Ελευθεροτυπία - 26/04/2010
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 26 Απριλίου 2010
ΛΑΓΚΑΡΝΤ
«Είμαστε αλληλέγγυοι, όχι επιεικείς»
Η υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ υποστηρίζει την ανάγκη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για τη σταθεροποίηση του ευρώ και επιδιώκει να καθησυχάσει όσους διατυπώνουν επιφυλάξεις, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπιστεί σκληρά.
Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Journal Du Dimanche» δηλώνει ότι «είμαστε αλληλέγγυοι, όχι επιεικείς».
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα αντί να την απειλεί ότι θα εγκαταλείψει τη ζώνη ευρώ, απαντά: «Είναι η έννοια της αλληλεγγύης. Υπερασπιζόμαστε την επικράτεια του ευρώ. Οταν ένα μέρος της δέχεται επίθεση και το κοινό μας νόμισμα είναι υπό πίεση, πρέπει όλοι μας να είμαστε αλληλέγγυοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε επιεικείς. Πρόκειται για κοκτέιλ επιείκειας και μεγάλης απαίτησης. Με τα λανθασμένα οικονομικά της στοιχεία και τις απροσάρμοστες οικονομικές πολιτικές της, η Ελλάδα δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της. Μας χρειάζονται μηχανισμοί έλεγχων ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν πέφτουμε σε ένα πηγάδι δίχως πάτο. Είναι η αποστολή που επωμίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ».
Η Κ. Λαγκάρντ προσδιορίζει: «Δεν θα εκταμιεύσουμε το σύνολο των ποσών αμέσως αλλά σταδιακά, ανάλογα με τις ανάγκες, και σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής θα βάλουμε αμέσως το πόδι στο φρένο. Ο μηχανισμός μας δανεισμού παραπέμπει στο Euribor, που δεν διακυμαίνεται μέσα σε τεράστιες αναλογίες και προσθέσαμε ένα περιθώριο ασφάλειας 3%. Εάν ένα μέρος των δανειζόμενων ποσών δεν εξοφληθεί στο σύνολό του, θα προσθέσουμε 1% και ένα συμπλήρωμα 0,5% για να αντιγράψουμε τις προμήθειες δέσμευσης που εφαρμόζει το ΔΝΤ».
Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος UMP, Ζακ Μιάρντ, αντέκρουσε την υπουργό. Εδωσε σε δημοσιότητα ανακοινωθέν του με τίτλο «Η ελληνική τραγωδία, Πράξη ΙΙ, η Αγωνία!» υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα, αργά ή γρήγορα θα βγει από την ευρωζώνη και όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο για όλο τον κόσμο».
Ο Φιλίπ Μαρινί, γερουσιαστής της Δεξιάς, θεωρεί ότι ο προτεινόμενος μηχανισμός «εγείρει στο φινάλε το ερώτημα: θέλουμε να υπερασπίσουμε το ευρώ ή όχι;».
Η εφημερίδα «Journal du Dimanche» εκτιμά ότι «ακριβώς, οι Γερμανοί υπολογίζουν στο ευρωπαϊκό νόμισμα, χωρίς όμως την Ελλάδα». Η «Monde» αναφέρει στο πρωτοσέλιδο «Η Ελλάδα καλεί σε βοήθεια υπό το αυστηρό βλέμμα της Γερμανίας». Η «Figaro» επισημαίνει ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει το ελληνικό αίτημα, ενώ το Βερολίνο θέτει όρους. Η «Liberation» τονίζει ότι έχει τεθεί σε κίνηση η επιχείρηση «σώστε την Ελλάδα». Η «Humanite» απευθύνει δημόσια έκκληση: «Ας βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό».