Ελευθεροτυπία - 26/04/2010
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 26 Απριλίου 2010
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ Ο «ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ»
Το ΔΝΤ για πρώτη φορά βουτάει «στα βαθιά» της ευρωζώνης
Πρόβλημα μέσα, πρόβλημα και έξω αντιμετωπίζει ο περιβόητος μηχανισμός στήριξης ΔΝΤ-Ε.Ε., ο οποίος αναλαμβάνει και επισήμως δράση για την επίλυση της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης.
Το ΔΝΤ διαμηνύει μέσω του Στρος-Καν ότι θέλει να έχει το πάνω χέρι και, επιπλέον, δεν πρόκειται να δείξει καμιά διαφορετική μεταχείριση στην Ελλάδα
Είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ καλείται να παρέμβει (μαζί με την Ε.Ε.) για διάσωση χώρας της ευρωζώνης. Το ΔΝΤ παρενέβη το 1976 στη Βρετανία και το 2008 στην Ισλανδία.
Εχοντας λοιπόν να διαχειριστεί «μια κρίση απωλειών ανάλογων με τον... πόλεμο του Βιετνάμ», όπως έγραφαν προ ημέρων οι «Financial Times», το ΔΝΤ βρίσκεται αντιμέτωπο με το αμαρτωλό του παρελθόν, που το συνοδεύει από την εποχή των κρίσεων στην Ασία (1997) και την Αργεντινή (2001), με τις έντονες λαϊκές αντιδράσεις κατά των πολιτικών σκληρής λιτότητας που επιβάλλει.
Παρά μάλιστα την προσπάθεια του Στρος-Καν να πείσει ότι το ΔΝΤ «άλλαξε», ακόμη και οι πρόσφατες παρεμβάσεις του σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ προκαλούν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.
Σε Ρουμανία και Βοσνία
Στη Ρουμανία, οι καθηγητές κατέβηκαν την προηγούμενη Τετάρτη σε 24ωρη απεργία διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή 15.000 θέσεων εργασίας. Αποστολή του διεθνούς οργανισμού φθάνει αύριο στο Βουκουρέστι και θα μείνει μέχρι τις 7 Μαΐου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την παροχή οικονομικής βοήθειας 20 δισ. ευρώ. Στη Βοσνία, οι βετεράνοι του πολέμου 1992-1995 τα έκαναν επίσης λίμπα την προηγούμενη εβδομάδα, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές των επιδομάτων τους, οι οποίες εντάσσονται στις ευρύτερες περικοπές στον δημόσιο τομέα, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την κυβέρνηση του Σεράγεβο για δάνειο 1,2 δισ. ευρώ.
Πέρα όμως από τις κοινωνικές αντιδράσεις, η λειτουργία του ίδιου αυτού καθαυτού του μηχανισμού παραμένει προβληματική. Η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να έχει επαμφοτερίζουσα στάση, με την καγκελάριο Μέρκελ να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο μέχρι τις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία στις 9 Μαΐου, καθώς το ζήτημα της γερμανικής βοήθειας προς την Ελλάδα παραμένει αντιδημοφιλές.
Επιπλέον, εκφράζονται φόβοι για σύγκρουση συμφερόντων, καθώς παραμένει ασαφές ποιος θα έχει το πάνω χέρι στη λειτουργία του μηχανισμού. Σε αντίθεση με τις παρεμβάσεις του ΔΝΤ σε άλλες χώρες, όπου μπορούσε να επιβάλλει υποτίμηση, αύξηση επιτοκίων κ.λπ., στην ευρωζώνη έχει να κάνει με την ΕΚΤ, που ούτως ή άλλως από την αρχή δεν πολυήθελε την ανάμιξη του ΔΝΤ, χωρίς όμως να κάνει και τίποτα για να την αποτρέψει.
Ο μηχανισμός άλλωστε είναι προϊόν συμβιβασμού μεταξύ της απαίτησης της Γαλλίας να έχει η ευρωζώνη τον πρώτο λόγο στην επίλυση της ελληνικής κρίσης και της γερμανικής απαίτησης για είσοδο του ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ διαμηνύει μέσω του Στρος-Καν ότι θέλει να έχει το πάνω χέρι και επιπλέον δεν πρόκειται να δείξει καμία διαφορετική μεταχείριση στην Ελλάδα. Η μικτή ανάμιξη του «νέου» ΔΝΤ μαζί με την Ε.Ε. στην Ουγγαρία και τη Λετονία δεν αφήνει περιθόρια αισιοδοξίας, ούτε για τις επιπτώσεις στο κοινωνικό επίπεδο αλλά ούτε στο μακροοικονομικό.
Μόλις πριν από μερικές ημέρες, ο Στρος-Καν έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, λέγοντας ότι το φάρμακο για την Ελλάδα είναι ο αποπληθωρισμός, υποδεικνύοντας την ανάγκη να μειωθούν οι μισθοί όχι μόνο στον δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. *