Έντυπη Έκδοση

ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΟΥ ΕΣΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

Τι πρέπει να γίνει στην Πρωτοβάθμια Υγεία

Το 80% των πόρων για τη δημόσια υγεία απορροφούν σήμερα 12 νοσήματα, καθώς δεν υπάρχουν εθνικές στρατηγικές για την αντιμετώπισή τους. Επίσης, η μη σωστή αντιμετώπιση είχε ως αποτέλεσμα να κατρακυλήσει η Ελλάδα από την 4η θέση όσον αφορά στο προσδόκιμο επιβίωσης στη 14η σήμερα...

Σύμφωνα με τους διευθυντές του ΕΣΥ, η δημιουργία ειδικών μονάδων γι' αυτά, στο πλαίσιο του ΕΟΠΥΥ, μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές, αλλά και να εξοικονομηθούν πόροι. Σήμερα, το 25% του δημόσιου ελλείμματος οφείλεται στην υγεία...

Στη χώρα μας έχουμε σήμερα ένα εκατομμύριο διαβητικούς, από τους οποίους παίρνουν φάρμακα μόνο οι 500 χιλιάδες, ενώ ρυθμισμένοι είναι μόνο οι 250 χιλιάδες. Σοβαρές όμως είναι και οι επιπλοκές από την υπέρταση, που εμφανίζεται στο 10% του πληθυσμού. Αλλά και από τους διαγνωσμένους υπερτασικούς, μόνο το 25% είναι ρυθμισμένοι. Τέλος, ενώ από τη διάγνωση καρκίνου, μέσα σε τέσσερις εβδομάδες πρέπει, το αργότερο, ν' αρχίζουν θεραπεία, οι ασθενείς φτάνουν να την αρχίζουν σε τρεις μήνες...

Ιδρυση Κέντρων

Τα παραπάνω επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Διευθυντών ΕΣΥ Νίκος Μαρουδιάς, διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής στο Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας, τονίζοντας πως 10 δισ. είναι τα χρήματα που φεύγουν από την κοινωνική ασφάλιση για την περίθαλψη των ασφαλισμένων, ενώ είναι από τις χειρότερες στην Ευρώπη!

Για την αντιμετώπιση των ασθενών που πάσχουν από τις πιο συχνές χρόνιες καταστάσεις δημιουργούνται Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Χρόνιων Παθήσεων. Επίσης, μπορούν να ιδρυθούν και Κέντρα, τα οποία παρακολουθούν ομάδα χρόνιων παθήσεων, π.χ. νευρολογικό κέντρο που παρακολουθεί τις νευρολογικές χρόνιες παθήσεις ή τις αρθροπάθειες κ.λπ., όπως προτείνει η Εταιρεία. Επίσης:

«Κάθε χρόνιος ασθενής θα εγγράφεται σε ένα αντίστοιχο κέντρο. Η κατάστασή του θ' αξιολογείται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με τους πίνακες αξιολόγησης υγείας. Η συνολική βαθμολογία -με έμφαση στη βελτίωση ή/και διατήρηση της υγείας των ασθενών- θα χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση και επιβράβευση των μονάδων. Κάθε ασθενής θα συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα θεραπείας του. Στόχος είναι οι αμοιβές του προσωπικού να προέρχονται από τη βελτίωση της υγείας των ασθενών και όχι από την επιδείνωσή τους.

Στα δημόσια κέντρα το προσωπικό θα αμείβεται μ' έναν βασικό μισθό, ανάλογο της εξειδίκευσης και του τομέα ευθύνης, με ειδική έμφαση στους γιατρούς της κύριας ειδικότητας του αντίστοιχου κέντρου. Εκτός του βασικού μισθού, θα υπάρχουν αμοιβές που θα προέρχονται από ένα μέρος της κατά κεφαλήν δαπάνης που θα πληρώνει το ασφαλιστικό ταμείο για κάθε ασφαλιζόμενο που παρακολουθείται από το κέντρο. Το ύψος αυτής της αμοιβής θα ορίζεται από την απόδοση του κέντρου, συνολικά θα συνδέεται δηλαδή με τον αριθμό των ασθενών που παρακολουθεί και την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας τους».

Οπως σχολιάζει ο διευθυντής του ΣΤ' Μαιευτικού - Γυναικολογικού Τμήματος του Μαιευτηρίου «Ελενα Βενιζέλου», Γιώργος Φαρμακίδης, μέλος της Εταιρείας, το 30% των γυναικών θα επισκεφθεί πρώτη φορά γυναικολόγο πριν επισκεφθεί τον παθολόγο. Με κατάλληλη εκπαίδευση, οι γυναικολόγοι στις ΗΠΑ σε ποσοστά πολύ μεγάλα διέγνωσαν και θεράπευσαν τους ασθενείς τους σε νοσήματα (δυσκοιλιότητα, πονοκεφάλους, πυελονεφρίτιδες, αναπνευστικά προβλήματα, κνησμό, διακοπή καπνίσματος, άγχος, ευερέθιστο έντερο, ιγμορίτιδα, υπερχολιστεριναιμία, κ.λπ.) Ο ρόλος τους είναι εξαιρετικά σημαντικός στην πρόληψη, κυρίως του καρκίνου του μαστού και των γεννητικών οργάνων.

Γυναικολόγοι

Ο ΕΟΠΥΥ είναι ανάγκη να συμβληθεί με γυναικολόγους, οι οποίοι πρέπει να παρακολουθούν έναν αριθμό γυναικών για πρόληψη, να προλαμβάνουν τις επιπλοκές και να τις διατηρούν υγιείς ώστε να μη χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη.

Επίσης, να συμβληθεί μαζί τους για πακέτο παρακολούθησης της εγκυμοσύνης (υπέρηχους, δοκιμασίες κ.λπ). Τέλος, θα πρέπει να αξιολογούνται κάθε χρόνο από τον Οργανισμό.

«Ζητάμε τη σύναψη ελεύθερων ανοικτών συμβάσεων, έτσι ώστε ο ασθενής, ανεξάρτητα σε ποιο ταμείο είναι ασφαλισμένος, να επιλέγει τον οδοντίατρο που επιθυμεί για τις βασικές οδοντιατρικές πράξεις», δηλώνει ο Αθ. Υφαντής, πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής και προσθέτει:

Οδοντίατροι

«Παράλληλα, να γίνει ανακοστολόγηση των βασικών οδοντιατρικών πράξεων με βάση εκκίνησης την ιατρική επίσκεψη (που αναπροσαρμόσθηκε το 2005) συνυπολογίζοντας επιπλέον το κόστος των οδοντιατρικών υλικών. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το ισχύον τιμολόγιο του Δημοσίου, το σφράγισμα κοστολογείται 6 ευρώ , κόστος που είναι εκτός πραγματικότητας!

Σοβαρότατο πλήγμα για την Οδοντιατρική αποτελεί, με βάση τον πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, η τελευταία απόφαση του ΟΠΑΔ σύμφωνα με την οποία χάνουν τη δυνατότητα που είχαν οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου να υποβάλλουν οι ίδιοι τις δαπάνες περίθαλψης που έκαναν σε ιδιώτες μη συμβεβλημένους οδοντιάτρους και να εισπράττουν στη συνέχεια τα χρήματά τους. Αυτή η παροχή του ΟΠΑΔ βάσει του κρατικού τιμολογίου έδινε τη δυνατότητα κάλυψης της συνολικής δαπάνης έστω σε ένα ποσοστό της τάξης του 15-20% ιδιαίτερα εάν υπήρχαν προσθετικές εργασίες».

«Η όλη πορεία των εξελίξεων», καταλήγει ο κ. Υφαντής, «οδηγεί σταδιακά και σταθερά στην εκδίωξη της Οδοντιατρικής από το κρατικό Σύστημα Υγείας και Ασφάλισης γιατί σήμερα δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι οδοντίατροι, εφ' όσον οι παρεχόμενες κρατικές τιμές δεν ανταποκρίνονται ούτε στο μισό του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Σχετικά θέματα: Υγεία
Το υπ. Υγείας ήξερε για τη φρίκη
ΚΑΑΠ Βούλας:«Από το 2007 δεν έχουμε μόνιμο γιατρό»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
"Ρικομέξ" - "Φιαλοπλάστ" - Νέα Φιλαδέλφεια
12 χρόνια τους τρώνε αποζημίωση
Στο 25% η ανεργία
Στρατιές ανέργων στη Θεσσαλονίκη
Εκπαίδευση
Σχολεία: σε κλοιό διαμαρτυριών η συζήτηση για τις συγχωνεύσεις
Υγεία
Το υπ. Υγείας ήξερε για τη φρίκη
ΚΑΑΠ Βούλας:«Από το 2007 δεν έχουμε μόνιμο γιατρό»
Τι πρέπει να γίνει στην Πρωτοβάθμια Υγεία
Αποναρκοθέτηση
Εκρηκτικό σκάνδαλο στον Γράμμο
Αλιεία
Ψαράδες, όχι ψάρια από το γιαλό, συνιστά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Δρομολόγιο Αθηνών-Κωνσταντινούπολης
Ελληνικό αίμα στη Ραιδεστό
Μονάδες βιολογικού καθαρισμού
Βαλτώνουν οι βιολογικοί
Άλλες ειδήσεις
Σκηνές Φαρ Ουέστ έξω από τη Θήβα
Απαλλαγή για πρώην πρύτανη και πρώην αντιπρύτανη
Χωρίς τον Ν. Αλεξίου
Στον εισαγγελέα 18 οικονομικοί επιθεωρητές