι είναι όμως ο σχιστολιθικός άργιλος; Πρόκειται για μη συμβατό αέριο (συγκεκριμένα για μεθάνιο, το οποίο αποτελεί το βασικό συστατικό του φυσικού αερίου), το οποίο παράγεται από το σχιστόλιθο.

Με γεωτρήσεις που φτάνουν τα 3.000 μέτρα και με τη διοχέτευση χιλιάδων λίτρων νερού υπό πίεση απελευθερώνεται το φυσικό αέριο, καθιστώντας δυνατή στη συνέχεια την άντλησή του.

Το κόστος εξόρυξης όμως παραμένει υψηλό. Χαρακτηριστικά, το 2010 πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη 9 δοκιμαστικές γεωτρήσεις φυσικού αερίου από σχιστόλιθο, οι 5 εκ των οποίων στην Πολωνία, το κόστος των οποίων ανήλθε στα 20 εκατ. δολάρια.

Η Γαλλία, πάντως, στις αρχές Φεβρουαρίου, έκανε πίσω, αναβάλλοντας προς το παρόν τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις επί του εδάφους της, θεωρώντας πως οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα από την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας έχουν υποτιμηθεί (κατά την όλη διαδικασία του απεγκλωβισμού του φυσικού αερίου γίνεται χρήση χημικών, τα οποία στη συνέχεια ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Σχετικά θέματα: Ενέργεια
Ρέκβιεμ Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη πρελούδιο για τον τουρκικό αγωγό
Ακριβότερο ρεύμα φέρνει η παραχώρηση σε ιδιώτες των υδροηλεκτρικών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κομισιόν
«Δεν σώζεστε χωρίς τα 50 δισ. από την περιουσία»
Δ' Μνημόνιο
Σκληρότερα μέτρα για την 5η δόση
Εξοργιστικές υπερβάσεις
Σκανδαλώδεις υπερκοστολογήσεις των δημοσίων έργων κατά 90%
Ενέργεια
Ρέκβιεμ Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη πρελούδιο για τον τουρκικό αγωγό
Ακριβότερο ρεύμα φέρνει η παραχώρηση σε ιδιώτες των υδροηλεκτρικών
Διεθνής αναστάτωση για το νέο «βρόμικο» καύσιμο
Συστήματα franchising
Δικαιόχρηση: ένας μαγνήτης για καινούργιους επιχειρηματίες
Προϋπολογίστε φανερά και κρυφά έξοδα
Εστίαση και υπηρεσίες σέρνουν τον χορό
Τηλεπικοινωνίες
Καταβαραθρώθηκαν τα κέρδη του ΟΤΕ
Τεχνο-οικονομία
Apple και Google βγήκαν προς άγραν ηλεκτρονικών εκδοτών
Ψηφιακές αναβαθμίσεις με προεκτάσεις
Η Sony μπαίνει στα tablets με άρωμα Playstation
Σενάρια συγχωνεύσεων
ΟΤΟΕ:
«Τα δίνουν όλα στους τραπεζίτες»
Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης
ΕΒΖ: Ραντεβού σε αναμμένα κάρβουνα
Επιχειρήσεις
Πληθαίνουν τα λουκέτα στον Πειραιά
Άλλες ειδήσεις
Ο Γ. Καρακαδάς πρόεδρος της Olympic Air
Κλείνουν 3 τελωνεία