Έντυπη Έκδοση

«ΞΕΡΩ ΤΙ ΖΗΤΑΤΕ, ΞΕΡΩ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ» ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Συγγνώμη από Σαμαρά και μήνυμα στα «βαρίδια»

Νέο μήνυμα στα «βαρίδια», δηλώνοντας μάλιστα ότι είναι έτοιμος να πάρει τις αποφάσεις του, έστειλε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Α. Σαμαράς από το βήμα προσυνεδριακής εκδήλωσης της Ν.Δ. «Το πότε θα «κάνω ταμείο» θα το δείτε», είπε. «Ξέρω τι ζητάτε! Ξέρω τι πρέπει να κάνω! Και θα το κάνω...».

«Ζητάμε συγγνώμη για όσα δεν κάναμε» τόνισε ο Αντ. Σαμαράς «Ζητάμε συγγνώμη για όσα δεν κάναμε» τόνισε ο Αντ. Σαμαράς Η κίνησή του αυτή από πολλά στελέχη ερμηνεύτηκε ως τελεσίγραφο διαγραφής στον Αριστοτέλη Παυλίδη που ήδη δήλωσε ότι θα δώσει το «παρών» στην προσυνεδριακή διάσκεψη της Ν.Δ. που θα γίνει μεθαύριο Τετάρτη, στη Ρόδο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Κ. Τασούλας αλλά και ο γραμματέας Λ. Ζαγορίτης έχουν επιχειρήσει να πείσουν τον Δωδεκανήσιο πρώην υπουργό που βρίσκεται στο Στρασβούργο να μην εμφανιστεί στη διάσκεψη και προκαλέσει. Εχουν εισπράξει την άρνησή του, η Τετάρτη θα είναι μια κρίσιμη μέρα.

Είναι ανοιχτοί οι λογαριασμοί όμως και με άλλα στελέχη, όπως ο Γ. Βουλγαράκης που έχει εκδηλώσει την επιθυμία να εμφανιστεί στο συνέδριο του Ιουνίου. Το τελευταίο θεωρείται ορόσημο για τις αποφάσεις Σαμαρά. Ο ίδιος το χαρακτήρισε «αφετηρία των μεγάλων ανατροπών».

«Συγγνώμη»

Για πρώτη φορά ο Α. Σαμαράς προχώρησε την αυτοκριτική του την οποία έκανε σε μικρές δόσεις μέχρι τώρα. Ζήτησε «συγγνώμη» για όσα «δεν έκανε η Ν.Δ.» στα χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση, τραβώντας διαχωριστική γραμμή από τα πεπραγμένα (ή μάλλον την απραξία!) Καραμανλή. Ούτε ο ίδιος όμως προήλθε από παρθενογένεση, υπήρξε ευρωβουλευτής, βουλευτής και υπουργός και δεν αντέδρασε τότε.

«Η προηγούμενη διακυβέρνηση, η δική μας διακυβέρνηση, έκανε σφάλματα», είπε. «Σοβαρά σφάλματα. Δεν πολέμησε τον κρατισμό, δεν επανίδρυσε το κράτος, δεν έλεγξε το χρέος. Υποτάχθηκε στη λογική του πολιτικού κόστους. Για όλα αυτά οφείλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη από τους οπαδούς μας, από τους ψηφοφόρους μας, από τον ελληνικό λαό. Γιατί τα υποσχεθήκαμε και δεν τα κάναμε...».

Είναι σαφές ότι ο Α. Σαμαράς κλιμακώνοντας τη στάση του σε ό,τι αφορά το εσωκομματικό πεδίο έχει τρεις στόχους:

1. Να «καθαρίσει» το κόμμα από τα στελέχη που πλήγωσαν τη Ν.Δ. «Για να μείνουμε όρθιοι και για να δώσουμε ελπίδα στον ελληνικό λαό, πρέπει να τον πείσουμε ότι ξεπεράσαμε και τις δικές μας αδυναμίες και τα δικά μας ελαττώματα και τα δικά μας "βαρίδια"», είπε. «Ο,τι δηλαδή μας κρατάει ακόμα πίσω». Το θέμα όμως είναι πόσο μακρύς θα είναι ο κατάλογος των διαγραφών...

2. Να στείλει το μήνυμα ότι είναι έτοιμος για αποφάσεις. Εχει συνειδητοποιήσει ότι τα λόγια πλέον δεν αρκούν, χρειάζονται πράξεις. «Δίπλα σας να ξέρετε ότι σφυρηλατώ μέσα μου την πεποίθηση για όσα πρέπει να κάνω, για τις αποφάσεις που πρέπει να πάρω», είπε. «Και θα τις πάρω! Να μην έχετε καμία αμφιβολία γι' αυτό. Και "ισορροπίες" με το χθες δεν θα κάνω».

3. Να δώσει το σήμα ενός νέου ξεκινήματος της Ν.Δ. Υποσχέθηκε «ανατροπές που θα ξαφνιάσουν!». «Ανατροπές που θα απαλλάξουν το κόμμα από τα βάρη και τα "βαρίδια" του παρελθόντος», είπε. «Η νέα σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να δημιουργήσουμε με τους πολίτες απορρίπτει τις γνωστές "λεπτές εσωκομματικές" ισορροπίες και τα φτιασιδώματα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Παπακωνσταντίνου στο ΔΝΤ
Δεν τους καθησύχασε ούτε με το «πουκάμισο»
Σόιμπλε: Αναγκαίος όρος τα σκληρά διαρθρωτικά μέτρα
«Είμαστε αλληλέγγυοι, όχι επιεικείς»
Κρίσιμες επαφές στις ΗΠΑ που έχουν δικαίωμα βέτο στο ΔΝΤ
Πήρε φωτιά το πολιτικό σκηνικό
Σαμαράς: Η κυβέρνηση έχει ρίξει λευκή πετσέτα
Ντροπή για την απόφαση προσφυγής
«Να απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα...»
«Θεωρούν τον λαό ηλίθιο ή κιοτή»
«Είμαστε υπό κηδεμονία» παραδέχεται ο Γιώργος
Εξηγεί στους βουλευτές ότι «δεν υπήρχε άλλη λύση» - Σκέψεις και για ανασχηματισμό
Υπέρ της προσφυγής στον μηχανισμό ο Σημίτης
ΚΚΕ (μ-λ): Ολοι στους δρόμους!
Μ-Λ ΚΚΕ: Εχει εισβάλει το ΔΝΤ
Νέα Δημοκρατία
Συγγνώμη από Σαμαρά και μήνυμα στα «βαρίδια»
Συνασπισμός
ΣΥΝ: Μετ' εμποδίων πέρασε το δημοψήφισμα - Τσίπρας: Δεν είναι εικόνα κόμματος αυτή...
Υπόθεση C4I
Τους πρώην δείχνει ο Μαρκογιαννάκης
Βουλή
Ρεκόρ σε νέες άδειες οπλοφορίας στα Χανιά
Ονομασία των Σκοπίων
Γκρούεφσκι: Δημοψήφισμα για «όχι» στο «Βόρεια Μακεδονία» - Δρούτσας: Δεν χωράει έκπτωση
Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Ομολογεί άρση απορρήτου στα τηλέφωνα της «Ε» η ΕΛ.ΑΣ.
Άλλες ειδήσεις
Για τον Μιχάλη
Πέθανε ο συνταγματολόγος και πρώην υπουργός Δημ. Τσάτσος