Έντυπη Έκδοση

Σινεμά στο νησί της Αποκάλυψης

Με μια ολοκαίνουργια κινηματογραφική γιορτή θα υποδεχτεί το φετινό καλοκαίρι η Πάτμος. Από τις 19 μέχρι τις 25 Ιουλίου θα διοργανωθεί εκεί το 1ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Πάτμου (1st International Film Festival of Patmos [IFFP]), που φιλοδοξεί να αποτελέσει μια διεθνή πλατφόρμα συνάντησης για τους ανθρώπους του κινηματογράφου και το σινεφίλ κοινό.

Αντλώντας από ένα ευρύ φάσμα κινηματογραφικής δημιουργίας, το φεστιβάλ, που φέτος δεν είναι διαγωνιστικό, θα παρουσιάσει ταινίες που έχουν διακριθεί πρόσφατα στην ελληνική και διεθνή σκηνή, αλλά και είναι αντιπροσωπευτικές των σύγχρονων κινηματογραφικών τάσεων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 10 ταινίες μεγάλου μήκους, 8 ντοκιμαντέρ και 20 ταινίες μικρού μήκους. Ενδεικτικά, θα προβληθούν οι, «Welcome» του Φιλίπ Λιορέτ, «Α Sea Change» της Μπάρμπαρα Ετινγκερ, «Σταυροδρόμια ζωής» των Σκαντάρ Κόπτι και Γιαρόν Σάνι, «Το μυστικό στα μάτια της» του Χουάν Χοσέ Καμπανέλα, «Τα παιδία δεν παίζει» της Αγγελικής Ανδρικοπούλου και του Αργύρη Τσεπελίκα, «The End of Poverty?» του Φιλίπ Ντιάζ, «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου. Οι προβολές θα μοιραστούν ανάμεσα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο στη Νέα Μαρίνα στο λιμάνι της Πάτμου (Σκάλα) και στο χώρο του Παλαιού Σχολείου στη Χώρα.

Παράλληλες εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν ένα αφιέρωμα με ομιλίες και προβολές στον ποιητή Ρόμπερτ Λαξ, ο οποίος έζησε και πέθανε στην Πάτμο -και ο Τζακ Κέρουακ τον είχε αποκαλέσει «μία από τις σπουδαίες ποιητικές φωνές του αιώνα μας»- ένα τριήμερο εργαστήρι παραγωγής και μοντάζ cross-media από την ομάδα Watergun TV, καθώς και τελετές έναρξης και λήξης.

Στόχος της διοργάνωσης είναι η δημιουργία ενός νέου θεσμού που θα προσελκύει κινηματογραφιστές διεθνούς εμβέλειας και θα ενθαρρύνει τη δημιουργική συνάντησή τους με νέους και καταξιωμένους Ελληνες δημιουργούς σε μια υπαίθρια κινηματογραφική γιορτή. Μια γιορτή με «σινεμά κάτω από τ' αστέρια», που θα προωθεί το έργο ταλαντούχων κινηματογραφιστών. Σε μια μοναδική τοποθεσία, ιστορικά και πολιτιστικά φορτισμένη, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το φεστιβάλ, αφού υπήρξε για χρόνια τόπος συνάντησης και έμπνευσης ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών αλλά και του κινηματογράφου ειδικότερα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κινηματογράφος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αρχιτεκτονική
Γεννηθήκαμε μέσα σε ερείπια και ερείπια αντικρίζουμε
Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Πάτμου
Σινεμά στο νησί της Αποκάλυψης
Κριτική θεάτρου
Ενας μάγος στο κέντρο της σκηνής
Κασσάνδρες του κόσμου τούτου
Μουσική παράσταση
Με το ρυθμό της αγωνίας και της αμηχανίας
Συνέντευξη: Βασίλης Παπαβασιλείου
Ιδιωτικώς προκόβαμε και συλλογικώς καταρρέαμε
Συνέντευξη: Γ. Αρμένης και Π. Χαϊκάλης
Παιδί της πιάτσας εκτοπίζει δημαγωγό πολιτικό
Συνέντευξη: Κωστής Βελώνης
Η Αριστερά πρόσφερε ονειρώξεις ελευθερίας
Συνέντευξη: Νταϊάνα Κραλ
Τα καλύτερα τραγούδια γράφτηκαν στο κραχ