Έντυπη Έκδοση

Η ΕΥΡΩΠΗ συμφώνησε να φτιάξει κοινό ταμείο βοήθειας κρατών

Στήριξη «27», με διαρκή λιτότητα

* Η Ελλάδα πήρε ώς το '21 επιμήκυνση, χαμηλό επιτόκιο, αγορά ομολόγων * Επιβάλλονται επαχθείς μορφές εργασίας στην Ε.Ε. * Αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης

ΕΝΑ ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους των χωρών-μελών της αποφάσισε η Ευρώπη των 27 στη χθεσινή σύνοδο κορυφής, υπό τις διαμαρτυρίες χιλιάδων διαδηλωτών απ' έξω (φωτ.). Το πακέτο έχει δύο όψεις: στήριξη για τις χώρες με διευρυμένα προβλήματα χρέους, αλλά και αυστηρή λιτότητα για όλους με άγνωστη ημερομηνία λήξης. Η χώρα μας πήρε αυτά που προσδοκούσε: επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, μείωση του επιτοκίου δανεισμού και δυνατότητα αγοράς εθνικών ομολόγων από την πρωτογενή αγορά. Παράλληλα, υιοθετήθηκε η γερμανική πρόταση για Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο προβλέπει συγκράτηση μισθών, πιο «ευέλικτες» μορφές εργασίας, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Πλήρες θέμα...

Για το ίδιο θέμα

 • Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.

  • ΤΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Επικύρωση ώς τον Ιούνιο
   Και τα 50 δισ. στο χέρι... Με τη φράση «απέδωσε η στρατηγική του πρώτου γύρου...» ο πρωθυπουργός εξέφρασε χθες κατά τη λήξη της συνόδου κορυφής ουσιαστικά την ανακούφισή του για το γεγονός ότι η πολιτική κρίση στην Πορτογαλία δεν εμπόδισε την επιβεβαίωση των αποφάσεων της 11ης Μαρτίου για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ. ευρώ κατά 7 χρόνια και η μείωση κατά μία μονάδα του επιτοκίου.
  • ΚΚΕ: Νέο σύμφωνο βαρβαρότητας
   «Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το νέο σύμφωνο υπέρ της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων τους βυθίζουν τους λαούς στην καπιταλιστική βαρβαρότητα της φτώχειας, της ανεργίας και των πολέμων», σχολίασε το ΚΚΕ, με αφορμή τη σύνοδο κορυφής.
  • ΣΥΡΙΖΑ: Αποφάσεις ερήμην των λαών
   Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από τις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής δήλωσε ότι οι εξελίξεις στην Πορτογαλία «αποδεικνύουν ότι κανένας λαός δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί εθελοντικά την καταστροφή του».
  • ΔΗΜΑΡ: Απαιτείται άμεση δράση
   «Και η Πορτογαλία οδεύει πλησίστια στο μηχανισμό στήριξης», εκτίμησε ο Δημήτρης Χατζησωκράτης εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να αναβάλλει αποφάσεις και να βαδίζει στους ρυθμούς που επιβάλλουν τα συμφέροντα των ισχυρών χωρών.
  • Γαλάζιο «ναι» με ενστάσεις για το «μείγμα» οικονομικής πολιτικής
   Με δύο πρόσωπα εμφανίστηκε η Ν.Δ. για το Μνημόνιο και στις Βρυξέλλες.
  • Αναδιανομή του πλούτου ζητεί το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς
   Τη δική του πρόταση για διέξοδο από την κρίση υπέβαλε το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με αφορμή τη σύνοδο κορυφής.
  • ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 30.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ «Δεν είμαστε αρνάκια»
   «Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την οργή μας», διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες Κάπου 30.000 εργαζόμενοι από διάφορες χώρες της Ε.Ε. κατέκλυσαν προχθές για τρεις ώρες το κέντρο των ηλιόλουστων Βρυξελλών καταγγέλλοντας την πολιτική λιτότητας που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις των 27.
 • Στο περιθώριο της συνόδου

  • Συνάντηση με Γκρούεφσκι
   Την ένατη συνάντησή του από την ημέρα που έγινε πρωθυπουργός είχε ο Γ. Παπανδρέου με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Νίκολας Γκρούεφσκι, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.
  • Συζητήσεις για τα ευρωομόλογα και την παράνομη μετανάστευση
   Ο Ελληνας πρωθυπουργός, στο περιθώριο της συνόδου, συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου.
  • ...και τηλεφώνημα από Ομπάμα
   Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ είχε χθες, από τις Βρυξέλλες, ο Γ. Παπανδρέου με πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου.
 • Πορτογαλία

  • Στον κυκλώνα των αγορών η Λισαβόνα
   Προς πρόωρες εκλογές και σωσίβιο από το εξωτερικό βαδίζει η Πορτογαλία, καθώς οι υποβαθμίσεις της δανειοληπτικής της αξιοπιστίας πέφτουν σύννεφο και το κόστος δανεισμού χτυπάει συνεχή ρεκόρ.
 • Υποβρύχιες μίζες

  • ΥΠΟΒΡΥΧΙΕΣ ΜΙΖΕΣ: ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ «ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ» 15.000 σελίδες κατηγορητήριο
   Τα υποβρύχια τύπου «214» στον Σκαραμαγκά Δεκαπέντε χιλιάδες σελίδες αριθμεί η δικογραφία για την επιζήμια για το Δημόσιο προμήθεια των τεσσάρων υποβρύχιων τύπου «214», που διερευνά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας -Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος- ως προς το σκέλος των ποινικών ευθυνών των μη πολιτικών προσώπων.
 • Κατάληψη συμβασιούχων

 • Άλλες ειδήσεις