Έντυπη Έκδοση

Το ελληνικό δράμα έφτασε μέχρι τον Καναδά

Φόβος και τρόμος των ισχυρότερων οικονομιών έχει γίνει η Ελλάδα, που στο πρόσωπό της βλέπουν στην ουσία τη δική τους αποτυχία να διαχειριστούν την κρίση μιας μικρής ευρωπαϊκής χώρας.

Ο Καναδός υπουργός Οικονομικών, Τζιμ Φλάχερτι, δήλωσε μάλιστα χθες ότι το πακέτο των 45 δισ. ευρώ για διάσωση της Ελλάδας ίσως να μην είναι αρκετό για να αποτραπεί η στάση πληρωμών. «Ορισμένες χώρες θεωρούν ότι δεν είναι αρκετό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Καναδός υπουργός μετά τη σύνοδο των 20 πιο Αναπτυγμένων Κρατών (G20) στην Ουάσιγκτον, ερωτηθείς για το ελληνικό πακέτο χωρίς όμως να δώσει άλλα στοιχεία.

«Ορισμένες από τις χώρες του G20, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, περιλαμβάνονται στις χώρες που ανησυχούν», είπε ο Φλάχερτι. «Υπάρχει ανησυχία να εξασφαλιστεί ότι το πακέτο θα είναι αρκετό, ότι πρόκειται για γεγονός που συμβαίνει μια φορά», πρόσθεσε.

Βρετανικές οδηγίες

Η ελληνική κρίση έδωσε την ευκαιρία να εκδηλωθούν ακόμη πιο έντονα οι εσωτερικές αντιθέσεις στην Ε.Ε. και στη σύνοδο του G20, με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ να δηλώνει: «Κανείς δεν επικρίνει κανένα. Αυτό που πιστεύω είναι ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία όχι μόνο με το ΔΝΤ και την Ελλάδα το ταχύτερο δυνατό, αλλά είναι εξίσου επιτακτικό οι χώρες της ευρωζώνης να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις στις οποίες έχουν συμφωνήσει σε σχέση με τη διάθεση των χρημάτων στην Ελλάδα», τόνισε ο Βρετανός υπουργός, φωτογραφίζοντας έμμεσα τη Γερμανία, η οποία συνεχίζει να αμφιταλαντεύεται ως προς το θέμα της βοήθειας, με την καγκελάριο Μέρκελ να ροκανίζει τον χρόνο εν όψει των κρίσιμων περιφερειακών εκλογών στις 9 Μαΐου.

Μέχρι και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Βραζιλίας, Ενρίκε Μεϊρέλες, χρησιμοποίησε την Ελλάδα για να πάρει το... αίμα του πίσω, καθώς σήμερα η παγκόσμια κρίση δεν οφείλεται σε μία αναδυόμενη οικονομία αλλά σε μία αναπτυγμένη οικονομία-μέλος του ευρώ. «Ολόκληρος ο κόσμος θα πρέπει να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό πρόβλημα, ακόμη και μεγαλύτερες χώρες έχουν δημόσια χρέη κατά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που είχαν πριν από την κρίση. Ηταν (σ.σ. η ελληνική κρίση) προειδοποίηση με την έννοια ότι έχουμε πρόβλημα μπροστά μας».

Η ανησυχία μικρών και μεγάλων στο G20 για ταχεία επέμβαση του ΔΝΤ προς επίλυση της ελληνικής κρίσης, δεν απορρέει βέβαια από την αίσθηση «αλληλεγγύης», αλλά από τον φόβο ότι η ελληνική κρίση μπορεί να είναι το πρώτο επεισόδιο μιας μεγαλύτερης κρίσης που αυτή τη φορά θα πλήξει μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης.

Οι τραπεζίτες της ΕΚΤ προσπάθησαν πάντως να καθησυχάσουν ότι ο ελληνικός «ιός» δεν θα επεκταθεί στην Πορτογαλία και την Ισπανία, χώρες που βλέπουν και τα δικά τους spreads να ανεβαίνουν ως πρώτη προειδοποίηση των διεθνών αγορών ότι ούτε αυτές ενδεχομένως θα τα καταφέρουν...

«Ολες οι ευρωπαϊκές χώρες χωρίς εξαίρεση έχουν πολλή δουλειά να κάνουν», τόνισε από την Ουάσιγκτον ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, προσθέτοντας όμως ότι «ασφαλώς η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα». «Η δημοσιονομική κατάσταση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας δεν μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα», πρόσθεσε ο Εβαλντ Νοβότνι της Τράπεζας της Αυστρίας.

Από κοντά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, που δήλωσε από τη Λισαβόνα: «Εκτιμώ ότι η κατάσταση στην Πορτογαλία είναι σοβαρή, αλλά διαφορετική από αυτήν της Ελλάδας...».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΝΤ
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Καναδάς
Σχετικά θέματα: Μηχανισμός με ΔΝΤ
Καραβοτσακισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώπιον του ΔΝΤ
Ο «ιός Ελλάδα» θα χτυπήσει την ευρωζώνη
ΓΣΕΕ: Απεργία για 9, μείον 2 λόγους
Τέλος και για 15.000 ανύπαντρες «κληρονόμους» συντάξεων
Η «τρόικα» είπε ναι στον «Καλλικράτη»
Το ΔΝΤ για πρώτη φορά βουτάει «στα βαθιά» της ευρωζώνης
Το... κερασάκι από τους δανειστές
Οι... βάρβαροι θα πείσουν τις «αγορές»;
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Μηχανισμός με ΔΝΤ
Καραβοτσακισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώπιον του ΔΝΤ
Ο «ιός Ελλάδα» θα χτυπήσει την ευρωζώνη
ΓΣΕΕ: Απεργία για 9, μείον 2 λόγους
Τέλος και για 15.000 ανύπαντρες «κληρονόμους» συντάξεων
Η «τρόικα» είπε ναι στον «Καλλικράτη»
Το ΔΝΤ για πρώτη φορά βουτάει «στα βαθιά» της ευρωζώνης
Το... κερασάκι από τους δανειστές
Το ελληνικό δράμα έφτασε μέχρι τον Καναδά
Οι... βάρβαροι θα πείσουν τις «αγορές»;
Απεργία ΠΝΟ
Δεμένα τα καράβια σήμερα και την Παρασκευή για το καμποτάζ
Άλλες ειδήσεις
Μισό δισ. το φιλί ζωής στους μικρομεσαίους
Τα e-mails της Goldman Sachs για τις «επενδύσεις Φρανκενστάιν»