Έντυπη Έκδοση

Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΙΧΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Το υπ. Υγείας ήξερε για τη φρίκη

Από τον Μάρτιο του 2010 γνώριζαν επίσημα στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την «έκθεση-φωτιά» των Ευρωπαίων εθελοντών και για τις εικόνες της φρίκης με τα δεμένα παιδάκια και τα ανθρώπινα κλουβιά στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ηλείας, που αποκάλυψε με ρεπορτάζ η «Ε». Ουδείς όμως έκανε το παραμικρό, προκειμένου να διορθωθεί η κατάσταση και να σταματήσουν οι εικόνες της φρίκης που εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς.

Οι πρόσφατες εξηγήσεις των αρμοδίων μετά το σχετικό θόρυβο, ότι δήθεν δεν γνώριζαν τίποτα, διαψεύδονται κατηγορηματικά από τη με ΑΠ:20/22.3.2010 αναφορά του Συνηγόρου του Πολίτη προς την υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Φώφη Γεννηματά.

Ο Συνήγορος του Πολίτη στη δισέλιδη αναφορά του, που υπογράφεται από τον Γιώργο Μόσχο, βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, και τον Γιάννη Σακέλλη, βοηθό Συνήγορο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επικαλείται την «αναφορά-φωτιά» των Ευρωπαίων εθελοντών αναφέροντας ότι:

«Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει παραλάβει αναφορά-καταγγελία από αλλοδαπούς εθελοντές. Επί πλέον εκπρόσωπος διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης προσέγγισε πρόσφατα την Αρχή και ανέφερε ότι προτίθεται να θέσει το ζήτημα των ξύλινων κουβουκλίων ενώπιον οργάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης που ασχολούνται με την τήρηση διεθνών συμβάσεων και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών».

Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Στην ίδια αναφορά, ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει την αντίθεσή του για τα δεμένα παιδάκια και τα ανθρώπινα κλουβιά, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι πρακτικές συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οπως τονίζει:

«Δεν χρειάζεται να αναφερθεί ότι οι πρακτικές αυτές συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των περιθαλπομένων και αναδεικνύουν τα γενικότερα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο των ΜΚΚ για παιδιά με χρόνιες παθήσεις και βαριές σύνθετες αναπηρίες, για την αντιμετώπιση των οποίων απαιτούνται πολύπλευρες και μακρόπνοες παρεμβάσεις της πολιτείας».

Ο Συνήγορος του Πολίτη ζητεί από το υπουργείο Υγείας να επιληφθεί άμεσα του ζητήματος της διαμονής των παιδιών σε ξύλινα κουβούκλια στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ηλείας, αναζητώντας λύσεις προς την κατεύθυνση της εγκατάλειψης αυτής της πρακτικής... με τη στελέχωση του ιδρύματος από προσωπικό ή τη μεταφορά τους με ευθύνη της διοίκησης του ιδρύματος σε άλλες κατάλληλες μονάδες.

Ζητείται επίσης η μελέτη και ο προγραμματισμός για τη λήψη κατάλληλων διοικητικών μέτρων ώστε να αποφεύγεται η καθήλωση των περιθαλπομένων με ιμάντες εφόσον δεν κρίνεται απολύτως αναγκαία κατά περίπτωση και βάσει ιατρικής γνωμάτευσης να περιοριστεί η λήψη κατασταλτικής φαρμακευτικής αγωγής και η επιτήρηση-φροντίδα να γίνεται με άμεση ανθρώπινη παρουσία και όχι μέσω καμερών.

Η συγκεκριμένη αναφορά του Συνηγόρου του Πολίτη προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συντάχθηκε -όπως αναφέρεται- μετά την επίσκεψη της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Μέι Παπούλια, στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών και σε άλλα παρόμοια ιδρύματα συμμετέχοντας σε κλιμάκιο ειδικών για την προστασία και τα δικαιώματα του παιδιού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Σχετικά θέματα: Υγεία
ΚΑΑΠ Βούλας:«Από το 2007 δεν έχουμε μόνιμο γιατρό»
Τι πρέπει να γίνει στην Πρωτοβάθμια Υγεία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
"Ρικομέξ" - "Φιαλοπλάστ" - Νέα Φιλαδέλφεια
12 χρόνια τους τρώνε αποζημίωση
Στο 25% η ανεργία
Στρατιές ανέργων στη Θεσσαλονίκη
Εκπαίδευση
Σχολεία: σε κλοιό διαμαρτυριών η συζήτηση για τις συγχωνεύσεις
Υγεία
Το υπ. Υγείας ήξερε για τη φρίκη
ΚΑΑΠ Βούλας:«Από το 2007 δεν έχουμε μόνιμο γιατρό»
Τι πρέπει να γίνει στην Πρωτοβάθμια Υγεία
Αποναρκοθέτηση
Εκρηκτικό σκάνδαλο στον Γράμμο
Αλιεία
Ψαράδες, όχι ψάρια από το γιαλό, συνιστά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Δρομολόγιο Αθηνών-Κωνσταντινούπολης
Ελληνικό αίμα στη Ραιδεστό
Μονάδες βιολογικού καθαρισμού
Βαλτώνουν οι βιολογικοί
Άλλες ειδήσεις
Σκηνές Φαρ Ουέστ έξω από τη Θήβα
Απαλλαγή για πρώην πρύτανη και πρώην αντιπρύτανη
Χωρίς τον Ν. Αλεξίου
Στον εισαγγελέα 18 οικονομικοί επιθεωρητές