Έντυπη Έκδοση

Ο κοντούλης και ο βαρύς

Ν. Καββαδίας
Παίρνοντας κανείς στα χέριά του την αλληλογραφία Καββαδία - Καραγάτση, αναρωτιέται τι κοινά στοιχεία μπορεί να συνέδεαν αυτούς τους δύο ανθρώπους της λογοτεχνίας, που φαίνονται, από κάθε άποψη, να διαφέρουν. Ούτε ταξικά ούτε κοινωνικά ούτε ιδεολογικά υπάρχει, φαινομενικά τουλάχιστον, κάτι κοινό.

Πλήρες θέμα...

 • Κριτική βιβλίου

  • Ο Τόμας Μπέρνχαρντ και η πατρίδα του η Αυστρία Ατιμες τιμές για έναν σπάνιο συγγραφέα
   Είναι οπωσδήποτε απολαυστικό ένας σπουδαίος συγγραφέας να εκφράζεται, με ορμητήριο την κεκτημένη αυτοπεποίθησή του, για τον λογοτεχνικό χώρο της χώρας του. Η εγνωσμένη αξία προτείνει ακόμα και τον πιο δριμύ κυνισμό, την πιο πνευματώδη κακία, σαν αναφαίρετο δικαίωμα.
  • Η πλήρης έκδοση των Προσωκρατικών φιλοσόφων «Φύσις κρύπτεσθαι φιλεί»
   Είναι δυνατόν να δούμε τον Κόσμο ως ένα αέναο «φύεσθαι». Ως μια αέναη γέννηση φυσικών, αλλά και ιστορικών συμβάντων από το μηδέν. Τα φυσικά συμβάντα -όσον αφορά τον φυσικό κόσμο- και τα ιστορικά συμβάντα -όσον αφορά την κοινωνία- αναδύονται αέναα από το μη Ον, για να καταλήξουν πάλι σ' αυτό.
  • Επειδή η ιστορία του πολιτισμού δεν πεθαίνει Μια θεατρική «ξένη γλώσσα»
   Οι μακραίωνες θεατρικές παραδόσεις της Ανατολικής Ασίας ήταν μια εντυπωσιακή ανακάλυψη του 20ού αιώνα, που επρόκειτο ν' ασκήσει ανυπολόγιστες επιδράσεις στον θεατρικό πειραματισμό ήδη από τον Μεσοπόλεμο, αλλά προπαντός τα μεταπολεμικά χρόνια.
  • Επιστολές, δισταγμοί και πτώσεις δίπλα μας
   Μηνιαία, άγρυπνα και φωτεινά «Επί πόσον ακόμη θα το ενθυμούμαι εκείνο το αβρόν, το απαλόν σώμα της αγνής κόρης... Και οπόσον διέφερεν από όλας τας ιδιοτελείς περιπτύξεις, από όλας τας λυκοφιλίας και τους κυνέρωτας του κόσμου η εκλεκτή, η αιθέριος εκείνη επαφή! Δεν ήτο βάρος εκείνο, το φορτίον το ευάγκαλον, αλλ' ήτο ανακούφισις και αναψυχή.
  • Τα διηγήματα κατοικούνται από μουρμουρητά και ψιθύρους
   Ο Χουάν Ρούλφο είναι ένας απ' αυτούς τους συγγραφείς που τους ακολουθεί ένας μύθος. Με δύο μόνο, ολιγοσέλιδα, βιβλία, τη συλλογή διηγημάτων Ο κάμπος στις φλόγες και το μυθιστόρημα Πέδρο Πάραμο, και παρά τα 31 χρόνια λογοτεχνικής σιωπής που τα ακολούθησαν, κατάφερε να κατακτήσει μια σημαντική θέση τόσο στην ισπανόφωνη όσο και στην παγκόσμια λογοτεχνία.
 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • Ατλαντίς, μια διαρκής αναζήτηση
   Ο μύθος που περιβάλλει την Ατλαντίδα είναι από τους πιο πολυσυζητημένους, και αυτό μάλλον οφείλεται στο ότι ποτέ δεν αποδείχτηκε ότι υπήρξε πραγματικά αυτή η νήσος και το πού βρισκόταν.
  • Les Paul Οι σύγχρονοι κιθαρίστες τού οφείλουν πολλά
   Δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο ένας καλλιτέχνης που γεννήθηκε πριν από περίπου 100 χρόνια (1916) να έχει επηρεάσει όλους σχεδόν τους μεγάλους κιθαρίστες του ροκ.
 • Αφανής αναγνώστης

  • ΑΦΑΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ «διά του νοός αναγινώσκων»
   Ο επιμελητής κειμένων μετεωρίζεται ανάμεσα σ' ένα μετά και σ' ένα πριν-: μετά τον συγγραφέα και πριν από τον αναγνώστη. Μ' άλλα λόγια μετά τον αποστολέα και πριν από τον παραλήπτη αυτής της ανεξέλεγκτης ανταλλαγής ιδεών και αισθημάτων, στρατηγικής και γύμνιας, λέξεων και σιωπής, άγχους και προσδοκίας. Κι αυτήν ακριβώς τη διαμεσολαβητική λειτουργία, αυτή τη λαθραία χειραψία, αυτή την ενίοτε αμφίθυμη σχέση, που μετεωρίζεται στην κόψη του τυπωθήτω, φιλοδοξούμε να χαρτογραφήσουμε με τη νέα θεματική στήλη μας.
 • Λογοτεχνία

  • Η ανθοδέσμη
   Ενα άντρας και μια γυναίκα ανηφόριζαν αντικριστά τον δρόμο, εκείνος έναν τροχήλατο πάγκο σπρώχνοντας κι εκείνη μια ανθοδέσμη κρατώντας, όλο κάτι έλεγαν, τα κεσάτια δεν μείωναν το κέφι και τα χαμόγελα.
  • «Τα πουλιά» του Χίτσκοκ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη Παπαγάλοι στον αστικό ουρανό
   Ο ψιττακίσκος ο δαχτυλιδολαίμης, το γνωστό πράσινο παπαγαλάκι με την παράξενη κραυγή, είναι ελεύθερο στους αιθέρες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των άλλων αστικών κέντρων.
  • Επειδή το ταξίδι δεν τελείωνει ποτέ Συνταγές επιβίωσης σε αραβόφωνους καιρούς
   Μη μας υποπτεύεστε! Δεν ετοιμαστήκαμε να αλλαξοπιστήσουμε. Εξακολουθούμε τα παλιά πιστεύω μας να τα βρίσκουμε κτιρ κουαίς 1. Απλώς, θελήσαμε να κάνουμε ένα ταξιδάκι στην Ισπανία των αραβικών χρόνων 2 και -γιατί όχι;- να σας καλέσουμε κι εσάς και να μας επιτρέψετε να γίνουμε οι ξεναγοί σας.
  • Ο χρόνος του μυθιστορήματος είναι μια μέρα
   Στην Κυριακή πρωταγωνιστεί ο Βασίλης, ένας δεκαεννιάχρονος που μένει με τη μάνα του στον Πειραιά. Πριν από έναν χρόνο έχασε τον πατέρα του. Μια αυτοκτονία που δεν εξηγήθηκε πότε. Ο Βασίλης κάνει περιστασιακές δουλειές από εδώ κι από 'κεί και μιλάει με «πέντε λέξεις».
  • Μια χαρτογράφηση του ντόπιου μηδενισμού
   Τα Ανεμώλια είναι το έκτο βιβλίο μου. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα το οποίο στρέφει το βλέμμα στους τωρινούς καιρούς και απεικονίζει κυρίως χαρακτήρες αντρών που βρίσκονται στη μέση ηλικία, ενώ η δράση περιελίσσεται γύρω από το θέμα της αντρικής φιλίας και της φυγής.
  • Το εγχείρημα της χειραφέτησης του πνεύματος στον αιώνα του Διαφωτισμού
   (Συνέχεια από το προηγούμενο φ. 647) Αν στρέψουμε τώρα το βλέμμα προς τα έσω, τότε αυτά που είναι για μας γινόμενα του έξω κόσμου, μας παρίστανται ως βουλητικά ενεργήματα. Ο εποπτικός τύπος του χώρου και οι κατηγορίες έχουν αρθεί, ανάμεσα σε μας και το πράγμα καθεαυτό, που είναι ο εαυτός μας, παραμένει μόνον ο υποκειμενικός εποπτικός τύπος της εσωτερικής αίσθησης, ο χρόνος.
 • Άλλες ειδήσεις