Έντυπη Έκδοση

Η ΠΡΩΤΗ ΖΗΤΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 30% ΚΑΙ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ, Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΛΕΙ 10% ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ

Apple και Google βγήκαν προς άγραν ηλεκτρονικών εκδοτών

Εντάξει, η έκφραση «μάχη γιγάντων» έχει χρησιμοποιηθεί κατ' επανάληψη, για να περιγράψει τις αντιπαραθέσεις στον ψηφιακό κόσμο, αλλά στην περίπτωση της Apple εναντίον της Google θα πρέπει να περιμένουμε ουκ ολίγες παράπλευρες απώλειες.

Οι δύο μεγάλες δυνάμεις παρουσίασαν ανταγωνιστικά συστήματα συνδρομών, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουν τους πιο «κλασικούς» παρόχους περιεχομένου, δηλαδή τους εκδότες εφημερίδων και περιοδικών. Ηδη η Apple συνεργάζεται με τη News Corporation, του Ρούπερτ Μέρντοχ, για τη διαθέσιμη, μόνο στο iPad, ηλεκτρονική έκδοση «Daily» και, προφανώς, θέλει να... μαντρώσει και άλλα μεγάλα ονόματα του χώρου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Google, η οποία δεν δίστασε να αμφισβητήσει (διά των ενεργειών της) την κυριαρχία της Apple στον χώρο των εφαρμογών. Το αποτέλεσμα; Καθίστε αναπαυτικά, προμηνύεται γερός καβγάς...

Η Apple προσκαλεί τους εκδότες σε μια πλατφόρμα, που μοιάζει με αυτά που έχουν συνηθίσει να βλέπουν όσοι έχουν iPhone, iPod ή iPad. Ο χρήστης θα επιλέγει την έκδοση της αρεσκείας του και θα ενεργοποιεί τη συνδρομή του μέσα από το περιβάλλον του «καταστήματος» της Apple, κατ' αναλογία δηλαδή με ό,τι κάνει όταν επιλέγει να αγοράσει μια εφαρμογή.

Ο εκδότης θα λαμβάνει το 70% της συνδρομής και το υπόλοιπο 30% θα πηγαίνει στην Apple, η οποία θα κρατά για λογαριασμό της όλα τα στοιχεία των συνδρομητών. Εδώ προκύπτει ένα αγκάθι για την Apple. Παραδοσιακά οι εφημερίδες και τα περιοδικά είχαν μέσω των συμβατικών συνδρομών μια ξεκάθαρη εικόνα του ποιος είναι αναγνώστης, όμως, τώρα η Apple θα «κρύβει» αυτές τις πληροφορίες.

Η απάντηση της Google έχει ενδιαφέρον. Πρώτα πρώτα η εταιρεία περιορίζει το δικό της μερίδιο στο 10% επί της αξίας των συνδρομών, κάτι που ήδη δημιουργεί αίσθηση. Επιπροσθέτως, η Google φαίνεται πιο πρόθυμη να δώσει στοιχεία των συνδρομητών στους συνεργαζόμενους εκδότες, με την προϋπόθεση πως δεν υπάρχει αντίδραση από τους ίδιους τους συνδρομητές. Γενικά η Google δεν δείχνει να αντιμετωπίζει τις δικές της πλατφόρμες με το στιλ της Apple, που παραπέμπει στη λογική μεσαιωνικού κάστρου.

Ολες αυτές οι εξελίξεις φαίνεται πως έχουν προκαλέσει το -όχι εγκυκλοπαιδικό βέβαια- ενδιαφέρον των ρυθμιστικών αρχών στις ΗΠΑ, καθώς τίθενται θέματα σχετικά με τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων, αλλά και το ενδεχόμενο μιας κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης.

Οσο για το ποιος έχει το πάνω χέρι, η εικόνα δεν είναι σαφής. Η Apple έχει βέβαια το προβάδισμα, λόγω μεγαλύτερης παρουσίας στις «περιφραγμένες» λύσεις τύπου App Store, αλλά η Google έχει ένα μεγάλο αριθμό συνεργαζόμενων κατασκευαστών και σταδιακά το λειτουργικό σύστημα Android κερδίζει έδαφος.

Επίσης, η Apple θα είναι σε θέση να διαθέσει το νέο iPad 2 (σ.σ.: η επίσημη παρουσίαση του οποίου αναμένεται για την ερχόμενη Τετάρτη 2 Μαρτίου) στην καλύτερη περίπτωση στις αρχές του καλοκαιριού.

Μέχρι τότε, το «στρατόπεδο» της Google θα έχει λάβει θέσεις στα ράφια των καταστημάτων, αξιοποιώντας μέχρι ενός σημείου τον χρόνο. Το πρόβλημα για την Google είναι ότι έχει δημιουργήσει μια πανσπερμία εκδόσεων του λειτουργικού συστήματος Android, γεγονός που προκαλεί σύγχυση στους καταναλωτές. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Σχετικά θέματα: Τεχνο-οικονομία
Ψηφιακές αναβαθμίσεις με προεκτάσεις
Η Sony μπαίνει στα tablets με άρωμα Playstation
Σενάρια συγχωνεύσεων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κομισιόν
«Δεν σώζεστε χωρίς τα 50 δισ. από την περιουσία»
Δ' Μνημόνιο
Σκληρότερα μέτρα για την 5η δόση
Εξοργιστικές υπερβάσεις
Σκανδαλώδεις υπερκοστολογήσεις των δημοσίων έργων κατά 90%
Ενέργεια
Ρέκβιεμ Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη πρελούδιο για τον τουρκικό αγωγό
Ακριβότερο ρεύμα φέρνει η παραχώρηση σε ιδιώτες των υδροηλεκτρικών
Διεθνής αναστάτωση για το νέο «βρόμικο» καύσιμο
Συστήματα franchising
Δικαιόχρηση: ένας μαγνήτης για καινούργιους επιχειρηματίες
Προϋπολογίστε φανερά και κρυφά έξοδα
Εστίαση και υπηρεσίες σέρνουν τον χορό
Τηλεπικοινωνίες
Καταβαραθρώθηκαν τα κέρδη του ΟΤΕ
Τεχνο-οικονομία
Apple και Google βγήκαν προς άγραν ηλεκτρονικών εκδοτών
Ψηφιακές αναβαθμίσεις με προεκτάσεις
Η Sony μπαίνει στα tablets με άρωμα Playstation
Σενάρια συγχωνεύσεων
ΟΤΟΕ:
«Τα δίνουν όλα στους τραπεζίτες»
Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης
ΕΒΖ: Ραντεβού σε αναμμένα κάρβουνα
Επιχειρήσεις
Πληθαίνουν τα λουκέτα στον Πειραιά
Άλλες ειδήσεις
Ο Γ. Καρακαδάς πρόεδρος της Olympic Air
Κλείνουν 3 τελωνεία