Έντυπη Έκδοση

Παιδί της πιάτσας εκτοπίζει δημαγωγό πολιτικό

Πάλη Παύλου Χαϊκάλη-Γιώργου Αρμένη για τον εξουσιαστικό θώκο της αρχαίας Αθήνας
Την αυλαία των φετινών Επιδαυρίων ανοίγουν στις 2 και 3 Ιουλίου οι «Ιππείς» του Αριστοφάνη σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη. Σε τούτη τη συμπαραγωγή της Θεατρικής Διαδρομής και του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου πρωταγωνιστούν για πρώτη φορά μαζί δύο εκλεκτοί ηθοποιοί με πηγαία κωμική φλέβα. Ο Γιώργος Αρμένης ως Παφλαγόνας και ο Παύλος Χαϊκάλης, που κάνει την παρθενική του εμφάνιση στην Επίδαυρο, ως αλλαντοπώλης.

Πλήρες θέμα...

 • Αρχιτεκτονική

 • Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Πάτμου

  • Σινεμά στο νησί της Αποκάλυψης
   Με μια ολοκαίνουργια κινηματογραφική γιορτή θα υποδεχτεί το φετινό καλοκαίρι η Πάτμος. Από τις 19 μέχρι τις 25 Ιουλίου θα διοργανωθεί εκεί το 1ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Πάτμου (1st International Film Festival of Patmos [IFFP]), που φιλοδοξεί να αποτελέσει μια διεθνή πλατφόρμα συνάντησης για τους ανθρώπους του κινηματογράφου και το σινεφίλ κοινό.
 • Κριτική θεάτρου

  • Ενας μάγος στο κέντρο της σκηνής
   ***«Ραούλ» στο Κοτοπούλη - Φεστιβάλ Αθηνών Ο Ραούλ ανακαλύπτει τον εαυτό του Θα πρέπει να ψάξει κανείς πολύ στην υπερ-εβδομηντάχρονη ιστορία του «Κοτοπούλη» για να εντοπίσει πότε άλλοτε χώρεσε τόση μαγεία στη σκηνή του. Ο εγγονός του Τσάπλιν και αυτεξούσιος καλλιτέχνης, Τζέιμς Τιερέ, μάγεψε με την παντομίμα του το κοινό του φεστιβάλ θέτοντας σε πλήρη εφαρμογή το πιο απλό μέσο του θεάτρου: τη μεταμόρφωση.
  • Κασσάνδρες του κόσμου τούτου
   ***«Τα λόγια της Κασσάνδρας» από την Ομάδα Φιλιατρό - Φεστιβάλ Αθηνών Χωρίς υπερβατική έξαψη η Ολια Λαζαρίδου είναι μια συμβατική Κασσάνδρα Μια γυναίκα, η Κασσάνδρα - Ολια Λαζαρίδου, ένας άνδρας, Βασίλης Καραμπούλας-Χορός, σε μια αποθήκη της Πειραιώς 260, επιχειρούν να αποστάξουν εσωτερικότητα, σοφία και διαχρονικές μοιραίες αντιστοιχίες από τον περίφημο διάλογο Κασσάνδρας/Χορού του αισχύλειου «Αγαμέμνονα» (μετάφραση: Ανθή Λεούση, Νίκος Παναγιωτόπουλος). Ενας διάλογος κατ' ευφημισμό, στον οποίο η εξόριστη, αιχμάλωτη, βιασθείσα πριγκίπισσα των Τρώων συμμετέχει με διαλείψεις.
 • Μουσική παράσταση

  • Με το ρυθμό της αγωνίας και της αμηχανίας
   Πρόβες στην Πειραιώς 260 για την Ολια Λαζαρίδου και τα παιδιά της ομάδας «18 μποφώρ» Σας χαιρετώ απ' το απάγκιο των ονείρων μας/ πλημμυρισμένος απ' του άγχους τα ασύμμετρα γιατί/ σας χαιρετώ απ' τον τόπο που δείχνει πρόθυμος να γεράσει/ απ' τον άμβωνα του φόβου που η ντροπή μεσουρανεί/ σας χαιρετώ απ' το χθες και το σήμερα / όπου ο χρόνος μοιάζει κοινό και τοκογλύφος/ σας χαιρετώ με τα κρυμμένα μυστικά μου/ και με αγωνία μιας και μοιραζόμαστε στιγμές σ' αυτόν τον κοινό τόπο.
 • Συνέντευξη: Βασίλης Παπαβασιλείου

  • Βασίλης Παπαβασιλείου Ιδιωτικώς προκόβαμε και συλλογικώς καταρρέαμε
   «Τυχοδιώκτης είναι και ο λαός, αφού μπαίνει στο παιχνίδι των δανείων και των πιστωτικών», λέει ο Β. Παπαβασιλείου Σε εποχές τρόικας και ΔΝΤ έλαχε στον Βασίλη Παπαβασιλείου να σκηνοθετεί για το Φεστιβάλ Αθηνών τον «Τυχοδιώκτη» του Χουρμούζη. Μεταφέρει, λοιπόν, στο 2020 το βαυαρικό παράσιτο που ήθελε να μας σώσει πριν από περίπου δύο αιώνες. Αν και πιστεύει πως κακώς φορτώνουμε στους ξένους τα οικεία κακά
 • Συνέντευξη: Κωστής Βελώνης

  • Κωστής Βελώνης Η Αριστερά πρόσφερε ονειρώξεις ελευθερίας
   Εχει απέχθεια για τις διαδηλώσεις και εμπνέεται από τη μοναξιά του διαδηλωτή όταν διαλυθεί το πλήθος. Αναζητεί μια Αριστερά πιο κοντά στην παράδοση του Ρουσό και λιγότερο στους Μαρξ - Ενγκελς - Λένιν. Πιστεύει ότι η συλλογική προσπάθεια δεν είναι πιο πολύτιμη από την ατομική. Ο Κωστής Βελώνης δεν είναι θεωρητικός ή φιλόσοφος. Είναι ένας κορυφαίος γλύπτης, που αυτό το καλοκαίρι μετέτρεψε σε πολιτική πράξη τη σημαντική του έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
 • Συνέντευξη: Νταϊάνα Κραλ

  • Τα καλύτερα τραγούδια γράφτηκαν στο κραχ
   «Κάθε δίσκος μου είναι ένα παθιασμένο ερωτικό γράμμα στον άνδρα μου», λέει η Νταϊάνα για τον Ελβις «Σε αυτή την περιοδεία δεν θα αρκεστώ στο νέο μου δίσκο, το «Quiet Nights». Θα παίξω και τραγούδια που δεν τα έχω ακόμα ηχογραφήσει. Μου αρέσει πολύ στις συναυλίες να δοκιμάζω νέα πράγματα. Και τώρα έχω μαζί μου μια εκπληκτική μπάντα, οπότε ανυπομονώ να βρεθώ στη σκηνή».