Έντυπη Έκδοση

Εξηγεί στους βουλευτές ότι «δεν υπήρχε άλλη λύση» - Σκέψεις και για ανασχηματισμό

Στη διαχείριση της επόμενης μέρας της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης Ε.Ε. - ΔΝΤ στρέφει το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση για να ελαχιστοποιήσει κατά το δυνατόν το πολιτικό κόστος από τη δραματική της απόφαση, που δημιουργεί προϋποθέσεις κοινωνικών αντιδράσεων και θέτει σε κίνδυνο την κομματική συνοχή.

Η πρώτη απόπειρα διαλόγου με το κόμμα αναμένεται να γίνει αύριο που θα συνεδριάσει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Εκεί ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει τους λόγους της προσφυγής και οι βουλευτές θα εκφράσουν τη θέση τους.

Για την ώρα, η κυβερνητική προπαγάνδα αναπτύσσει μια διπλή γραμμή άμυνας για να πείσει για το ορθόν της απόφασής της:

- Δεν υπήρχε εναλλακτική λύση, η απόφαση για την προσφυγή θα δώσει στη χώρα την ευκαιρία να ανασυγκροτηθεί.

- Η χώρα πληρώνει την πολιτική της Ν.Δ., που δεν έκανε σφάλματα, αλλά εγκλήματα εις βάρος των Ελλήνων και των μελλοντικών γενεών, όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, υπάρχουν φωνές που λένε ότι ήρθε η ώρα για ένα νέο ξεκίνημα της κυβέρνησης τον Μάιο μετά τον δανεισμό ή το αργότερο τον Ιούνιο. Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείουν και έναν ανασχηματισμό που θα δώσει στην κυβέρνηση νέα δυναμική. Πρώην υπουργός με γνώση της διεθνούς οικονομικής κατάστασης, μάς έλεγε ότι οι αγορές και εν γένει οι δανειστές, χωρίς να εξαιρούνται και οι εταίροι, δεν έχουν ακόμα εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και αυτό το κενό ο Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να το καλύψει με πολιτικές αποφάσεις πλέον.

Σε κάθε περίπτωση οι αντιστάσεις της κυβέρνησης έχουν εξανεμιστεί προ πολλού και, όπως είπε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, γιατί δεν μπορεί να τις επιβάλει στους δανειστές τής χώρας.

Απολύσεις

Στο πλαίσιο αυτό άφησε και πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εφόσον καταργηθούν θέσεις από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σε οργανισμούς.

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, καθώς πιέζει η «τρόικα» της επιτήρησης (Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ) για μειώσεις υπαλλήλων του δημόσιου τομέα και θα απασχολήσει σήμερα σύσκεψη που έχει ο πρωθυπουργός με τον Θ. Πάγκαλο και τον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη.

Μπορεί ο Γ. Παπανδρέου να εξασφάλισε στο υπουργικό συμβούλιο τη συναίνεση των υπουργών για την προσφυγή και η πλειονότητα των βουλευτών, να θεωρεί αναγκαίο κακό την προσφυγή (βλέπε δηλώσεις 88 βουλευτών στη χθεσινή «Κ.Ε.»), όμως οι κοινωνικές αντιδράσεις είναι ένα θέμα υπαρκτό, που ίσως μεταβάλλει τη στάση βουλευτών και κομματικού μηχανισμού. Ενας μηχανισμός που για την ώρα έχει άγνοια για τις συνέπειες της προσφυγής αυτής στην κοινωνία και η μόνη γνώση έρχεται από τα ΜΜΕ που μιλάνε για καταιγίδα μέτρων.

«Τι είναι ΠΑΣΟΚ»

Στον χώρο του ΠΑΣΟΚ οι χτυπητές διαφωνίες έρχονται για την ώρα μόνο από τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παναγιωτακόπουλος ζητάει να γίνει έκτακτο συνέδριο για να αποφασιστεί «τι είναι ΠΑΣΟΚ», διαφωνεί με την προσφυγή στο ΔΝΤ και κατηγορεί το οικονομικό επιτελείο και συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου ως εγκάθετους των τραπεζών και ακραία νεοφιλελεύθερους.

Ο Στέφ. Τζουμάκας δήλωσε στο Κανάλι 1 ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνη γιατί έκανε μονόδρομο το ΔΝΤ και μετέτρεψε τη δανειστική κρίση σε στρατηγικό θέμα για τη χώρα. Χαρακτήρισε μονεταριστές τους συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου και χαρακτήρισε βουλευτές και υπουργούς παπαγαλάκια του παρασιτικού κεφαλαίου, που μιλάνε μόνο για έλλειμμα, χρέος και όχι για ανάπτυξη.

Καρφιά εναντίον της Ε.Ε., για τη στάση της στην οικονομική κρίση της Ελλάδας και τις ανάγκες δανεισμού της, πέταξε ο υπουργός Αμυνας, Ευ. Βενιζέλος. Χαρακτήρισε «τραγικά μετέωρη» τη θέση της και σχολίασε ότι, όπως για τα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας καταφεύγει στο ΝΑΤΟ, έτσι και για τα ζητήματα δημοσιονομικής ασφάλειας καταφεύγει στο ΔΝΤ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
ΔΝΤ
ΠΑΣΟΚ
Σχετικά θέματα: Πήρε φωτιά το πολιτικό σκηνικό
Σαμαράς: Η κυβέρνηση έχει ρίξει λευκή πετσέτα
Ντροπή για την απόφαση προσφυγής
«Να απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα...»
«Θεωρούν τον λαό ηλίθιο ή κιοτή»
«Είμαστε υπό κηδεμονία» παραδέχεται ο Γιώργος
Υπέρ της προσφυγής στον μηχανισμό ο Σημίτης
ΚΚΕ (μ-λ): Ολοι στους δρόμους!
Μ-Λ ΚΚΕ: Εχει εισβάλει το ΔΝΤ
Για το ίδιο θέμα
Σαμαράς: Η κυβέρνηση έχει ρίξει λευκή πετσέτα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Παπακωνσταντίνου στο ΔΝΤ
Δεν τους καθησύχασε ούτε με το «πουκάμισο»
Σόιμπλε: Αναγκαίος όρος τα σκληρά διαρθρωτικά μέτρα
«Είμαστε αλληλέγγυοι, όχι επιεικείς»
Κρίσιμες επαφές στις ΗΠΑ που έχουν δικαίωμα βέτο στο ΔΝΤ
Πήρε φωτιά το πολιτικό σκηνικό
Σαμαράς: Η κυβέρνηση έχει ρίξει λευκή πετσέτα
Ντροπή για την απόφαση προσφυγής
«Να απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα...»
«Θεωρούν τον λαό ηλίθιο ή κιοτή»
«Είμαστε υπό κηδεμονία» παραδέχεται ο Γιώργος
Εξηγεί στους βουλευτές ότι «δεν υπήρχε άλλη λύση» - Σκέψεις και για ανασχηματισμό
Υπέρ της προσφυγής στον μηχανισμό ο Σημίτης
ΚΚΕ (μ-λ): Ολοι στους δρόμους!
Μ-Λ ΚΚΕ: Εχει εισβάλει το ΔΝΤ
Νέα Δημοκρατία
Συγγνώμη από Σαμαρά και μήνυμα στα «βαρίδια»
Συνασπισμός
ΣΥΝ: Μετ' εμποδίων πέρασε το δημοψήφισμα - Τσίπρας: Δεν είναι εικόνα κόμματος αυτή...
Υπόθεση C4I
Τους πρώην δείχνει ο Μαρκογιαννάκης
Βουλή
Ρεκόρ σε νέες άδειες οπλοφορίας στα Χανιά
Ονομασία των Σκοπίων
Γκρούεφσκι: Δημοψήφισμα για «όχι» στο «Βόρεια Μακεδονία» - Δρούτσας: Δεν χωράει έκπτωση
Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Ομολογεί άρση απορρήτου στα τηλέφωνα της «Ε» η ΕΛ.ΑΣ.
Άλλες ειδήσεις
Για τον Μιχάλη
Πέθανε ο συνταγματολόγος και πρώην υπουργός Δημ. Τσάτσος