Έντυπη Έκδοση

Ο ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΑΪΜΟΝ ΤΖΟΝΣΟΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΟΤΙ:

Ο «ιός Ελλάδα» θα χτυπήσει την ευρωζώνη

«Εφτασε η στιγμή που τα προβλήματα της Ελλάδας θα μεταδοθούν στην υπόλοιπη ευρωζώνη», εκτίμησε ο Σάιμον Τζόνσον, καθηγητής του ΜΙΤ και πρώην διευθυντικό στέλεχος του ΔΝΤ, μετά την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης, ενώ προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι «δεν μπορεί να προσποιούνται ότι οι αμερικανικές τράπεζες δεν είναι εκτεθειμένες στην Ελλάδα».

Ο διάσημος οικονομολόγος σε άρθρο του που συνυπογράφει με τον Πίτερ Μπουν στην ιστοσελίδα του www.baselinescenario.com σημείωσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις είναι τεράστιας σημασίας. «Το πιο σημαντικό γεγονός την περασμένη Παρασκευή ήταν ότι ενώ το spread των πιο αδύναμων οικονομιών ανέβηκε, αυτό της Γερμανίας έπεσε. Τα υψηλά spreads όμως χτυπάνε και τις τράπεζες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μεγαλοεπενδυτές θα αρχίσουν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες. Από εκεί η κρίση θα επεκταθεί και σε άλλες τράπεζες της περιοχής».

Ο καθηγητής Τζόνσον που είχε προβλέψει την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ πιστεύει ότι ανεξαρτήτως των αποφάσεων που λήφθησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην έδρα του Οργανισμού, φαίνεται ότι έχει φτάσει η στιγμή που τα ελληνικά προβλήματα θα αρχίσουν να μεταδίδονται στην ευρωζώνη. «Τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων θα αρχίσουν να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα, οι τιμές των ακινήτων και μετοχών θα αρχίσουν να πέφτουν και θα προκύψουν ανησυχίες για τις τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας».

Ζητείται χρηματοδότηση

Για να ξαναγίνουν οικονομικά φερέγγυες οι οικονομίες τις ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, θα χρειαστεί χρηματοδότηση ώστε να μπορούν να συντηρούν ελλείμματα και να μετακυλίουν το χρέος τους για τα επόμενα χρόνια. «Η καλύτερη λύση γι' αυτές τις κυβερνήσεις είναι να πουλήσουν τις μετοχές που έχουν στις τράπεζες των χωρών τους σε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες των οποίων οι κυβερνήσεις έχουν μεγαλύτερη πιστοληπτική ικανότητα».

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ υποστηρίζει ότι στην καρδιά του προβλήματος βρίσκεται το εξής ερώτημα: «Θα δεχθεί η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να δώσουν τα μεγάλα ποσά που χρειάζονται για να σωθούν οι οικονομίες των περιφερειακών χωρών; Οι χώρες της περιφέρειας θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα λιτότητας, εν μέσω κρίσης, ώστε να έχουν καλύτερες μακροπρόθεσμες προοπτικές;».

Αν το πρόβλημα, γράφει ο Τζόνσον, περιοριζόταν μόνο στην Ελλάδα και πάλι τα νούμερα είναι ήδη πολύ μεγάλα. «Κατά την άποψή μας η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί 150 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Η Πορτογαλία θα χρειαστεί περίπου 100 δισ. ευρώ. Αν τα ποσά αυτά διατεθούν, θα επιστρέψει η εμπιστοσύνη των αγορών, ώστε να πουληθούν τα ιρλανδικά και ισπανικά ομόλογα ή θα φοβηθούν οι επενδυτές λόγω της αντίστασης των Γερμανών οι οποίοι θα αρνηθούν να εγκρίνουν τη διάσωση και άλλων χωρών, εκτός της Ελλάδας και της Πορτογαλίας;».

Υπάρχει βούληση;

Ο τέως «γκουρού» του ΔΝΤ θεωρεί ότι δεν υπάρχει εύκολη απάντηση σ' αυτό το ερώτημα. «Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι αγορές δεν πιστεύουν ότι υπάρχει η πολιτική βούληση ώστε να λήξει αυτή η κρίση σύντομα. Εχουν σίγουρα δίκιο: απεργίες στην Ελλάδα, μία αδύναμη πορτογαλική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε άρνηση για την οικονομική κατάσταση της χώρας και το γερμανικό μίσος για τις οικονομικές διασώσεις κάνουν την επιστροφή της εμπιστοσύνης των αγορών πολύ δύσκολη» συμπληρώνοντας ότι όλα αυτά αποτελούν και σημάδι τού τι έπεται για τις ΗΠΑ. «Δεν μπορούν πλέον οι Αμερικάνοι να λένε: "Οι αμερικανικές τράπεζες δεν είναι εκτεθειμένες στην Ελλάδα"». Οι αμερικανικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στις ευρωπαϊκές τράπεζες και αυτό είναι σοβαρό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η Αμερική έχει κάθε συμφέρον να μην αφήσει την κρίση να εξαπλωθεί πέρα από την Ελλάδα και την Πορτογαλία -Ιρλανδία.

«Για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στα ισπανικά και άλλα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, οι ΗΠΑ πρέπει να στείλουν σαφές μήνυμα ότι ο πρόεδρος Ομπάμα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ασκούν ενεργή πολιτική ώστε η κρίση αυτή να μη γίνει παγκόσμια. Προστατευτικοί μηχανισμοί πρέπει να θεσπιστούν τώρα. Μία τέτοια κίνηση από τις ΗΠΑ ίσως να μην ήταν καλοδεχούμενη καθώς οι Γάλλοι και οι Γερμανοί δεν θέλουν περαιτέρω αμερικανική ανάμιξη στις υποθέσεις τους. Αλλά οι Ευρωπαίοι έχουν χειριστεί την κατάσταση τόσο άσχημα τους περασμένους μήνες που η ώρα έφτασε για μία πιο ενεργό αμερικανική πολιτική», καταλήγει το άρθρο. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
ΔΝΤ
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Μηχανισμός με ΔΝΤ
Καραβοτσακισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώπιον του ΔΝΤ
ΓΣΕΕ: Απεργία για 9, μείον 2 λόγους
Τέλος και για 15.000 ανύπαντρες «κληρονόμους» συντάξεων
Η «τρόικα» είπε ναι στον «Καλλικράτη»
Το ΔΝΤ για πρώτη φορά βουτάει «στα βαθιά» της ευρωζώνης
Το... κερασάκι από τους δανειστές
Το ελληνικό δράμα έφτασε μέχρι τον Καναδά
Οι... βάρβαροι θα πείσουν τις «αγορές»;
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Μηχανισμός με ΔΝΤ
Καραβοτσακισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώπιον του ΔΝΤ
Ο «ιός Ελλάδα» θα χτυπήσει την ευρωζώνη
ΓΣΕΕ: Απεργία για 9, μείον 2 λόγους
Τέλος και για 15.000 ανύπαντρες «κληρονόμους» συντάξεων
Η «τρόικα» είπε ναι στον «Καλλικράτη»
Το ΔΝΤ για πρώτη φορά βουτάει «στα βαθιά» της ευρωζώνης
Το... κερασάκι από τους δανειστές
Το ελληνικό δράμα έφτασε μέχρι τον Καναδά
Οι... βάρβαροι θα πείσουν τις «αγορές»;
Απεργία ΠΝΟ
Δεμένα τα καράβια σήμερα και την Παρασκευή για το καμποτάζ
Άλλες ειδήσεις
Μισό δισ. το φιλί ζωής στους μικρομεσαίους
Τα e-mails της Goldman Sachs για τις «επενδύσεις Φρανκενστάιν»