Έντυπη Έκδοση

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ

Βαλτώνουν οι βιολογικοί

Αμέσως πρέπει να προχωρήσει η χώρα μας στην κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, δηλαδή μονάδων βιολογικού καθαρισμού, αλλά με την υιοθέτηση πλέον σύγχρονων συστημάτων με στόχο και την επαναχρησιμοποίηση του νερού για άρδευση, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου παρατηρείται ξηρασία, όπως είναι οι νησιωτικές.

Δεν έχουμε περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις μετά και τις νέες «προειδοποιήσεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή είναι: τα έργα αποχέτευσης και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων σε μεγάλα αστικά κέντρα με πληθυσμό πάνω από 15.000 κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της Ανατολικής Αττικής -Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Αρτεμις και Κορωπί.

Στο Θριάσιο είναι υπό σχεδιασμό κατασκευή, και στην υπόλοιπη χώρα εκκρεμεί η κατασκευή περίπου δέκα μονάδων. Ο προγραμματισμός του υπουργείου είναι να ολοκληρωθούν τα έργα (όλα όσα καθυστερούν από το 2000) το 2014.

Εκκρεμούν

Στις περιοχές με πληθυσμό που κυμαίνεται από δύο έως δεκαπέντε χιλιάδες κατοίκους εκκρεμεί η κατασκευή 400 εγκαταστάσεων. Εχουν καθυστέρηση έξι χρόνων και το ΥΠΕΚΑ έχει δώσει ημερομηνία ολοκλήρωσης των έργων το 2015.

«Η χώρα μας πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε εγκαταστάσεις μονάδων επεξεργασίας λυμάτων, όπως προβλέπεται στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο», δήλωσε η καθηγήτρια Μαρία Λοϊζίδου, επικεφαλής της μονάδας περιβαλλοντικής επιστήμης και τεχνολογίας στη σχολή χημικών μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

«Επιβάλλεται», είπε η καθηγήτρια του ΕΜΠ, «να προχωρήσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς οι χωροθετήσεις και οι λοιπές διαδικασίες που αφορούν την επεξεργασία λυμάτων», διευκρινίζοντας: «Πρέπει ωστόσο να υιοθετηθούν σύγχρονα συστήματα επεξεργασίας, με στόχο την επαναχρησιμοποίηση του νερού (ανακύκλωση). Ιδιαίτερα στις περιοχές όπου παρατηρείται έλλειψη νερού, π.χ. νησιωτικές περιοχές, η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων κυρίως για άρδευση είναι εντελώς απαραίτητη».

Να μην παραλείψουμε «ένα άλλο εξίσου σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται από τη διάθεση της ιλύος, η οποία προκύπτει μετά την επεξεργασία των λυμάτων» εξηγεί η κ. Λοϊζίδου: «Οι δήμοι, που έχουν μονάδες επεξεργασίας λυμάτων σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό. Η περίπτωση της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στην Ψυττάλεια Αττικής είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι μεγάλες ποσότητες ιλύος που παράγονται, μετά από ξήρανση, αποστέλλονται στο εξωτερικό με ιδιαίτερα υψηλό κόστος, αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον για να αξιοποιηθεί εντός της Ελλάδας. Η συγκεκριμένη ξηραμένη ιλύς είναι ένα πολύ πλούσιο καύσιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εδαφοβελτιωτικό. Πρόκειται για μια σημαντική πηγή οργανικού λιπάσματος, που τόσο έχουν ανάγκη τα εδάφη, αφού η οργανική ουσία τους είναι πολύ χαμηλή. Με την κατάλληλη επεξεργασία της ιλύος και τη μετατροπή της σε εδαφοβελτιωτικό μπορεί να επέλθει σημαντική μείωση στη χρήση των χημικών λιπασμάτων».

Συντονισμός

Γι' αυτό όταν σχεδιάζονται μονάδες επεξεργασίας λυμάτων πρέπει να δίδονται ολοκληρωμένες λύσεις και για τη διάθεση επεξεργασμένης εκροής και για τη διάθεση της ιλύος που παράγεται ταυτοχρόνως, είπε η επικεφαλής της μονάδας περιβαλλοντικής επιστήμης και τεχνολογίας.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, «δεν θα πρέπει να επιτρέπεται και η διάθεση της ιλύος σε χώρους ταφής απορριμμάτων».

Για να επιτύχουμε απαιτείται πρωτίστως στην πράξη ο σωστός συντονισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα συναρμόδια υπουργεία, έτσι ώστε να αποφύγουμε και νέες καταδικαστικές αποφάσεις (πρόστιμα) από το ευρωπαϊκό δικαστήριο. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διαχείριση απορριμμάτων
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
"Ρικομέξ" - "Φιαλοπλάστ" - Νέα Φιλαδέλφεια
12 χρόνια τους τρώνε αποζημίωση
Στο 25% η ανεργία
Στρατιές ανέργων στη Θεσσαλονίκη
Εκπαίδευση
Σχολεία: σε κλοιό διαμαρτυριών η συζήτηση για τις συγχωνεύσεις
Υγεία
Το υπ. Υγείας ήξερε για τη φρίκη
ΚΑΑΠ Βούλας:«Από το 2007 δεν έχουμε μόνιμο γιατρό»
Τι πρέπει να γίνει στην Πρωτοβάθμια Υγεία
Αποναρκοθέτηση
Εκρηκτικό σκάνδαλο στον Γράμμο
Αλιεία
Ψαράδες, όχι ψάρια από το γιαλό, συνιστά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Δρομολόγιο Αθηνών-Κωνσταντινούπολης
Ελληνικό αίμα στη Ραιδεστό
Μονάδες βιολογικού καθαρισμού
Βαλτώνουν οι βιολογικοί
Άλλες ειδήσεις
Σκηνές Φαρ Ουέστ έξω από τη Θήβα
Απαλλαγή για πρώην πρύτανη και πρώην αντιπρύτανη
Χωρίς τον Ν. Αλεξίου
Στον εισαγγελέα 18 οικονομικοί επιθεωρητές