Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟ 8,58% ΚΟΛΛΗΣΑΝ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΟΥ 10ΕΤΟΥΣ

Οι... βάρβαροι θα πείσουν τις «αγορές»;

Αγώνα δρόμου με τις αγορές ξεκινάει από σήμερα η κυβέρνηση προκειμένου ν' ανακτήσει την αξιοπιστία της. Η πολιτική βούληση για τη λήψη όποιου μέτρου κρίνεται απαραίτητο και αναγκαίο έχει πλέον προεξοφληθεί από τις αγορές. Αλλωστε, πλέον και οι ίδιες αισθάνονται μια σχετική ασφάλεια καθώς, μετά την έλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα, τα περιθώρια χάραξης εγχώριας πολιτικής περιορίζονται ασφυκτικά.

Θεωρώντας, λοιπόν, δεδομένο ότι για κρίσιμα οικονομικά ζητήματα «θα νομοθετήσουν οι βάρβαροι», το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στο κατά πόσον η κυβέρνηση θα μπορέσει να εφαρμόσει με επιτυχία το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι πρώτες αντιδράσεις μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού την περασμένη Παρασκευή ήταν συγκρατημένες, με αποτέλεσμα το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου να παραμείνει στο 8,58%.

Ειδικός συντονιστής

Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να πείσει τις αγορές για την ειλικρίνεια των προθέσεών της. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανόν να οριστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ειδικός συντονιστής, ο οποίος θα αναλάβει την εποπτεία για την υλοποίηση του προγράμματος που θα προτείνει η τρόικα (ΔΝΤ-Ε.Ε. και ΕΚΤ). Η θέση αυτή εκτιμάται ότι θα ταίριαζε στο προφίλ του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκά Παπαδήμου, του οποίου η θητεία λήγει τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, ο ίδιος δεν φαίνεται διατεθειμένος να αναλάβει στην παρούσα φάση να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» αν το όποιο αξίωμα δεν περιβληθεί από θεσμικές υπερεξουσίες, ανάλογες της κρισιμότητας της κατάστασης, οι οποίες θα αποτελέσουν εχέγγυο για την αποτελεσματική παρέμβασή του.

Πάντως η χώρα, ανεξάρτητα από τα κεφάλαια που θ' αντλήσει από τον μηχανισμό, θα πρέπει να πείσει και τους επενδυτές, πρώτον, ότι δεν χρειάζεται να εξαντλήσει όλο το πακέτο των 80 δισ. ευρώ (το οποίο άλλωστε δεν είναι διασφαλισμένο παρά μόνο κατά το ήμισύ του) και δεύτερον, ότι θα επιδιώξει με κάθε μέσο να επιστρέψει στην αγορά. Ηδη η πρόβλεψη που είχε απευθύνει ο πρωθυπουργός «ότι θα τα καταφέρουμε μόνοι μας» διαψεύστηκε στην πράξη, γεγονός που πλήττει την αξιοπιστία του όποιου εγχειρήματος. Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι και τραπεζίτες -κάποιοι λαλίστατοι εξ αυτών συνέβαλαν στη δημιουργία του μύθου της ισχυρής Ελλάδας- παραμένουν, παρά την προσφυγή στον μηχανισμό, ιδιαιτέρως ανήσυχοι. Και τούτο γιατί ο μηχανισμός στην καλύτερη περίπτωση θα επιλύσει τα ταμειακά προβλήματα του Δημοσίου, δεν πρόκειται όμως να βελτιώσει συνολικά τις συνθήκες ρευστότητας.

«Γολγοθάς» για τις τράπεζες

Στην περίπτωση που τα περιθώρια δανεισμού για το Δημόσιο δεν αποκλιμακωθούν, ο δανεισμός για τις ίδιες τις τράπεζες θα παραμείνει «Γολγοθάς». Συνακόλουθα, οι συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας που βιώνει η αγορά δεν πρόκειται να αμβλυνθούν, πιέζοντας έτσι την οικονομία ακόμη πιο βαθιά στην ύφεση. Επιπροσθέτως, στο κλίμα πανικού που έχει δημιουργηθεί για το αν θα καταφέρει η χώρα να αποφύγει τη στάση πληρωμών και την αναδιάρθρωση του χρέους οι τράπεζες ζουν τον δικό τους εφιάλτη. Το κύμα φυγής καταθέσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ενταθεί καθώς τρομαγμένοι καταθέτες αναζητούν ασφαλή καταφύγια, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται έτσι περαιτέρω η θέση των ελληνικών τραπεζών. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΝΤ
Επιτόκια
Σχετικά θέματα: Μηχανισμός με ΔΝΤ
Καραβοτσακισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώπιον του ΔΝΤ
Ο «ιός Ελλάδα» θα χτυπήσει την ευρωζώνη
ΓΣΕΕ: Απεργία για 9, μείον 2 λόγους
Τέλος και για 15.000 ανύπαντρες «κληρονόμους» συντάξεων
Η «τρόικα» είπε ναι στον «Καλλικράτη»
Το ΔΝΤ για πρώτη φορά βουτάει «στα βαθιά» της ευρωζώνης
Το... κερασάκι από τους δανειστές
Το ελληνικό δράμα έφτασε μέχρι τον Καναδά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Μηχανισμός με ΔΝΤ
Καραβοτσακισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώπιον του ΔΝΤ
Ο «ιός Ελλάδα» θα χτυπήσει την ευρωζώνη
ΓΣΕΕ: Απεργία για 9, μείον 2 λόγους
Τέλος και για 15.000 ανύπαντρες «κληρονόμους» συντάξεων
Η «τρόικα» είπε ναι στον «Καλλικράτη»
Το ΔΝΤ για πρώτη φορά βουτάει «στα βαθιά» της ευρωζώνης
Το... κερασάκι από τους δανειστές
Το ελληνικό δράμα έφτασε μέχρι τον Καναδά
Οι... βάρβαροι θα πείσουν τις «αγορές»;
Απεργία ΠΝΟ
Δεμένα τα καράβια σήμερα και την Παρασκευή για το καμποτάζ
Άλλες ειδήσεις
Μισό δισ. το φιλί ζωής στους μικρομεσαίους
Τα e-mails της Goldman Sachs για τις «επενδύσεις Φρανκενστάιν»