Έντυπη Έκδοση

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Αμήν

Εργο του Βελάσκεθ, 1632
Από τη λήξη του παρόντος μυθιστορήματος του Παύλου Μάτεσι, άγνωστο πότε ακριβώς συμβαίνει, η 18η Δεκεμβρίου θα τιμάται στη χώρα, προφανώς τη δική μας, ως εθνική εορτή, καθότι την ημέρα εκείνη κάποιου σωτήριου έτους η Βουλή, συνεπεία μιας ασθένειας αστικής, καταποντίστηκε σε ένα απύθμενο χάος, συμπαρασύροντας τους βδελυρούς ενοίκους της.

Πλήρες θέμα...

 • Αφιέρωμα

  • Βιβλία για τις πασχαλινές ημέρες
   «Γενομένης δε ώρας έκτης σκότος εγένετο εφ' όλην την γην έως ώρας ενάτης· και τη ώρα τη ενάτη εβόησεν ο Ιησούς φωνή μεγάλη λέγων· Ελωί Ελωί, λιμά σαβαχθανί: ο έστι μεθερμηνευόμενον, ο Θεός μου ο Θεός μου, εις τι με εγκατέλιπες; ...και εισελθούσαι εις το μνημείον είδον νεανίσκον καθήμενον εν τοις δεξιοίς, περιβεβλημένον στολήν λευκήν, και εξεθαμβήθησαν. ο δε λέγει αυταίς· μη εκθαμβείσθε· Ιησούν ζητείτε τον Ναζαρηνόν τον εσταυρωμένον· ηγέρθη, ουκ έστιν ώδε· ίδε ο τόπος όπου έθηκαν αυτόν». Το Κατά Μάρκον
  • Βιβλία για τις πασχαλινές ημέρες Μία λίμνη δίχως βάθος!
   Περισσότερο παρά ποτέ, στην εποχή μας λογοτεχνία και παραλογοτεχνία συγχέονται. «Αρέσουν», ασφαλώς, πολλά σε πολλούς, για διαφορετικές ώρες και στιγμές, για παραλίες ή διάβασμα ξάπλα, για πρόσκαιρη διαφυγή απ' την πιεστική καθημερινότητα, αλλά κανόνας για το τι συνιστά άξια πνευματική δημιουργία δ ε ν ε ί ν α ι, δ ε ν μ π ο ρ ε ί ν α ε ί ν α ι τι «αρέσει», αγοράζεται, θαυμάζεται απ' τους πολλούς.
  • Βιβλία για τις πασχαλινές ημέρες Η κρίση του γραπτού Τύπου, η δύναμη της Ιστορίας και η μαγεία της Πόλης
   Βρίσκονται, άραγε, οι εφημερίδες και τα περιοδικά ένα βήμα πριν από το τέλος ή μήπως, αντίθετα, έχει έρθει η εποχή των μεγάλων αλλαγών και αναθεωρήσεων που θα οδηγήσουν σε μια νέα μορφή ενημέρωσης;
 • Βιβλίο

  • Ενα βιβλίο σχεδόν «αχειροποίητο» - Ενα θεατρικό έργο με «μηδέν λιπαρά»
   Θα ήταν σωστό αν λέγοντάς το το εννοούσαμε κιόλας ότι ο Γιώργος Χρονάς με τη Γυναίκα της Πάτρας έφερε μιαν επανάσταση στον χώρο της διηγούμενης βιογραφίας, αφού για πρώτη φορά, απ' όσο ξέρω, έχει επιχειρηθεί στη χώρα μας κάτι παρόμοιο στον τομέα του βιβλίου.
  • Το χωρίς προϋπόθεση βλέμμα του ταξιδιώτη
   ή Γιατί ένα ταξιδιωτικό οδοιπορικό είναι αληθινή λογοτεχνία Ο μόνος σκοπός που έχει στη ζωή της η πεταλούδα του μεταξοσκώληκα είναι η αναπαραγωγή του είδους. Στη διάρκεια της ζωής της, δηλαδή για δύο εβδομάδες, ούτε τρώει ούτε πετάει. Το μόνο που κάνει η εντυπωσιακή Bombyx mori είναι να γεννάει αβγά, από τα οποία βγαίνουν προνύμφες λεπτές όσο οι τρίχες των μαλλιών: οι απόγονοι αυτοί είναι τόσο ελαφρείς, που από μια ουγκιά αβγά μπορούν να βγουν μέχρι και σαράντα κάμπιες.
 • Κριτική βιβλίου

  • Παπαδιαμαντικό μετάφρασμα
   Εδώ και πάνω από έναν αιώνα, τα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας του Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς μεταφράζονται και ξαναμεταφράζονται σε πλείστες όσες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής. Ανάμεσα στα δημοφιλέστερα από αυτά είναι «Ο Αόρατος Ανθρωπος».
  • Ο Ζακ Ντεριντά και «το φάρμακον» ενός εκπατρισμένου υποκειμένου
   Δεν είναι καθόλου βέβαιο πως όταν ο Ζακ Ντεριντά σημείωνε στις τελευταίες σελίδες της μονογραφίας του «Πλάτωνος Φαρμακεία»: Αυτή η γραφή (είναι) επέκεινα της ουσίας -παραφράζοντας την πλατωνική ρήση-, είχε στον νου του το δύσκολο και πολύ προβληματικό πεπρωμένο της φιλοσοφίας, όπως τούτο επισημαίνεται από τους συναδέλφους του φιλοσόφους του τέλους τού 20ού αιώνα: η φιλοσοφία θα ξαναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της, όταν θα σταθεί δυνατόν να ξαναμιλήσουμε δεσμευτικά για την προβληματική της ουσίας.
  • Εις κεκοιμημένους...
   Τα τροπάρια του Ιωάννη Δαμασκηνού που χρησιμοποιούνται στη νεκρώσιμη ακολουθία αποτελούν μία από τις κορυφαίες στιγμές της ελληνικής γλώσσας και της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
  • Λεονάρντο ντα Βίντσι Οι σημειώσεις μιας μεγαλοφυΐας
   Ο Αναγεννησιακός Ανθρωπος (με άλφα κεφαλαίο), που ήταν ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας, εφευρέτης, ανατόμος, βοτανολόγος, ζωολόγος, φυσικός επιστήμονας, γεωγράφος, σκηνογράφος, ενδυματολόγος, γεννήθηκε το 1452 «στο χωριουδάκι Ανκιάνο, περίπου τρία χιλιόμετρα από το Βίντσι, στην Τοσκάνη της Ιταλίας» (σσ. 11-12).
  • Η εποχή των μπολιβαριανών;
   «Ισχυριζόμασταν ότι θα μειώσουμε τα 842 εκατομμύρια των πεινασμένων στο μισό μέχρι το έτος 2015. Με τους παρόντες ρυθμούς αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί το έτος 2215. Ποιος απ' όσους βρίσκονται στο ακροατήριο σήμερα θα ζει τότε για να πανηγυρίσει;»
 • Μουσική

  • ASTRUD GILBERTO Εγινε σταρ από σύμπτωση
   Οι περισσότεροι από τους γνωστούς καλλιτέχνες συμπληρώνουν αρκετά χρόνια προσπάθειας μέχρι να καταφέρουν να γίνουν γνωστοί. Η Astrud Gilberto, που συμπληρώνει αυτές τις μέρες τα 70 χρόνια ζωής, έγινε τραγουδίστρια από μία παράξενη συγκυρία.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Συνταγές μαγειρικής για γυναίκες συγγραφείς
   Αυτή τη φορά δεν σκεφτήκαμε πρώτα τι θα μαγειρέψουμε αλλά τι θα γράψουμε ή καλύτερα, τι θα μεταφράσουμε. Οι καιροί, όμως, είναι δύσκολοι. Τα προβλήματα εμφανίζονται άλυτα. Και στο ημερολόγιο βλέπουμε πως η τελευταία Βιβλιοθήκη του Μαρτίου θα κυκλοφορήσει μία μέρα μετά την 25η και δύο πριν από τη φετινή επέτειο της Ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου. Επομένως, οι καιροί μάλλον σε γιουρούσια παραπέμπουν.