Έντυπη Έκδοση

Τα e-mails της Goldman Sachs για τις «επενδύσεις Φρανκενστάιν»

Στην υγειά των κορόιδων έπιναν από το 2007 τα «χρυσά παιδιά» της Goldman Sachs, καμαρώνοντας στις μεταξύ τους επικοινωνίες για τα κέρδη που έκανε η τράπεζά τους, ενώ την ίδια στιγμή η αμερικανική αγορά στεγαστικής πίστης κατέρρεε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs Λόιντ Μπλανκφέιν την περασμένη Πέμπτη σε ομιλία του Ομπάμα για τη μεταρρύθμιση στη Γουόλ Στριτ Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs Λόιντ Μπλανκφέιν την περασμένη Πέμπτη σε ομιλία του Ομπάμα για τη μεταρρύθμιση στη Γουόλ Στριτ Μια σειρά από e-mails που έδωσε το περασμένο Σάββατο στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της Μόνιμης Υποεπιτροπής Ερευνών της Γερουσίας Καρλ Λιβάιν αποκάλυψαν ότι ο τραπεζικός κολοσσός στοιχημάτιζε σε πτώση των τιμών των κατοικιών και την κατάρρευση της αγοράς στεγαστικής πίστης από πολύ νωρίς και παρ' ότι την ίδια στιγμή πρότεινε και πουλούσε στους πελάτες της χρηματοπιστωτικά προϊόντα που ήταν διασφαλισμένα στα στεγαστικά δάνεια.

Τα... αυγατίσαμε με ελιγμούς

Κέρδιζε έτσι σε βάρος των πελατών της, τη στιγμή που οι υπόλοιπες τράπεζες αιμορραγούσαν, ενώ παράλληλα διόγκωνε και εξάπλωνε τον κίνδυνο του κραχ σε ολόκληρο το χρηματοοικονομικό σύστημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs Λόιντ Μπλανκφέιν, ο άνθρωπος που πιστεύει ότι κάνει το έργο του Θεού και αύριο καταθέτει στη Γερουσία για τον ρόλο του ιδρύματός του σε εκείνη τη σκοτεινή περίοδο, ομολογεί σε e-mail του στα μέσα του 2009 ότι η τράπεζά του έχασε αρχικά χρήματα. Ομως αργότερα, όπως λέει, ανέκαμψε πραγματοποιώντας αρνητικά στοιχήματα ή κοινώς σορτάροντας και κερδίζοντας από την πτώση των τιμών. «Βεβαίως και δεν καταφέραμε να ελιχθούμε στο χάος της στεγαστικής αγοράς. Χάσαμε χρήματα, όμως στη συνέχεια κάναμε περισσότερα λόγω των σορτ-θέσεών μας», γράφει χαρακτηριστικά το «δεξί χέρι του Θεού» προς τους συνεργάτες του.

Ποντάρισμα για 32,8 δισ. δολ.

Σε ένα δεύτερο e-mail ένας υπάλληλος υπογραμμίζει ότι η τράπεζα θα βγάλει σημαντικά κέρδη μετά από αρνητικό ποντάρισμα σε διασφαλισμένα σε στεγαστικά δάνεια χρεόγραφα αξίας 32,8 δισ. δολαρίων, τα οποία υποβαθμίστηκαν από τους οίκους αξιολόγησης, ενώ σε ένα τρίτο ηλεκτρονικό μήνυμα ο οικονομικός διευθυντής Ντέιβιντ Βίνιαρ επαινεί το «μεγάλο σορτάρισμα» μετά από ημερήσια κέρδη 50 εκατ. δολαρίων για την τράπεζα. Ενας άλλος υπάλληλος της Goldman μιλά, τέλος, για «επενδύσεις Φρανκενστάιν», οι οποίες στρέφονται εναντίον αυτών που τις αποκτούν.

Η Goldman ισχυρίζεται από την πλευρά της ότι ποντάριζε αρνητικά, προκειμένου να διασφαλιστεί σε περίπτωση κατάρρευσης. Ωστόσο απέκρυψε επιμελώς από τα οικονομικά της αποτελέσματα του 2009 τα πραγματικά της κέρδη από το σορτάρισμα στην αγορά στεγαστικής πίστης, ενώ επί μήνες στις ανακοινώσεις της έδινε έμφαση στις ζημιές που είχε. Φιλοδοξεί ότι θα καταφέρει να ξεπεράσει τις επιθέσεις και τις αυξανόμενες κατηγορίες με συμφωνία διευθέτησης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς Οργανισμοί
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Μηχανισμός με ΔΝΤ
Καραβοτσακισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώπιον του ΔΝΤ
Ο «ιός Ελλάδα» θα χτυπήσει την ευρωζώνη
ΓΣΕΕ: Απεργία για 9, μείον 2 λόγους
Τέλος και για 15.000 ανύπαντρες «κληρονόμους» συντάξεων
Η «τρόικα» είπε ναι στον «Καλλικράτη»
Το ΔΝΤ για πρώτη φορά βουτάει «στα βαθιά» της ευρωζώνης
Το... κερασάκι από τους δανειστές
Το ελληνικό δράμα έφτασε μέχρι τον Καναδά
Οι... βάρβαροι θα πείσουν τις «αγορές»;
Απεργία ΠΝΟ
Δεμένα τα καράβια σήμερα και την Παρασκευή για το καμποτάζ
Άλλες ειδήσεις
Μισό δισ. το φιλί ζωής στους μικρομεσαίους
Τα e-mails της Goldman Sachs για τις «επενδύσεις Φρανκενστάιν»