Έντυπη Έκδοση

Ανοιξιάτικες αλλεργίες

Η άνοιξη ήρθε και επίσημα φέρνοντας και τις αλλεργίες της! Η ανοιξιάτικη αλλεργία, από τα εισπνεόμενα, εκδηλώνεται συνήθως ως αλλεργική ρινίτιδα, με ή χωρίς συνοδό επιπεφυκίτιδα ή και αλλεργικό άσθμα.

Πλήρες θέμα...

 • Αλλεργίες

  • Αντιμετώπιση των αλλεργιών κατά την εγκυμοσύνη
   Αφού ο Μάρτιος επιβεβαίωσε τη λαϊκή ρήση, οι ηλιόλουστες, ανοιξιάτικες μέρες κάνουν δειλά την εμφάνισή τους. Τους προσεχείς μήνες φυτά και δέντρα θα ανθίσουν προσφέροντας το άρωμα από τα πολύχρωμα άνθη τους. Η απόλαυση όμως δεν είναι για όλους. Κάποιοι είναι αναγκασμένοι να παρακολουθούν αυτή την «αναγέννηση» μέσα από το παράθυρό τους, αφού η γύρη είναι ένα από τα πιο ισχυρά αλλεργιογόνα, χωρίς να είναι το μοναδικό που μπορεί να προκαλέσει τη λεγόμενη εαρινή αλλεργία.
  • Οταν τα μάτια κοκκινίζουν
   Η πιο συχνή κλινική εικόνα αλλεργικής επιπεφυκίτιδας στα παιδιά είναι το οφθαλμικό ερύθημα, το λεγόμενο «κόκκινο μάτι». Το «κόκκινο» μάτι, ή το red eye όπως λέγεται στα αγγλικά, έχει πολλαπλή διαφορική διάγνωση. Στα παιδιά η αλλεργική επιπεφυκίτιδα πιθανώς αποτελεί τη συχνότερη αιτία, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπονται και άλλοι αιτιολογικοί παράγοντες επιπεφυκίτιδας όπως η βακτηριδιακή επιπεφυκίτιδα, η ιογενής επιπεφυκίτιδα, η επιπεφυκίτιδα των νεογέννητων, η επιπεφυκίτιδα που προέρχεται απλώς από ερεθισμό, τρίψιμο ή βλεφαρίτιδα και από τη χρήση φακών επαφής σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Ομοίως, δεν θα πρέπει να παραβλέπονται και άλλες νόσοι ή καταστάσεις που εκδηλώνονται με red eye, όπως για παράδειγμα νόσος του δέρματος των βλεφάρων, ξένο σώμα ή τραυματισμός του οφθαλμού, ραγοειδίτις ή ακόμη και κάποιο νεόπλασμα.
  • Φαρμακευτική αντιμετώπιση της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας
   Η πρόσφατη έρευνα όσον αφορά τα μαστικά κύτταρα του επιπεφυκότα δείχνει ότι υπάρχουν δύο είδη μαστοκυττάρων: εκείνα που περιέχουν τρυπτάση και αφορούν συνήθως βλεννογόνους (MCT) και εκείνα που περιέχουν τρυπτάση και χυμάση (MCTC), τα οποία βρίσκονται κυρίως στο δέρμα και στον επιπεφυκότα.
  • «Βάσανο» της άνοιξης η αλλεργική ρινίτιδα
   Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια συχνή πάθηση που εκδηλώνεται συνήθως την εποχή της άνοιξης. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν κάποιο άτομο που κάθε άνοιξη ή φθινόπωρο (σπανιότερα) παρουσιάζει συμπτώματα αλλεργίας από τη μύτη όπως μπούκωμα, πταρμούς, φαγούρα και ρινόρροια.
 • Διατροφή

  • Το ανοσοποιητικό σας και πώς να το «ταΐσετε» Βάλτε χρώμα στη διατροφή σας
   Αν έχετε πάρει όλα τα μέτρα πρόληψης, πόσο εύκολο είναι πια να εκτεθείτε στους παθογόνους μικροοργανισμούς; Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών, μόνο τα κουμπιά του ασανσέρ περιέχουν σαράντα φορές περισσότερα μικρόβια από όσα βρίσκονται στις δημόσιες τουαλέτες. Ετσι, με μια απλή αναγωγή, στο χώρο εργασίας σας μπορεί να περιέχονται 400 φορές περισσότερα βακτηρίδια από όσα συναντάμε... στο καπάκι μιας λεκάνης!
 • Άλλες ειδήσεις

  • Διαγνωστικό τεστ για τα κονδυλώματα
   Πιλοτική μελέτη επικυρώνει τη δοκιμασία cobas HPV για την ταυτοποίηση των γυναικών που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, με έλεγχο του HPV και προσδιορισμό των γονότυπων HPV-16 και 18.
  • Κουρασμένοι 3 στους 4 Ελληνες
   Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αποδεικνύεται εξαντλητικός για τους περισσότερους Ελληνες, όπως προκύπτει από έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του Centrum.
  • Περισσότερη πληροφόρηση για το φαγητό εκτός σπιτιού
   Σύμφωνα με τα ευρήματα της παγκόσμιας έρευνας «WORLD MENU REPORT» που διενεργήθηκε και παρουσιάστηκε από τη Unilever Food Solutions σήμερα, «9 στους 10 απαιτούν περισσότερη πληροφόρηση όταν τρώνε εκτός σπιτιού».