Έντυπη Έκδοση

ΘΕΤΟΥΝ «8» ΣΗΜΕΙΑ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ

Το... κερασάκι από τους δανειστές

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και η τρόικα των ελεγκτών ετοιμάζει το πακέτο μέτρων που θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να τη δανείσει με ένα κατ' αρχήν ποσό 40-45 δισ. ευρώ φέτος.

Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που βρίσκονται στην Αθήνα από την περασμένη Τετάρτη και έχουν συναντήσεις με υπουργούς και κοινωνικούς εταίρους, ετοιμάζουν τις εκθέσεις που θα καταθέσουν στους προϊσταμένους τους και βάσει των οποίων θα οριστικοποιηθεί η τελική συμφωνία που θα υπογράψουν με την ελληνική κυβέρνηση.

Το τριετές πρόγραμμα δανεισμού, που θα λειτουργεί παράλληλα αλλά θα διαφέρει χρονικά από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θα έχει διάρκεια μέχρι και το 2013. Κι ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να διαρκέσουν το πολύ ακόμα 10 ημέρες, η τρόικα των δανειστών έχει αρχίσει ήδη να δίνει το στίγμα της ως προς τα μέτρα που πρέπει να ενταχθούν στη συμφωνία αυτή. Πέραν του συνταξιοδοτικού και του εργασιακού (βλ. σχετικό ρεπορτάζ), μεταξύ άλλων θέτουν «8» κομβικά σημεία:

1 Μόνιμη εφαρμογή του κανόνα των προσλήψεων 5 (αποχωρήσεις) προς 1 (πρόσληψη) στον δημόσιο τομέα και όχι μόνο τη διετία 2011-2012, που έχει εγγραφεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

2 Επιθετικότερη πολιτική ανταγωνισμού των αγορών. Ρόλο-κλειδί φαίνεται να παίζει η τύχη των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς «αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα, χωρίς να είναι και το κομβικό», κατά τον υπουργό Οικονομικών. Οι προτάσεις που έχουν τεθεί αφορούν την πλήρη κατάργηση του 14ου μισθού ή την κατάργησή του, με ενσωμάτωσή του στις μηνιαίες αποδοχές ή την περικοπή κατά 30% δώρων και επιδομάτων (13ος και 14ος μισθός).

«Ολιγωρία» στις αποκρατικοποιήσεις

3 Αποκρατικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, με γρήγορους ρυθμούς, καθώς μιλούν για «ολιγωρία», που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατά το ήμισυ της πρόβλεψης για 2,5 δισ. ευρώ. Τίθεται και το ζήτημα της κατάργησης ή συγχώνευσης φορέων, που έχει αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος και ο οποίος την περασμένη Παρασκευή, με συνέντευξή του στο Mega, έλεγε πως δεν υπάρχει κόκκινη γραμμή και παρέπεμπε στο Σύνταγμα, βάσει του οποίου «όταν καταργούνται θέσεις, καταργούνται και οι υπάλληλοι».

4 Εκποίηση δημόσιας περιουσίας. Το πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει με την εκποίηση των πρώτων 27 φιλέτων σε διάφορες περιοχές της χώρας, εκ των οποίων το υπουργείο εκτιμά ότι από την ενοικίασή τους μπορεί να έχει ετήσια έσοδα μέχρι 1 δισ. ευρώ. Ανοίγει συνολικά το πακέτο για τα περίπου 70.000 δημόσια κτήματα (αστικά και αγροτικά), συνολικής έκτασης 2 εκατ. στρεμμάτων (χωρίς τα ανταλλάξιμα).

5 Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, με έμφαση σε οδικές μεταφορές, αγορά σιδηροδρόμων και ελεγκτική ενέργεια.

6 Αλλαγή του συστήματος υγείας. Το πρώτο βήμα γίνεται με πλήρη έλεγχο των προμηθειών σε νοσοκομεία και Ταμεία, βάσει της συμφωνίας που αναμένεται να υπογραφεί με τις εταιρείες πέντε συμβούλων.

Από μηδενική βάση

7 Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, με κόψιμο κάθε είδους πρόσθετων ή παράνομων παροχών και δη όσων υπερβαίνουν το πλαφόν. Ουσιαστικά μιλούν για επαναδιαπραγμάτευση από μηδενική βάση.

8 Αυστηροποίηση ποινών για φοροφυγάδες. Αλλωστε το έθεσε και το κλιμάκιο του ΔΝΤ, που αποχώρησε την περασμένη εβδομάδα, με την επισήμανση στο κείμενο συστάσεων πως το 75% των ελεύθερων επαγγελματιών (γιατροί, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, δικηγόροι) δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο.

Σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα μιλήσει στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων, Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το Σύμφωνο Στήριξης. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΝΤ
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Σχετικά θέματα: Μηχανισμός με ΔΝΤ
Καραβοτσακισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώπιον του ΔΝΤ
Ο «ιός Ελλάδα» θα χτυπήσει την ευρωζώνη
ΓΣΕΕ: Απεργία για 9, μείον 2 λόγους
Τέλος και για 15.000 ανύπαντρες «κληρονόμους» συντάξεων
Η «τρόικα» είπε ναι στον «Καλλικράτη»
Το ΔΝΤ για πρώτη φορά βουτάει «στα βαθιά» της ευρωζώνης
Το ελληνικό δράμα έφτασε μέχρι τον Καναδά
Οι... βάρβαροι θα πείσουν τις «αγορές»;
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Μηχανισμός με ΔΝΤ
Καραβοτσακισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώπιον του ΔΝΤ
Ο «ιός Ελλάδα» θα χτυπήσει την ευρωζώνη
ΓΣΕΕ: Απεργία για 9, μείον 2 λόγους
Τέλος και για 15.000 ανύπαντρες «κληρονόμους» συντάξεων
Η «τρόικα» είπε ναι στον «Καλλικράτη»
Το ΔΝΤ για πρώτη φορά βουτάει «στα βαθιά» της ευρωζώνης
Το... κερασάκι από τους δανειστές
Το ελληνικό δράμα έφτασε μέχρι τον Καναδά
Οι... βάρβαροι θα πείσουν τις «αγορές»;
Απεργία ΠΝΟ
Δεμένα τα καράβια σήμερα και την Παρασκευή για το καμποτάζ
Άλλες ειδήσεις
Μισό δισ. το φιλί ζωής στους μικρομεσαίους
Τα e-mails της Goldman Sachs για τις «επενδύσεις Φρανκενστάιν»