Έντυπη Έκδοση

C4Ι: ΜΕ ΝΕΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ - ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ, ΜΙΛΑ ΓΙΑ «ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ» ΚΑΙ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥΣ

Τους πρώην δείχνει ο Μαρκογιαννάκης

Σκάρτο, με μια φράση, βγάζει το κατηγορητήριο Ζαγοριανού για το C4Ι (περί απάτης) ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Δημόσια Τάξη Χρήστος Μαρκογιαννάκης. «Δεν γνωρίζω αν εξηπατήθη κάποιος δημόσιος λειτουργός με αποτέλεσμα να υποστεί βλάβη το Δημόσιο. Επισημαίνω, όμως, ότι με το Δημόσιο τη διαπραγμάτευση την έκανε η SAIC, αφού είναι αντισυμβαλλόμενη».

Μαρκογιαννάκης: Ζητούσα διευκρινίσεις από την επιτροπή Μαρκογιαννάκης: Ζητούσα διευκρινίσεις από την επιτροπή Ο πρώην υπουργός την περασμένη Δευτέρα (19/4) έδωσε την τρίτη του κατάθεση (12σέλιδη) για την υπόθεση του C4Ι στην ειδική εφέτη ανακρίτρια Μαρία Νικολακέα, βάζοντας την ταφόπλακα στο κατηγορητήριο μέσω του οποίου διεσώθη ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και δεν παραδόθηκε βάσει των ενταλμάτων που κατέπεσαν στη Γερμανία.

Μάλιστα, ο κ. Μαρκογιαννάκης κάλυψε και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες που επί θητείας του ενεπλάκησαν με την καυτή σύμβαση, απαντώντας πως «δεν υπέπεσαν στην αντίληψή μου» μη νομότυπες ενέργειες που έβλαψαν ή θα μπορούσαν να βλάψουν το Δημόσιο.

Ο πρώην υπουργός πάντως διέκρινε ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος «νοσηρός νους ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ένα σύστημα C4Ι» και κατέθεσε για τις πομπές των προηγούμενων. Είπε ότι καταβλήθηκαν ποσά άνω των 30 εκατ. ευρώ από το 2002 έως το 2004, μάλλον από τον ΑΘΗΝΑ 2004, για την παροχή συμβουλών ασφάλειας για το C4Ι, με ανάθεση στις εταιρείες ΠΛΑΝΕΤ, BOARTES και ΜΕΤΡΟΤΕΚ.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης, στην πρώτη του θητεία, εισηγήθηκε την παραλαβή του C4Ι για χρήση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς η σύμβαση δεν μπορούσε να εκπληρωθεί εντός των προθεσμιών της, και στην πρόσφατη (του 2009) συμφώνησε στην αποδέσμευση εγγυητικών επιστολών αξίας 50 εκατ. ευρώ για την παραλαβή υποσυστημάτων του C4Ι. Περίπου 100 εκατ. ευρώ είχαν αποδεσμευθεί από τους προηγούμενους υπουργούς Πολύδωρα και Χηνοφώτη, με τον τελευταίο να μην εγείρει θέμα, όταν τον Νοέμβριο του 2008 το σύστημα έγινε αποδεκτό (ποιοτική και ποσοτική παραλαβή) με επουσιώδεις αποκλίσεις από την αρμόδια επιτροπή.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης στην πρόσφατη κατάθεσή του αποκαλύπτει στην ανακρίτρια ότι «περισσότερο από διαίσθηση και θέλοντας να προφυλάξω τον εαυτό μου έστειλα έγγραφο -οιονεί non paper- και ζητούσα κάποιες δευκρινίσεις από την επιτροπή». Για να εκτιμήσει ότι «το σύστημα δεν έχει παραληφθεί ακόμα διότι δεν εγκρίθηκε από μένα η παραλαβή του από την επιτροπή». Ο πρώην υπουργός είναι εμφανές ότι σε σχέση με την κατάθεσή του στον κ. Ν. Ζαγοριανό και εν όψει της διαδικασίας της εξεταστικής σπεύδει πλέον να δηλώσει πως δεν παρέλαβε κάτι που ωστόσο πλήρωσε, ως έχων την οικονομική εξουσία.

Κάτι τέτοιο βέβαια επικαλείται και ο σημερινός υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπ. Βούγιας, ο οποίος, επτά μήνες μετά την ανάληψη της θέσης αυτής και της αρμοδιότητας για το C4Ι, μόλις την περασμένη Πέμπτη δημοσιοποίησε αποστολή εξωδίκου προς τη SAIC. Της προτείνει ή παράδοση με το «κλειδί στο χέρι» ή καταγγελία της σύμβασης το 2003, που στο μεταξύ τροποποιήθηκε ουσιωδώς το 2007 και για την οποία η SAIC έχει ήδη προσφύγει στη Διαιτησία απαιτώντας από το Δημόσιο πάνω από 70 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι και ο κ. Βούγιας, υπό το βάρος ευθυνών που μπορεί να του καταλογιστούν από την εξεταστική (καθώς και αυτός πλήρωσε για τη συντήρηση και για υπηρεσίες του C4Ι, το οποίο διοικητικώς κανένας δεν παραλαμβάνει) έστειλε το εξώδικο της SAIC. Επιπροσθέτως επιχειρεί να εξασφαλίσει επιχειρήματα υπέρ του Δημοσίου στη διαδικασία Διαιτησίας, από την οποία προκύπτει ότι το σύστημα έχει παραληφθεί με απομείωση 21 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο το υπουργείο πάντως, με σημείωμα που έχει στα χέρια της η εξεταστική, στις 22/3/2010 αναφέρει ότι έχουν καταβληθεί για το «συμφοράι» 188.641.052,31 ευρώ. Κατά τ' άλλα, τώρα, οι «εγκαλούμενοι» υπουργοί εφευρίσκουν εξώδικα, non papers και αιτιάσεις περί διοικητικής παραλαβής που δεν έγινε, για να αποφύγουν τα χειρότερα, αφού δεν έχουν εντοπιστεί όσοι ωφελήθηκαν από τις μίζες. Ως προς την εξεταστική επιτροπή, βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, καθώς πάνω από 200 κρίσιμοι λογαριασμοί δεν έχουν αποκαλυφθεί και τα κομματικά αντανακλαστικά βλέπουν τα έργα και τις ημέρες της Siemens με τους υπουργούς και τους πολιτικούς άλλοτε αθώα και άλλοτε ένοχα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση Siemens
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Παπακωνσταντίνου στο ΔΝΤ
Δεν τους καθησύχασε ούτε με το «πουκάμισο»
Σόιμπλε: Αναγκαίος όρος τα σκληρά διαρθρωτικά μέτρα
«Είμαστε αλληλέγγυοι, όχι επιεικείς»
Κρίσιμες επαφές στις ΗΠΑ που έχουν δικαίωμα βέτο στο ΔΝΤ
Πήρε φωτιά το πολιτικό σκηνικό
Σαμαράς: Η κυβέρνηση έχει ρίξει λευκή πετσέτα
Ντροπή για την απόφαση προσφυγής
«Να απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα...»
«Θεωρούν τον λαό ηλίθιο ή κιοτή»
«Είμαστε υπό κηδεμονία» παραδέχεται ο Γιώργος
Εξηγεί στους βουλευτές ότι «δεν υπήρχε άλλη λύση» - Σκέψεις και για ανασχηματισμό
Υπέρ της προσφυγής στον μηχανισμό ο Σημίτης
ΚΚΕ (μ-λ): Ολοι στους δρόμους!
Μ-Λ ΚΚΕ: Εχει εισβάλει το ΔΝΤ
Νέα Δημοκρατία
Συγγνώμη από Σαμαρά και μήνυμα στα «βαρίδια»
Συνασπισμός
ΣΥΝ: Μετ' εμποδίων πέρασε το δημοψήφισμα - Τσίπρας: Δεν είναι εικόνα κόμματος αυτή...
Υπόθεση C4I
Τους πρώην δείχνει ο Μαρκογιαννάκης
Βουλή
Ρεκόρ σε νέες άδειες οπλοφορίας στα Χανιά
Ονομασία των Σκοπίων
Γκρούεφσκι: Δημοψήφισμα για «όχι» στο «Βόρεια Μακεδονία» - Δρούτσας: Δεν χωράει έκπτωση
Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Ομολογεί άρση απορρήτου στα τηλέφωνα της «Ε» η ΕΛ.ΑΣ.
Άλλες ειδήσεις
Για τον Μιχάλη
Πέθανε ο συνταγματολόγος και πρώην υπουργός Δημ. Τσάτσος