Έντυπη Έκδοση

Κρίσιμες επαφές στις ΗΠΑ που έχουν δικαίωμα βέτο στο ΔΝΤ

Με φόντο τη χρονοβόρα διαδικασία της ευρωζώνης για την εκταμίευση κονδυλίων, οι επαφές του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στην Ουάσιγκτον πρωτίστως με την αμερικανική πλευρά, είναι εξαιρετικής σημασίας.

Πρέπει επειγόντως να «πειστεί» η αμερικανική κυβέρνηση, που έχει και τη βαρύνουσα πολιτική επιρροή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να μην παρεμβάλει εμπόδια στην ταχύτερη ενεργοποίηση του μηχανισμού για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Αν και το σοβαρότερο ενδεχόμενο είναι πως τα πρώτα χρήματα βοηθείας προς την Ελλάδα θα προέλθουν από το «θησαυροφυλάκιο» του ΔΝΤ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη δυνατότητα άσκησης βέτο και να μην επιτρέψουν στο ΔΝΤ να παράσχει οικονομική βοήθεια για τη διάσωση της Ελλάδας (bail out), παρά μόνον έως ότου «δεσμευθεί» το κομμάτι της ευρωζώνης των 30 δισ. ευρώ.

«Δεν έχουμε δει τίποτε»

Σύμφωνα με το αμερικανικό σκεπτικό, όπως εγκαίρως είχε γράψει η «Ε», η Ευρώπη έχει την πρωταρχική ευθύνη διάσωσης ενός μέλους της. Και, όπως έλεγε αρμόδιος παράγων, «ακόμη δεν έχουμε δει τίποτε από τους Ευρωπαίους».

Το ελληνικό πρόβλημα είναι υπαρκτό και όπως εκτιμάται από ανώτατους παράγοντες στο ΔΝΤ, αλλά και στο αμερικανικό οικονομικό επιτελείο, με γνώμονα τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά η χώρα δύσκολα θ' αποφύγει τη χρεοκοπία.

Το γεγονός ότι οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις των τελευταίων ημερών ήταν δαπανηρότερες από τις μακροπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις αποτελεί έναν «προάγγελο» οικονομικής καταστροφής της χώρας, και αυτό είναι ενδεικτικό πως οι αγορές αισθάνονται ότι τα προβλήματα της Ελλάδας τρέχουν με ρυθμούς ταχύτερους από τους μέχρι τώρα αναμενόμενους.

Γι' αυτό και πληροφορίες μιλούν για «δρακόντεια μέτρα» που θα περιέχονται στους όρους του Ταμείου, αλλά και της Γερμανίας, που αναμένεται να 'χει συμμετοχή έως 8,4 δισ. ευρώ.

Το ευρωπαϊκό κομμάτι εξακολουθεί να παραμένει θεωρητική συμφωνία και όχι κάτι χειροπιαστό με «σάρκα και οστά», όπως έλεγε αρμόδιος παράγων και απ' ό,τι φαίνεται θα απαιτηθούν -έστω και με γοργούς ρυθμούς- τουλάχιστον άλλες 10 μέρες έως ότου καταλήξουν σε κάτι συγκεκριμένο.

Προϋποθέτει πως όλοι οι Ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν σ' ένα σαφές σχέδιο δράσης.

Νομικές περιπλοκές

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι αναζητείται μια φόρμουλα-διαδικασία που θα παρακάμπτει τις περιπλοκές των ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων και θα επιτρέπει, ενδεχομένως, σε κάποιες χώρες να προχωρούν σε δανεισμούς, έστω και αν κάποιες άλλες δεν είναι έτοιμες (σ.σ. σχετική αναφορά και στη χθεσινή «Κ.Ε.», από τον Θ. Τσίτσα).

Πρόκειται ακριβώς για νομικές περιπλοκές καθώς ορισμένοι θέτουν και αίτημα αντισυνταγματικότητας και απειλούν με προσφυγές (όπως Γερμανοί οικονομολόγοι) δεδομένου ότι το σύνολο των χωρών βρίσκεται σε ύφεση.

Καθίσταται, συνεπώς, σαφές πως Ταμείο και Επιτροπή θα πρέπει σύντομα να συμφωνήσουν σε διαδικασίες, με ευνόητη και αναγκαία την αμερικανική «ευελιξία» (σ.σ. ελπίζεται πως έγινε κατανοητό κατά την επίσκεψη Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον), που θα επιτρέπεται η ενεργοποίηση του έτοιμου ΔΝΤ για τη διάσωση της Ελλάδας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΝΤ
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Υπουργείο Οικονομικών
Κυβέρνηση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Παπακωνσταντίνου στο ΔΝΤ
Δεν τους καθησύχασε ούτε με το «πουκάμισο»
Σόιμπλε: Αναγκαίος όρος τα σκληρά διαρθρωτικά μέτρα
«Είμαστε αλληλέγγυοι, όχι επιεικείς»
Για το ίδιο θέμα
Δεν τους καθησύχασε ούτε με το «πουκάμισο»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Παπακωνσταντίνου στο ΔΝΤ
Δεν τους καθησύχασε ούτε με το «πουκάμισο»
Σόιμπλε: Αναγκαίος όρος τα σκληρά διαρθρωτικά μέτρα
«Είμαστε αλληλέγγυοι, όχι επιεικείς»
Κρίσιμες επαφές στις ΗΠΑ που έχουν δικαίωμα βέτο στο ΔΝΤ
Πήρε φωτιά το πολιτικό σκηνικό
Σαμαράς: Η κυβέρνηση έχει ρίξει λευκή πετσέτα
Ντροπή για την απόφαση προσφυγής
«Να απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα...»
«Θεωρούν τον λαό ηλίθιο ή κιοτή»
«Είμαστε υπό κηδεμονία» παραδέχεται ο Γιώργος
Εξηγεί στους βουλευτές ότι «δεν υπήρχε άλλη λύση» - Σκέψεις και για ανασχηματισμό
Υπέρ της προσφυγής στον μηχανισμό ο Σημίτης
ΚΚΕ (μ-λ): Ολοι στους δρόμους!
Μ-Λ ΚΚΕ: Εχει εισβάλει το ΔΝΤ
Νέα Δημοκρατία
Συγγνώμη από Σαμαρά και μήνυμα στα «βαρίδια»
Συνασπισμός
ΣΥΝ: Μετ' εμποδίων πέρασε το δημοψήφισμα - Τσίπρας: Δεν είναι εικόνα κόμματος αυτή...
Υπόθεση C4I
Τους πρώην δείχνει ο Μαρκογιαννάκης
Βουλή
Ρεκόρ σε νέες άδειες οπλοφορίας στα Χανιά
Ονομασία των Σκοπίων
Γκρούεφσκι: Δημοψήφισμα για «όχι» στο «Βόρεια Μακεδονία» - Δρούτσας: Δεν χωράει έκπτωση
Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Ομολογεί άρση απορρήτου στα τηλέφωνα της «Ε» η ΕΛ.ΑΣ.
Άλλες ειδήσεις
Για τον Μιχάλη
Πέθανε ο συνταγματολόγος και πρώην υπουργός Δημ. Τσάτσος