Έντυπη Έκδοση

Μισό δισ. το φιλί ζωής στους μικρομεσαίους

Δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις αξίας 500 εκατ. ευρώ, αντί για 100 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά συμφωνηθεί, θα διανείμει τις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Οικονομίας μέσα από το κοινοτικό πρόγραμμα Jeremie.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδόν έτοιμο είναι πρόγραμμα μικροπιστώσεων και δράση χρηματοδότησης με αντάλλαγμα συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο:

* Η παροχή «μικροπιστώσεων» δηλαδή δανείων έως 25.000 ευρώ (όπως προτείνεται από το Ταμείο) θα αφορούν επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν μέχρι και 10 άτομα. Θα είναι τριετή και ενδέχεται να έχουν και μια περίοδο χάριτος περίπου ενός έτους. Δάνεια θα δίδονται για τη κάλυψη άμεσων αναγκών (π.χ. επιταγών που κινδυνεύουν να μείνουν ακάλυπτες, δαπανών μισθοδοσίας, εξόφληση προμηθευτών).

* Το υπουργείο θα ανακοινώσει επίσης κεφάλαια ανάληψης υψηλού επιχειρηματικού κινδύνου (Venture Capital). Σε αυτήν τη περίπτωση, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα παρέχει κατά 50% χρηματοδότηση και το υπόλοιπο 50% θα ανταλλάσσεται με μερίδιο από το μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης.

Εξετάζεται επίσης και τρίτο πρόγραμμα καθαρού δανεισμού, αλλά για λίγο μεγαλύτερες επενδύσεις (πάνω από 25.000 ευρώ) πάλι για κεφάλαια κίνησης ή για μικρά επενδυτικά σχέδια. Αρχικά είχε συμφωνηθεί το Jeremie να μοιράσει πιστώσεις αξίας 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες έπειτα από διαπραγματεύσεις που έγιναν μεταξύ των υπηρεσιών της αρμόδιας υπουργού Λούκα Κατσέλη και των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, «θυγατρικής» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που έχουν έρθει γι' αυτόν τον λόγο στην Αθήνα, αποφασίστηκε το ποσόν να αυξηθεί κατά 400 εκατ. ευρώ.

Ανακυκλούμενες πιστώσεις

Ενας λόγος είναι η προσπάθεια της Ε.Ε. να στηρίξει με επενδυτικά κονδύλια την Ελλάδα. Επίσης το υπουργείο αποφάσισε ότι η διάθεση μικροδανείων λόγω έλλειψης ρευστότητας είναι πιο χρήσιμη από ότι οι επιδοτήσεις. Οι πιστώσεις είναι ανακυκλούμενες, δηλαδή, με την επιστροφή των δόσεων θα χρηματοδοτούν και άλλες επιχειρήσεις.

Στη φάση αυτοί οι δύο αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες κάποιες εκ των οποίων θα κληθούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα. Αρχικά θα ενεργοποιηθούν δράσεις που θα καλύψουν τα πρώτα 100 εκατ. ευρώ για τα οποία έχει υπογραφεί σύμβαση από το 2007.

Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ταχύτερη δυνατή ενεργοποίηση του Jeremie καθώς πέραν της «ανάσας» που θα δώσει στην αγορά, στην οποία οι πιστώσεις έχουν «παγώσει», θα σημάνει και αυτόματη αύξηση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ. Η διανομή χρημάτων ως δάνειο θα συνεπάγεται αυτόματη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων που του αναλογούν (500 εκατ. ευρώ).

Σε λιγότερο «ώριμο» στάδιο βρίσκονται τα πιο μικρά δάνεια, οι μικροπιστώσεις 7.000-9.000 ευρώ που διαθέτει το πρόγραμμα Jessica. Το ίδιο πρόγραμμα θα παρέχει πιστώσεις στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για αναπλάσεις δήμων, βοηθώντας την ενεργοποίηση του «Καλλικράτη».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Μηχανισμός με ΔΝΤ
Καραβοτσακισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώπιον του ΔΝΤ
Ο «ιός Ελλάδα» θα χτυπήσει την ευρωζώνη
ΓΣΕΕ: Απεργία για 9, μείον 2 λόγους
Τέλος και για 15.000 ανύπαντρες «κληρονόμους» συντάξεων
Η «τρόικα» είπε ναι στον «Καλλικράτη»
Το ΔΝΤ για πρώτη φορά βουτάει «στα βαθιά» της ευρωζώνης
Το... κερασάκι από τους δανειστές
Το ελληνικό δράμα έφτασε μέχρι τον Καναδά
Οι... βάρβαροι θα πείσουν τις «αγορές»;
Απεργία ΠΝΟ
Δεμένα τα καράβια σήμερα και την Παρασκευή για το καμποτάζ
Άλλες ειδήσεις
Μισό δισ. το φιλί ζωής στους μικρομεσαίους
Τα e-mails της Goldman Sachs για τις «επενδύσεις Φρανκενστάιν»