Έντυπη Έκδοση

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ **560 ΟΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΜΕ 20.000 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Δικαιόχρηση: ένας μαγνήτης για καινούργιους επιχειρηματίες

Ευκαιρίες και ασφάλεια για τους «έχοντες» σε καιρούς κρίσης αλλά και μεγάλα ρίσκα για τους «αλεξιπτωτιστές» και τους επιχειρηματίες ανάγκης παρουσιάζουν τα συστήματα franchising στη χώρα μας.

Η αντοχή που επιδεικνύει, κόντρα στην οικονομική ύφεση, η «βιομηχανία της δικαιόχρησης» σε μια περίοδο που τα λουκέτα στο λιανεμπόριο αποτελούν καθημερινό φαινόμενο είναι σε μεγάλο βαθμό παρεπόμενο της αυξανόμενης ανεργίας, της περικοπής αποδοχών και της εργασιακής ανασφάλειας που ωθούν όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους ή ανεξάρτητους επιχειρηματίες να ενταχθούν σε κάποια επώνυμη αλυσίδα.

Εν τούτοις, όλοι οι σύμβουλοι που δραστηριοποιούνται χρόνια στη βιομηχανία του franchising συστήνουν μεγάλη προσοχή στους επίδοξους επιχειρηματίες, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί «πανάκεια» στην κρίση. Αντίθετα, όταν δεν υπάρχει αναγνωρίσιμο προϊόν και ανταγωνιστική ή πρωτότυπη ιδέα ή απουσιάζει η απαιτούμενη στήριξη της δικαιοπαρόχου εταιρείας και η επάρκεια κεφαλαίων, ο κίνδυνος του λουκέτου και της οικονομικής ζημιάς είναι πολύ μεγάλος.

Τα ρίσκα είναι πολύ μεγαλύτερα εφόσον οι επιχειρηματικές προτάσεις της αγοράς παραμένουν εστιασμένες εδώ και πολλά χρόνια στα παραδοσιακά πρότυπα ιδεών που αναπτύσσονται γύρω από το έτοιμο φαγητό, την ένδυση, τις καφετέριες κ.ά., κλάδους δηλαδή που εκ των πραγμάτων πλήττονται από την ύφεση. Μόνο την τελευταία διετία έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στο προσκήνιο νεότεροι κλάδοι, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις αλυσίδες που έχουν ως αντικείμενο τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Εχοντας καθιερωθεί ως μια εξαιρετικά ανταγωνιστική μέθοδος για να ιδρύσει κανείς μια μικρή -κατά κύριο λόγο- επιχείρηση, ο θεσμός της δικαιόχρησης συνεχίζει να αποτελεί σήμερα ισχυρό μαγνήτη για χιλιάδες νέους επιχειρηματίες που αναζητούν μια προσοδοφόρο ιδέα για ν' ανοίξουν τους επιχειρηματικούς τους ορίζοντες.

Συγκέντρωση 70% σε 80 αλυσίδες

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Franchise, σήμερα δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα 650 ενεργές αλυσίδες δικαιοπαροχής, με περίπου 20.000 καταστήματα, ωστόσο περίπου 560 θεωρούνται ότι είναι ενεργές. Από αυτές, περίπου 80 αλυσίδες ελέγχουν το 70% των καταστημάτων ενώ στην πλειονότητά τους τα υφιστάμενα δίκτυα δικαιόχρησης (60-65%) είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους, με πωλήσεις μέχρι και 15 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια του 2010 εκτιμάται ότι άνοιξαν πάνω από 500 νέα καταστήματα, κυρίως στην εκπαίδευση (18%) και στον κλάδο της εστίασης (38%), ενώ προστέθηκαν περίπου 15 νέα concepts στην αγορά. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Franchise (EFF) η αγορά του franchising στην Ελλάδα κινήθηκε σταθεροποιητικά τη διετία 2007/2009, με τον αριθμό των εμπορικών σημάτων να εμφανίζουν αύξηση κατά 3%. Το ποσοστό αυτό ρίχνει τη χώρα μας σχετικά χαμηλά στην ευρωπαϊκή κατάταξη, όπου πρωταγωνιστεί η Πολωνία με ανάπτυξη 47,5% και ακολουθούν Φινλανδία και Γαλλία με ρυθμό 20% η καθεμιά· ωστόσο δείχνει ότι παρά το αρνητικό οικονομικό κλίμα, ο κλάδος του franchising δεν είχε απώλειες.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Franchise «μετρά» 560 εμπορικά σήματα για το 2010 έναντι 544 το 2007, υπολογίζει ότι λειτουργούν περίπου 18.000 καταστήματα πανελλαδικά και ότι στον κλάδο απασχολούνται πάνω από 100.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι.

11.730 αλυσίδες σε όλη την Ευρώπη

Σε όλη την Ευρώπη οι αλυσίδες franchise υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 11.730. Στην κατάταξη της EFF η χώρα με τα περισσότερα σήματα είναι η Τουρκία, με 1.640 franchise concepts και ρυθμό ανάπτυξης 18,8% τη διετία 2007/2009. Διαθέτει 44.225 σημεία πώλησης στα οποία απασχολούνται 252.000 άτομα.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Γαλλία με 1.369 εμπορικά σήματα, από τα οποία το 89% είναι γαλλικά. Διαθέτει 51.600 καταστήματα, στα οποία απασχολούνται 693.164 άτομα. Η επόμενη μεγαλύτερη αγορά είναι η γερμανική, με 960 εμπορικά σήματα, αυξημένα κατά 5% σε σχέση με το 2007. Το 80% των σημάτων εμφανίζονται ως εγχώρια, ενώ ο συνολικός αριθμός των σημείων πώλησης των δικτύων ανέρχεται σε 58.000 με 452.000 εργαζόμενους. Στην Ισπανία καταγράφονται 919 σήματα (+8,1%), με 57.139 καταστήματα, όπου απασχολούνται 235.075 εργαζόμενοι. Η Ιταλία ακολουθεί με 869 εμπορικά σήματα, περισσότερα κατά 2,6% σε σχέση με το 2007. Από αυτά, ποσοστό 96% εμφανίζονται ως εγχώρια. Συνολικά τα καταστήματα των δικτύων franchise ανέρχονται σε 53.313, στα οποία εργάζονται 180.525 άτομα.

Ισχυρότερη δύναμη παγκοσμίως στο franchise είναι η Κίνα όπου σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία δραστηριοποιούνται 4.000 ξένες και εγχώριες αλυσίδες. Το 2009, η βιομηχανία franchise στην Κίνα παρουσίασε ραγδαία ανάπτυξη (+15% έναντι του 2008) με τον συνολικό συνολικό αριθμό καταστημάτων να ξεπερνά τα 330.000.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, που «γέννησαν» και τον θεσμό, υπάρχουν 2.200 σήματα και περισσότερα από 453.300 σημεία πώλησης. και υπάρχουν πάντα περιθώρια ανάπτυξης νέων σημάτων. *

Πανόραμα ευκαιριών

Αφιερωμένη στην ενδυνάμωση των αραβοελληνικών επιχειρηματικών σχέσεων είναι η διεθνής έκθεση ΚΕΜ Franchise, που πραγματοποιείται από τις 25 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2011 στο Hexexpo Palace υπό την αιγίδα του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης.

Στη φετινή διεθνή έκθεση για το franchise θα παρουσιαστούν όλες οι νέες και υφιστάμενες επιχειρηματικές ιδέες που αναπτύσσονται στην ελληνική και τη διεθνή αγορά στις κατηγορίες:

Εστίαση - Τρόφιμα / Ενδυση - Υπόδηση - Αξεσουάρ / Υγεία & Ομορφιά / Παροχή Υπηρεσιών / Εκπαίδευση - Επιμόρφωση / Οικιακός Εξοπλισμός / Διάφορα: Super Market - Mini Market - Fast Food - Εστιατόρια - Ασιατική Κουζίνα - Μπιραρίες - Φούρνοι - Καφέ - Σνακ - Παγωτά - Παραδοσιακά Προϊόντα - Δερμάτινα - Γυναικεία & Αθλητική Υπόδηση - Αξεσουάρ - Κοσμήματα - Παιδικά Ρούχα - Κέντρα Αισθητικής - Κέντρα Ευεξίας - Κέντρα Διακοπής Καπνίσματος - Κομμωτήρια - Είδη Κομμωτηρίου - Καλλυντικά - Κτηματομεσιτικές Υπηρεσίες - Φροντίδα Κατοικίδιων - Επιδιορθώσεις Υποδημάτων & Κατασκευή Κλειδιών - Διαφημιστικές Υπηρεσίες - Υπηρεσίες ΚΤΕΟ & Υγραερίου Αυτοκινήτων - Web design & Internet Services - Κέντρα Ξένων Γλωσσών & Πληροφορικής - Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης - Σχολές Αισθητικής - Μεταφραστικά κέντρα - Κέντρα Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων - Ανθοπωλεία - Παιχνίδια - Ευχετήριες Κάρτες - Δώρα - Gadgets - Παιδικά Επιπλα - Επιπλα Κουζίνας - Οικολογικά Ταπητοκαθαριστήρια & Καθαρισμός Στρωμάτων - Πράσινη Ενέργεια - Επιδιορθώσεις εσωτερικών χώρων αυτοκινήτων - Υπηρεσίες Leasing Οχημάτων -Αυτόματοι Πωλητές κ.ά.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Franchise (EFE), του Παγκόσμιου Συμβουλίου Franchise (WFC) και του Συνδέσμου Franchise Ελλάδος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Σχετικά θέματα: Συστήματα franchising
Προϋπολογίστε φανερά και κρυφά έξοδα
Εστίαση και υπηρεσίες σέρνουν τον χορό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κομισιόν
«Δεν σώζεστε χωρίς τα 50 δισ. από την περιουσία»
Δ' Μνημόνιο
Σκληρότερα μέτρα για την 5η δόση
Εξοργιστικές υπερβάσεις
Σκανδαλώδεις υπερκοστολογήσεις των δημοσίων έργων κατά 90%
Ενέργεια
Ρέκβιεμ Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη πρελούδιο για τον τουρκικό αγωγό
Ακριβότερο ρεύμα φέρνει η παραχώρηση σε ιδιώτες των υδροηλεκτρικών
Διεθνής αναστάτωση για το νέο «βρόμικο» καύσιμο
Συστήματα franchising
Δικαιόχρηση: ένας μαγνήτης για καινούργιους επιχειρηματίες
Προϋπολογίστε φανερά και κρυφά έξοδα
Εστίαση και υπηρεσίες σέρνουν τον χορό
Τηλεπικοινωνίες
Καταβαραθρώθηκαν τα κέρδη του ΟΤΕ
Τεχνο-οικονομία
Apple και Google βγήκαν προς άγραν ηλεκτρονικών εκδοτών
Ψηφιακές αναβαθμίσεις με προεκτάσεις
Η Sony μπαίνει στα tablets με άρωμα Playstation
Σενάρια συγχωνεύσεων
ΟΤΟΕ:
«Τα δίνουν όλα στους τραπεζίτες»
Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης
ΕΒΖ: Ραντεβού σε αναμμένα κάρβουνα
Επιχειρήσεις
Πληθαίνουν τα λουκέτα στον Πειραιά
Άλλες ειδήσεις
Ο Γ. Καρακαδάς πρόεδρος της Olympic Air
Κλείνουν 3 τελωνεία