Έντυπη Έκδοση

ΣΥΝ: Μετ' εμποδίων πέρασε το δημοψήφισμα - Τσίπρας: Δεν είναι εικόνα κόμματος αυτή...

Οι διαφοροποιήσεις εντός του ΣΥΝ στο θέμα που ανέκυψε με την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιβεβαιώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ).

«Οφείλουμε επιτέλους να γίνουμε κόμμα και όχι άθροισμα τάσεων, συνιστωσών και προβεβλημένων τηλεοπτικών στελεχών» «Οφείλουμε επιτέλους να γίνουμε κόμμα και όχι άθροισμα τάσεων, συνιστωσών και προβεβλημένων τηλεοπτικών στελεχών» Ετσι εντείνονται οι ανησυχίες για το κλίμα στο οποίο οδηγούνται οι τάσεις του κόμματος και τα στελέχη του εν όψει του έκτακτου συνεδρίου στις αρχές Ιουνίου.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε για «εικόνα κατακερματισμού και αλληλοσυγκρουόμενων απόψεων». Ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στα μέλη της ΚΠΕ του ΣΥΝ είπε χαρακτηριστικά: «Θα είμαι απόλυτα σαφής και ξεκάθαρος. Δεν είναι εικόνα κόμματος αυτή που εκπέμπουμε σε αυτές τις κρίσιμες για τον λαό μας στιγμές. Και οφείλουμε επιτέλους να γίνουμε κόμμα, όχι άθροισμα τάσεων, συνιστωσών και προβεβλημένων τηλεοπτικών στελεχών».

Χωρίς καταμέτρηση

Το κείμενο που εγκρίθηκε έλαβε τη σχετική πλειοψηφία χωρίς να γίνει καταμέτρηση ψήφων. Η ομάδα του Αριστερού Ρεύματος που πλαισιώνει τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ψήφισε «λευκό». Συγκεκριμένα, η ομάδα αυτή ζητούσε να ασκηθεί κριτική τόσο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση που το χρησιμοποεί σαν το «μακρύ βρώμικο χέρι». Συμπλήρωναν επίσης ότι θα έπρεπε η πρόταση για δημοψήφισμα να συμπληρωθεί από άλλες προτάσεις όπως είναι η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, η παράταση αποπληρωμής του ή διαγραφή μέρους του χρέους. Ζητούσαν επίσης να διατυπωθεί ανάληψη πρωτοβουλίας με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς όπως το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για κοινές δράσεις εναντίον των αποφάσεων που έχουν ληφθεί.

Η Ανανεωτική Πτέρυγα κατέθεσε ξεχωριστό κείμενο. Τα μέλη της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ δεν υιοθετούν την πρόταση για δημοψήφισμα και ζήτησαν να έρθει στη Βουλή η σύμβαση που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση και να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για να υπερψηφιστεί και να εφαρμοστεί.

Τελικά έπειτα από περίπου επτά ώρες συνεδρίασης τα μέλη της ΚΠΕ ενέκριναν κατά πλειοψηφία ένα κείμενο στο οποίο επαναδιατυπώνεται «η έντονη κριτική του ΣΥΝ στον μηχανισμό στήριξης ΔΝΤ - Ε.Ε. καθώς και η πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την απόρριψή του». Στην ίδια απόφαση διατυπώνεται η πρόσκληση προς «τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς για κοινή δράση στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός πλατιού μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης και τις επιπτώσεις από την προσφυγή στον μηχανισμό ΔΝΤ-Ε.Ε.».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΝ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Παπακωνσταντίνου στο ΔΝΤ
Δεν τους καθησύχασε ούτε με το «πουκάμισο»
Σόιμπλε: Αναγκαίος όρος τα σκληρά διαρθρωτικά μέτρα
«Είμαστε αλληλέγγυοι, όχι επιεικείς»
Κρίσιμες επαφές στις ΗΠΑ που έχουν δικαίωμα βέτο στο ΔΝΤ
Πήρε φωτιά το πολιτικό σκηνικό
Σαμαράς: Η κυβέρνηση έχει ρίξει λευκή πετσέτα
Ντροπή για την απόφαση προσφυγής
«Να απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα...»
«Θεωρούν τον λαό ηλίθιο ή κιοτή»
«Είμαστε υπό κηδεμονία» παραδέχεται ο Γιώργος
Εξηγεί στους βουλευτές ότι «δεν υπήρχε άλλη λύση» - Σκέψεις και για ανασχηματισμό
Υπέρ της προσφυγής στον μηχανισμό ο Σημίτης
ΚΚΕ (μ-λ): Ολοι στους δρόμους!
Μ-Λ ΚΚΕ: Εχει εισβάλει το ΔΝΤ
Νέα Δημοκρατία
Συγγνώμη από Σαμαρά και μήνυμα στα «βαρίδια»
Συνασπισμός
ΣΥΝ: Μετ' εμποδίων πέρασε το δημοψήφισμα - Τσίπρας: Δεν είναι εικόνα κόμματος αυτή...
Υπόθεση C4I
Τους πρώην δείχνει ο Μαρκογιαννάκης
Βουλή
Ρεκόρ σε νέες άδειες οπλοφορίας στα Χανιά
Ονομασία των Σκοπίων
Γκρούεφσκι: Δημοψήφισμα για «όχι» στο «Βόρεια Μακεδονία» - Δρούτσας: Δεν χωράει έκπτωση
Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Ομολογεί άρση απορρήτου στα τηλέφωνα της «Ε» η ΕΛ.ΑΣ.
Άλλες ειδήσεις
Για τον Μιχάλη
Πέθανε ο συνταγματολόγος και πρώην υπουργός Δημ. Τσάτσος