Έντυπη Έκδοση

Συμφωνία στο παρά ένα για μηχανισμό στήριξης, με πολλές αντιδράσεις

Σωσίβιο Τρισέ και ύφαλος ΔΝΤ

Γ. Παπανδρέου: Η Ευρώπη έκανε ένα μεγάλο βήμα, μειοψηφική η συμμετοχή του ΔΝΤ * Ανάσα-έκπληξη από ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα * Τραπεζίτες Θα οδηγήσει σε μείωση τα spread

Ο Γ. Παπανδρέου μεταξύ Βαν Ρόμπαϊ, Σαρκοζί, Θαπατέρο και Μέρκελ στη χθεσινή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.
Μετά από ένα γαλλο-γερμανικό συμβιβασμό εγκρίθηκε τελικά ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας με συμμετοχή και του ΔΝΤ, προκαλώντας την αντίδραση Τρισέ, που δήλωσε ότι οι χώρες της ευρωζώνης αποποιήθηκαν των ευθυνών τους.

Πλήρες θέμα...

Για το ίδιο θέμα

 • Μηχανισμός στήριξης από Ε.Ε. - Δ.Ν.Τ.

  • Γιώργος: Πιάνουν τόπο οι θυσίες του λαού, είμαστε ασφαλείς
   «Οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο. Η πολιτική της υπευθυνότητας δικαιώνεται. Είμαστε ασφαλείς», δήλωσε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών.
  • Γαλλογερμανικό προϊόν ο «μηχανισμός», έντονη αντίδραση Τρισέ
   Οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης κατέληξαν χθες μετά πολλών κόπων και εμποδίων σε μία συμφωνία επί του ελληνικού προβλήματος, η οποία βάζει στο παιχνίδι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.
  • Στο κλίμα Μέρκελ οι Ευρωλαϊκοί, κατά ΔΝΤ, αλλά μόνος, ο Σαμαράς
   Μέσα σε ένα κλίμα «πλήρους μερκελοποίησης», όπως το χαρακτήρισε διπλωματική πηγή των Βρυξελλών, το οποίο άφηνε ορθάνοιχτη την πόρτα της Ε.Ε. στο ΔΝΤ, έγινε η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τη συμμετοχή και του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής.
  • ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ «Πιο σκληρά μέτρα θα ζητήσει το ΔΝΤ»
   Ακόμη πιο σκληρά μέτρα θα ζητήσει το ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζουν Αμερικανοί αναλυτές, μιλώντας σε σχετικό ρεπορτάζ του Ασοσιέιτεντ Πρες. Τα μέτρα θα πηγαίνουν πέρα από τις μέχρι στιγμής απαιτήσεις της Κομισιόν, για μείωση του ελλείμματος του Προϋπολογισμού και την αύξηση φόρων, και θα είναι σκληρότερα από αυτά που οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας ενδεχομένως θα ζητούσαν.
  • ΚΚΕ: Βάρβαρα μέτρα για τον λαό, κερδισμένη η πλουτοκρατία
   «Δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα από τη συμφωνία που επήλθε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και για την οποία πανηγυρίζουν η κυβέρνηση και η Ν.Δ.», σύμφωνα με το ΚΚΕ, που αναφερόμενο στις χθεσινές εξελίξεις σημειώνει: «Δεν αφορά το λαϊκό συμφέρον.
  • ΣΥΡΙΖΑ: Η Ε.Ε. ομολογεί την αδυναμία της
   «Η συμφωνία στη διαμόρφωση ενός μικτού σχήματος «βοήθειας» προς την Ελλάδα, με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.), σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί έναν μηχανισμό αλληλεγγύης, ένα βήμα ουσιαστικής αλλαγής, στο σημερινό ευρωπαϊκό νομισματικό πλαίσιο», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.
  • Ο ΤΡΙΣΕ ΘΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΩΣ ΕΝΕΧΥΡΟ ΟΜΟΛΟΓΑ ΒΒΒ+ ΚΑΙ ΤΟ 2011 ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Απασφάλισε τη χειροβομβίδα ΔΝΤ
   Τρισέ: «Χείρα βοηθείας» για αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας Χείρα βοηθείας για την υπέρβαση της κρίσης έδωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, «προσφέροντας ευρωπαϊκό διαβατήριο για τα ελληνικά ομόλογα και για το 2011». Με την κίνηση αυτή διευκολύνεται ο δανεισμός της χώρας μας από την αγορά, χωρίς τη συνδρομή τρίτων, κυρίως του ΔΝΤ, καθώς η ΕΚΤ θα αποδέχεται και του χρόνου τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο προκειμένου να παράσχει ρευστότητα στις τράπεζες.
  • «Ανάσα», λένε οι Ελληνες τραπεζίτες
   Μ. Σάλλας, Ν. Καραμούζης, Β. Ράπανος, Γ. Προβόπουλος Στα «αζήτητα» φαίνεται να αφήνει η κίνηση Τρισέ τον μικτό χρηματοδοτικό μηχανισμό Ε.Ε. - ΔΝΤ, τον οποίο συνέστησαν αργά χθες το βράδυ οι ηγέτες των «27» για να «απαλύνουν» το άγος δανεισμού της Ελλάδας.
  • Διχάζει τους Γερμανούς η «σιδηρά καγκελάριος»
   Διχασμένες ήταν χθες οι απόψεις στο Βερολίνο για το εάν η καγκελάριος Μέρκελ «κατάφερε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Γερμανών φορολογουμένων» ή «με τις κινήσεις στις Βρυξέλλες οδηγεί τη Γερμανία σε απομόνωση».
 • Εκκλησία

  • ΑΙΧΜΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Αποφασίζουν οι ιεράρχες
   Θ. Πάγκαλος: Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στα οικονομικά της Εκκλησίας και των μητροπόλεων Η Ιεραρχία αποφασίζει σήμερα πώς και αν θα αντιδράσει στην απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή φόρου 20% επί των εσόδων της. Ιεράρχες εκτιμούν ότι στη συνεδρίαση θα ακουστούν οι απόψεις εκείνων των αρχιερέων που αντιδρούν στη φορολόγηση.
 • Δημοτικές εκλογές

  • Υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά ο Μαντούβαλος
   Την απόφασή του να διεκδικήσει το αξίωμα του δημάρχου Πειραιά στις επικείμενες δημοτικές εκλογές ανακοίνωσε προχθές σε δεκάδες φίλους του, που είχαν κατακλύσει την ειδική αίθουσα του ΟΛΠ στην ακτή Ξαβέρη, ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής της Ν.Δ., Πέτρος Μαντούβαλος.
 • Αιγαίο

  • ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΟΡΒΕΤΑΣ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ 16 ΚΑΙ 11 Ακροβασία έντασης στη συχνότητα κινδύνου
   Φωτογραφία αρχείου «Υπόθεση προς μελέτη και από τις δυο χώρες» χαρακτηρίζουν οι αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας τα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας και της Τρίτης στο Αιγαίο, όταν θεωρήθηκε ότι ο κυβερνήτης τουρκικής κορβέτας έκανε προσπάθεια νηοψίας σε ελληνικό εμπορικό.
  • ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Να προχωρούμε σε πράξεις
   Η κυβέρνηση παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή, με επαγρύπνηση, όλα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καταγράφει τις καταστάσεις, χωρίς ούτε να τις υποβαθμίζει ούτε να τις διογκώνει τεχνητά, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος για τις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας.
  • ΠΑΓΚΑΛΟΣ Επαγρύπνηση και ψυχραιμία
   Ως εξαιρετικά επικίνδυνη χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος την κρίση που τον τελευταίο καιρό υπάρχει στο εσωτερικό της Τουρκίας, επισημαίνοντας ωστόσο πως η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και ταυτόχρονα να είναι ψύχραιμη γιατί, όπως τόνισε, «δεν ωφελεί να υπερβάλλουμε ούτε όμως και να αγνοούμε τα γεγονότα».
 • Ασφαλιστικό

 • Άλλες ειδήσεις

  • Καρατζαφέρης με Σημίτη
   Εφεδρεία για τον τόπο, χαρακτήρισε τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, μετά την ημίωρη συνάντηση που είχε μαζί του.
  • Μαθήματα ιστορίας από τον Μ. Γλέζο, στην Αστυνομική Ακαδημία
   «Δεν είχατε μπροστά σας εμένα, αλλά τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης», τόνισε ο Μανώλης Γλέζος μιλώντας χθες στην Αστυνομική Ακαδημία «Εάν νομίζατε ότι είχατε μπροστά σας μόνο τον Μανώλη Γλέζο, είσαστε γελασμένοι. Σωματικά είναι ο Μανώλης Γλέζος, αλλά σας μιλούσαν όλοι οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που δεν ζουν τώρα και που προσέφεραν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι».
  • Στη σκιά των Βρυξελλών η τιμολόγηση των φαρμάκων
   Η κρισιμότητα της Συνόδου Κορυφής αποδυνάμωσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις κυβερνητικές ρυθμίσεις στην τιμολόγηση των φαρμάκων, που κατά την ψήφιση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) στη Βουλή, τοποθετήθηκαν στη σκιά των Βρυξελλών.
  • Αναβολή -πιθανόν για Απρίλιο- στις επισκέψεις Δρούτσα-Χρυσοχοΐδη
   Μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Δημ. Δρούτσα στην Τουρκία, που ενδέχεται να γίνει τον προσεχή μήνα, μετά την αναβολή του ταξιδιού το οποίο ήταν προγραμματισμένο για τις δυο τελευταίες μέρες του Μαρτίου, θα ακολουθήσει και το ταξίδι του Μιχ. Χρυσοχοΐδη στη γειτονική χώρα.