Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟ ΤΑ 410 ΕΚΑΤ. ΤΟ 2009 ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΑ 39,6 ΠΕΡΥΣΙ * ΤΣΑΜΑΖ: ΕΜΠΟΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Καταβαραθρώθηκαν τα κέρδη του ΟΤΕ

Πρωτοφανή μείωση στα καθαρά κέρδη του, που αγγίζει τα όρια της καταβαράθρωσης, εμφάνισε ο όμιλος του ΟΤΕ το 2010.

Από 410 εκατομμύρια ευρώ το 2009, πέρσι μετά βίας έφτασε τα 39,6 εκατομμύρια, με το ποσοστό της πτώσης να αγγίζει το -90,4%. Η διοίκηση κάνει λόγο για «πρωτοφανή εμπόδια» και το χειρότερο είναι πως οι προβλέψεις για τη χρονιά που διανύουμε είναι εξίσου δυσοίωνες.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα, συνολικά ο όμιλος (ΟΤΕ, Cosmote και οι θυγατρικές σε Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία) είχε έσοδα 5,48 δισ. έναντι 5,96 δισ. το 2009. Τα δε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων υποχώρησαν κατά 20,5%.

Με όλα τα πρόσημα αρνητικά, η εικόνα του ΟΤΕ για το προηγούμενο έτος μόνο καλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας: «Οι αντίξοες οικονομικές συνθήκες και η μειωμένη καταναλωτική δραστηριότητα, σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται, συνέχισαν να επηρεάζουν αρνητικά τον όμιλο ΟΤΕ».

Εισφορά 130 εκατ.

Αλλοι παράγοντες που έπαιξαν κυρίαρχο ρόλο στην καθίζηση της εταρείας, είναι οι εισφορές μεταξύ των οποίων και η επιβάρυνση ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ για το πρόγραμμα εθελουσίας επί Βουρλούμη (2005-2006), καθώς και η απομείωση της αξίας των πάγιων περιουσιακών στοιχείων της RomTelecom. Για την εθελουσία, ο ΟΤΕ σκοπεύει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Βελτιωμένα παρουσιάζονται τα λειτουργικά κέρδη του Οργανισμού (λειτουργικό κόστος) που περιορίστικαν σε 384,9 εκατ. ευρώ, έναντι 1,043 δισ. ευρώ το 2009.

* Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Τσαμάζ τόνισε: «Το 2010, αντιμέτωποι με εμπόδια χωρίς προηγούμενο σε όλα τα επίπεδα δραστηριοποίησης, καταφέραμε, αξιοποιώντας κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας, να συγκρατήσουμε τη μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας και των χρηματορροών. Ομως, τα καθαρά κέρδη επηρεάστηκαν αρνητικά από απομειώσεις αξίας πάγιων περιουσιακών στοιχείων στη Ρουμανία και επιπρόσθετα κόστη που σχετίζονταν με προγράμματα πρόωρης αποχώρησης εργαζομένων προηγούμενων ετών».

Οσον αφορά το κατά γενική ομολογία «δύσκολο» 2011, ο κ. Τσαμάζ επισήμανε ότι «θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ανάσχεσης του ρυθμού μείωσης των εσόδων και της κερδοφορίας του ομίλου. Παρ' όλο που η επίτευξη των στόχων είναι πολύ δύσκολη, λαμβάνοντας υπ' όψιν το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον μας, έχω την πεποίθηση ότι θα επιτύχουμε».

Ζημιές η μητρική

* Ζημιά ύψους 582 εκατομμυρίων ευρώ παρουσίασε το τελευταίο τρίμηνο του 2010 και η γερμανική εταιρεία Deutsche Telekom, η οποία κατέχει το 30% των μετοχών του ΟΤΕ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, τα αποτελέσματα της εταιρείας επηρεάστηκαν αρνητικά από εφάπαξ κόστη ύψους 1,3 δισ., μεταξύ των οποίων 445 εκατομμύρια για τη μείωση της αξίας του ενεργητικού της στην Ελλάδα και τη Ρουμανία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεπικοινωνίες & ευρυζωνικότητα
ΟΤΕ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κομισιόν
«Δεν σώζεστε χωρίς τα 50 δισ. από την περιουσία»
Δ' Μνημόνιο
Σκληρότερα μέτρα για την 5η δόση
Εξοργιστικές υπερβάσεις
Σκανδαλώδεις υπερκοστολογήσεις των δημοσίων έργων κατά 90%
Ενέργεια
Ρέκβιεμ Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη πρελούδιο για τον τουρκικό αγωγό
Ακριβότερο ρεύμα φέρνει η παραχώρηση σε ιδιώτες των υδροηλεκτρικών
Διεθνής αναστάτωση για το νέο «βρόμικο» καύσιμο
Συστήματα franchising
Δικαιόχρηση: ένας μαγνήτης για καινούργιους επιχειρηματίες
Προϋπολογίστε φανερά και κρυφά έξοδα
Εστίαση και υπηρεσίες σέρνουν τον χορό
Τηλεπικοινωνίες
Καταβαραθρώθηκαν τα κέρδη του ΟΤΕ
Τεχνο-οικονομία
Apple και Google βγήκαν προς άγραν ηλεκτρονικών εκδοτών
Ψηφιακές αναβαθμίσεις με προεκτάσεις
Η Sony μπαίνει στα tablets με άρωμα Playstation
Σενάρια συγχωνεύσεων
ΟΤΟΕ:
«Τα δίνουν όλα στους τραπεζίτες»
Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης
ΕΒΖ: Ραντεβού σε αναμμένα κάρβουνα
Επιχειρήσεις
Πληθαίνουν τα λουκέτα στον Πειραιά
Άλλες ειδήσεις
Ο Γ. Καρακαδάς πρόεδρος της Olympic Air
Κλείνουν 3 τελωνεία