Έντυπη Έκδοση

ΣΟΒΕΤΟ

Σύμβολο ελευθερίας

Το Σοβέτο είναι το πρώην γκέτο της Νότιας Αφρικής όπου γεννήθηκε το κίνημα των μαύρων, έζησαν και έδρασαν δύο νομπελίστες και ξεκίνησαν οι πιο ιστορικές διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού. Η γειτονιά-σύμβολο της ελευθερίας είναι μία πολιτεία που για δεκαετίες φλεγόταν εξαιτίας των μαύρων που επαναστάτησαν ενάντια στην ανισότητα, τη φτώχεια και την αθλιότητα. Δεινά που είχαν επιβληθεί στα εκατομμύρια των μαύρων επί 45 χρόνια, από το απαρτχάιντ των Ευρωπαίων αποικιοκρατών

Το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα των φτωχών και στο Σοβέτο έχει την πρωτιά Το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα των φτωχών και στο Σοβέτο έχει την πρωτιά Πολλοί είναι οι μαχαλάδες τής τότε παραγκούπολης που σήμερα έχουν μεταμορφωθεί σε περιποιημένες γειτονιές. Ο Νέλσον Μαντέλα έζησε κι έδρασε εδώ πριν συλληφθεί, από το 1946 μέχρι το 1961. Επειτα από τριάντα δύο χρόνια φυλακής, όταν η χώρα απελευθερώθηκε από το απαρτχάιντ, ο Μαντέλα εξελέγη να κυβερνήσει τη χώρα. Μέλημά του ήταν η βελτίωση του τρόπου διαβίωσης των κατοίκων του Σοβέτο. Παρά τις αρνητικές φήμες που θα ακούσετε απ' όσους δεν πλησίασαν ποτέ το Σοβέτο, τολμώ να πω ότι στο κέντρο του είμαστε ασφαλείς. Τουλάχιστον πολύ περισσότερο απ' όσους ζουν στα ακριβά περίχωρα του Γιοχάνεσμπουργκ, μέσα σε σπίτια-φυλακές πολυτελείας, περιφραγμένα από τοίχους με ηλεκτροφόρα καλώδια και από φυλάκια με σεκιουριτάδες.

Το Σοβέτο είναι μια ζωντανή γειτονιά. Πάνω από δύο εκατομμύρια ψυχές ζουν σήμερα στην άτακτα εξαπλωμένη πόλη, μέσα σ' ένα σύμπλεγμα πολλών συνοικιών, 15 χλμ. δυτικά από το Γιοχάνεσμπουργκ. Το σύμπλεγμα αναπτύχθηκε τη δεκαετία του '30 από τις ανάγκες των μαύρων που άφηναν την οικογένειά τους για να έρθουν να δουλέψουν στα ορυχεία της χρυσής πόλης του Γιοχάνεσμπουργκ. Φυσικά ήταν και οι «ανάγκες» των λευκών που εκμεταλλεύτηκαν το απαρτχάιντ ώστε να έχουν εργάτες-σκλάβους από τη μία, απαγορεύοντας κάθε συναναστροφή μαζί τους από την άλλη. Ηταν αδύνατον να συμβιώσουν μαζί με τους «νέγρους». Ετσι, σιγά σιγά στα δυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ δημιουργήθηκε η παραγκούπολη Σοβέτο, που είναι το ακρωνύμιο των λέξεων South West Townships (SoWeTo). Στις νοτιοδυτικές αυτές κωμοπόλεις η μαύρη εργατιά έμενε σε σπίτια-παραπήγματα φτιαγμένα από τενεκέδες, λαμαρίνες, πλαστικά. Σήμερα, δεκαπέντε χρόνια μετά την κατάργηση του απαρτχάιντ, οι παγιωμένες φυλετικές νοοτροπίες και οι μοχθηρές συμπεριφορές δεν είναι δυνατόν να εξαφανιστούν με ένα... μαγικό ραβδί. Ιδίως όταν πρόκειται για ένα κράτος με άνισα κατανεμημένο πλούτο. Την πρώτη χώρα στην Αφρική σε εξόρυξη χρυσού και διαμαντιών, εντός της οποίας τα 2/3 του πληθυσμού εξακολουθούν να ζουν κάτω από τα επιτρεπτά όρια φτώχειας.

Το έμβλημα του Σοβέτο, τα δύο φουγάρα ζωγραφισμένα με γκράφιτι που έχουν θέμα -τι άλλο- τη χαρά της ζωής στο ελεύθερο Σοβέτο Το έμβλημα του Σοβέτο, τα δύο φουγάρα ζωγραφισμένα με γκράφιτι που έχουν θέμα -τι άλλο- τη χαρά της ζωής στο ελεύθερο Σοβέτο Οι μετανάστες από τις γειτονικές πάμφτωχες χώρες, όπως η Ζιμπάμπουε, η Ρουάντα, η Μοζαμβίκη, το Μαλάουι, κατακλύζουν τα παραπήγματα, τα οποία δυστυχώς υπάρχουν ακόμη. Πρόκειται δηλαδή για ένα χωνευτήρι κοινωνικών τάξεων. Από τη μία κάτοικοι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, από την άλλη μια μεσαία τάξη που ζει σε ανακαινισμένα σπίτια τριών δωματίων, ενώ δεν λείπει και η μπουρζουαζία, όπως στο Ορλάντο, την κάποτε επαναστατική γειτονιά του Μαντέλα, η οποία σήμερα αποτελεί τόπο συνάντησης καλλιτεχνών, διανοουμένων, γιάπηδων όλων των χρωμάτων και φυσικά νέων ανθρώπων με αναζητήσεις.

Το κέντρο του Σοβέτο είναι ένα ανοιχτό θεματικό μουσείο. Υπερσύγχρονα λεωφορεία, που πρωτοκυκλοφόρησαν για τις ανάγκες των φιλάθλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, πηγαινοέρχονται όλη μέρα προς το Σοβέτο. Οι ντόπιοι χρησιμοποιούν και το τρένο. Αν ρωτήσετε στο ξενοδοχείο σας, μπορείτε να οργανώσετε μία ολοήμερη εκδρομή και ξενάγηση. Μπορείτε και να διανυκτερεύσετε σε μία φιλόξενη πανσιόν του Ορλάντο μέσα στο πράσινο και την ησυχία.

Στην πλατεία Ελευθερίας του Κλιπτάουν, στην καρδιά του Σοβέτο, το 1950 έγινε η μεταφορά του «κεφαλαίου για την ελευθερία» από το ANC -το αφρικανικό απελευθερωτικό κόμμα που από τη λήξη του απαρτχάιντ μέχρι σήμερα κυβερνά τη χώρα. Αυτό το μανιφέστο διακήρυξης ίσων δικαιωμάτων αποτελεί τη βάση του σύγχρονου συντάγματος της Νότιας Αφρικής. Τα «σπιρτόκουτα» στο Κλιπτάουν, όπου κάποτε στοιβάζονταν άνθρωποι, σήμερα είναι περιζήτητα από καλλιτέχνες, για ατελιέ. Στη γειτονιά Ρόκβιλ και συγκεκριμένα στην οδό Ολντ Πότσεφστρουμ δεσπόζει η Ρεγκίνα Μούντι (Βασίλισσα του Κόσμου). Η μεγαλύτερη καθολική εκκλησία στο Σοβέτο έχει μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη του μαύρου πληθυσμού ως η προστάτιδα όσων αγωνίζονται για την ελευθερία. Στις 16 Ιουνίου 1976 οι σπουδαστές του Σοβέτο βγήκαν στους λασπωμένους χωματόδρομους του γκέτο για να διαμαρτυρηθούν κατά της επιβολής της γλώσσας των αφρικάαν (ένα μίγμα ολλανδικών, γερμανικών και μαλάι) στα σχολεία. Την ημέρα εκείνη η αστυνομία άνοιξε πυρ. Ο εντεκάχρονος Εκτωρ Πίτερσον ήταν ένα από τα πολλά παιδιά που δολοφονήθηκαν. Οι μαθητές κατέφυγαν στην εκκλησία για προστασία. Ενα ολοκαίνουργιο αρχιτεκτόνημα στην οδό Κουμάλο ανυψώθηκε στη μνήμη αυτού του παιδιού, μέσα σε κήπους και σιντριβάνια. Στο Μουσείο Εκτωρ Πίτερσον του Ορλάντο Γουέστ γινόμαστε παρατηρητές των γεγονότων μέσα από οπτικοακουστικά θεάματα, εκθέσεις και μαρτυρίες. Οι ξεναγοί ήταν οι περισσότεροι μάχιμοι εκείνη την εποχή. Μας διηγούνται τα γεγονότα και δάκρυα κυλούν στα μάτια των πιο ευαίσθητων επισκεπτών. Μαθαίνοντας την υπηκοότητά μου, ένας ξεναγός θυμήθηκε μια Ελληνίδα τραγουδίστρια που όταν τελείωσε τη συναυλία της σε ένα πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ όπου μπορούσαν να φοιτήσουν έγχρωμοι, την «απήγαγαν» και την έφεραν στο ρημαγμένο εργοστάσιο ξυλείας που είχαν καταλάβει. «Εκεί, με τη συνοδεία εκατό βαρελιών που χτυπούσαμε ακατάπαυστα με τους συμφοιτητές μου, η Μαρίζα Κωχ αυτοσχεδίαζε με τη φωνή της», θυμάται ο μεσήλικος κύριος με τα υγρά μάτια και τη δερμάτινη τραγιάσκα.

Τμήμα του Σοβέτο από τον «Λόφο της Ελπίδας» Τμήμα του Σοβέτο από τον «Λόφο της Ελπίδας» Ο Κρέντο Μούτγουα είναι ένας παραδοσιακός θεραπευτής που έχει «μυηθεί» στις πρακτικές ιάσεις, σαν τους δικούς μας παλιούς πρακτικούς. Επιδίδονται, λένε, και στη μαντική. Οι τελετές του έχουν πολιτιστικό ενδιαφέρον. Ο Κρέντο μέσα στις ενοράσεις του «είδε» την τουριστική επισκεψιμότητα που έχει με τον καιρό το Σοβέτο. Εφτιαξε έναν παραδοσιακό οικισμό στο κεντροδυτικό Τζαμπάβου και τον ονόμασε «Καϊαλεντάμπα», που σημαίνει «το σπίτι της διήγησης». Διακοσμείται από γκροτέσκ απεικονίσεις παλιών θεοτήτων μέσα σε σπηλιές. Παραδίπλα είναι και το όμορφο Πάρκο Οπενχάιμερ, τόπος δράσης πολλών μουσικοθεατρικών δρώμενων. Κατεβαίνω στο Ορλάντο, μία από τις πρώτες γειτονιές του Σοβέτο. Η πασίγνωστη Βιλακάζι Στριτ είναι η μοναδική οδός στον παγκόσμιο χάρτη όπου έζησαν δύο νομπελίστες. Ο Νέλσον Μαντέλα και ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου. Το σπίτι του Τούτου ανακαινίστηκε πρόσφατα ακολουθώντας λιτή γραμμή και διατηρείται ως οικία της οικογένειας. Τι σπίτι του «Μαντίμπα», όπως αποκαλεί τον Μαντέλα ο λαός του, είναι μουσείο και ένας από τους πρώτους προορισμούς επίσκεψης κάθε ταξιδιώτη στη Νότια Αφρική.

Τα δύο μεγάλα φουγάρα του Ορλάντο είναι τα μόνα που θυμίζουν την εποχή που λειτουργούσε το ηλεκτρικό εργοστάσιο. Αποτελούν έμβλημα στο Σοβέτο. Τα γκράφιτι πάνω τους εικονίζουν τη χαρά του αγώνα μέσα από το χαμόγελο μιας μάνας επαναστάτριας και από την προσωπογραφία του Ματίμπα. Ανάμεσά τους, σε ύψος 100 μέτρων, κρέμεται μία γέφυρα απ' όπου πηδούν οι ριψοκίνδυνοι μπάντζι τζάμπερς. Το 2007, γύρω από τα υπαίθρια παζάρια με τις κότες και τα άλλα ζωντανά, τους πλανόδιους κουρείς, τσαγκάρηδες, μανάβηδες και τους μάγειρες με τα τηγάνια τους στους πάγκους, κατασκευάστηκε το πρώτο εμπορικό κέντρο του Σοβέτο, που ονομάστηκε «Τζαμπουλάνε». Στα ζούλου σημαίνει «ευτυχία».

Στο σπίτι του Μαντέλα, σημερινό μουσείο Στο σπίτι του Μαντέλα, σημερινό μουσείο Το ίδιο όνομα έχει και η επίσημη μπάλα του Μουντιάλ 2010. Στο λόφο του Σομόχο ή «Λόφο της Ελπίδας» μέλη της χορωδίας Βαφαρόα βα Μόγια ψάλλουν τα απογεύματα ύμνους για τα θύματα του αγώνα. Τελειώνοντας τη μέρα, ανεβαίνουμε ακόμη ψηλότερα, στη βεράντα θέασης του Μπαραγκουάνα, του μεγαλύτερου νοσοκομείου στο νότιο ημισφαίριο. Η δύση ανακουφίζει με την ομορφιά της τις αθλιότερες γωνιές των καταυλισμών που περιτριγυρίζουν την πολιτεία του Σοβέτο.

Στα κατάμεστα «σαμπίνς», τα μπαρ-εστιατόρια που κάποτε ήταν παράνομα, οι βραδιές είναι ασυνήθιστες. Μαγειρευτά στο τσουκάλι της υπαίθριας φωτιάς κάτω από τις αμυγδαλιές με ντόπια μπίρα, ενώ κουβέντες μιας καινούργιας διαλέκτου αιωρούνται.

Η «τσοτσιτάαλ» είναι ένα μίγμα σλανγκ όλων των διαλέκτων της Νότιας Αφρικής. Στο Σοβέτο αυτή την εποχή ανατρέπονται μόδες και ιδέες. Στη γειτονιά όπου ξεκίνησε η εξέγερση ενάντια στο φυλετικό καθεστώς, αλλά και όπου επιτεύχθηκαν οι έννοιες της συμφιλίωσης και της συγχώρεσης.

Ακόμη και σήμερα, το νερό είναι ανύπαρκτο σε πολλές γειτονιές του απέραντου Σοβέτο Ακόμη και σήμερα, το νερό είναι ανύπαρκτο σε πολλές γειτονιές του απέραντου Σοβέτο

Γεωπολιτική

Ιδιότυπο τεχνητό κρατίδιο

Με λιλιπούτεια επιφάνεια, μόλις 150 τ.χλμ., το Σοβέτο στήθηκε από τους λευκούς Νοτιοαφρικανούς ως ένα ιδιότυπο τεχνητό κρατίδιο, στο πλαίσιο της λειτουργίας του ρατσιστικού πολιτειακού συστήματος του απαρτχάιντ.

Χτίστηκε το 1931 με προδιαγραφές γκέτο για τις κατοικίες των μαύρων μεταλλωρύχων που δούλευαν στα χρυσωρυχεία της περιοχής του Γιοχάνεσμπουργκ. Σχεδιάστηκε πολεοδομικά για να φιλοξενήσει 80.000 κατοίκους, αλλά λόγω μεγάλης εσωτερικής μετανάστευσης στην εποχή μεταξύ των δύο παγκόσμιων πολέμων, όταν η οικονομία της Νότιας Αφρικής και του Γιοχάνεσμπουργκ γνώριζε μεγάλη άνθηση, το Σοβέτο αύξησε τον πληθυσμό του με ανειδίκευτους εργάτες που μετανάστευαν εσωτερικά, από την ύπαιθρο προς τα αστικά κέντρα, αναζητώντας εργασία στις βιομηχανίες και τα ορυχεία του Γιοχάνεσμπουργκ, καθώς η διοίκηση του ρατσιστικού κράτους είχε εξαπολύσει πογκρόμ αρπαγής των γαιών από χωρικούς, προκειμένου να τους εξαναγκάσει να μετακινηθούν προς τις πόλεις. Η λευκή διοίκηση του απαρτχάιντ προχώρησε στην ανάπτυξη ενός μεγάλου προγράμματος εργατικών κατοικιών και το Σοβέτο γρήγορα προσέγγισε σε πληθυσμό το ένα εκατομμύριο κατοίκους. Η συσσώρευση ενός τόσο μεγάλου πληθυσμού σε έναν τόσο περιορισμένο χώρο, με υποβαθμισμένες συνθήκες διαβίωσης, είχε αποτέλεσμα τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για τη γέννηση του μεγάλου κινήματος των μαύρων της Νότιας Αφρικής ενάντια στο σκληρότερο ρατσιστικό καθεστώς που γνώρισε η ανθρωπότητα, με σταθμό τη μεγάλη εξέγερση του Ιουνίου του 1976, η οποία ήταν το έναυσμα του πολύχρονου ματοβαμμένου αγώνα που δικαιώθηκε τελικά με το οριστικό τέλος του απαρτχάιντ το 1992.

Umqombothi

Το Umqombothi είναι μια μπίρα που φτιάχνεται από καλαμπόκι, σόργο (sorghum, είδος φυτού) μαγιά και νερό.

Η παρασκευή του είναι κυρίως χειροποίητη και παραδοσιακή και η συνταγή περνάει από γενιά σε γενιά. Πίνεται σε όλη τη Νότια Αφρική και συνοδεύει όλες τις σημαντικές κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως τους γάμους κ.ά. Είναι αδιαφανής και αρκετά πηχτή, περιέχει πολύ μικρή ποσότητα αλκοόλ (3%) και είναι πλούσια σε βιταμίνη Β.

η συνταγή

Chakalaka

Το πιάτο αυτό είναι πολύ αγαπημένο σε όλη τη Νότια Αφρική ενώ η προέλευσή του λέγεται πως είναι από το Γιοχάνεσμπουργκ.

Είναι πολύ πικάντικο, σερβίρεται κρύο και παραδοσιακά τρώγεται με τα χέρια.

Υλικά:

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 καρότα τριμμένα

1 κ.σ. τζίντζερ τριμμένο

1 σκελίδα σκόρδο

2 πράσινες πιπεριές τσίλι

1 κονσέρβα ντοματάκια

2 κούπες βρασμένο αρακά

λάδι

αλάτι

κάρι

Εκτέλεση:

Σε ένα σκεύος ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το τζίντζερ, τις πράσινες πιπεριές και το κάρι για λίγα λεπτά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρότα και αφήνουμε να μαγειρευτούν όλα μαζί σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Στο τέλος ρίχνουμε τα ντοματάκια και τον αρακά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10-15 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πριν το σερβίρουμε.

ΜΙΝΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ-Ν. ΑΦΡΙΚΗ

Χρήσιμες πληροφορίες

Γλώσσα: αγγλικά, πολλές τοπικές διάλεκτοι, κυρίως η ισιζούλου, και αφρικάαν

Θρησκεία: χριστιανικές αιρέσεις στην πλειονότητα του πληθυσμού, μουσουλμάνοι (1,5%) και διάφορες άλλες δοξασίες

Νόμισμα: ραντ

Ισοτιμία: 1 ―= 9,2 ραντ

Διαφορά ώρας με Αθήνα:

χειμερινή 0, θερινή -1

Θερμοκρασίες:

Νοέμβριος - Μάρτιος: 14°-25°C

Απρίλιος - Οκτώβριος: 5°-21°C

Ακραίες τιμές: -7°C και 34°C

Υπηρεσία Τουρισμού:

195 Jan Smuts Ave

Grosvenor Corner

Parktown North

2193 Johannesburg

τηλ.: +27112140700

www.joburgtourism.com

Πρεσβείες:

Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ν. Αφρική

Πρετόρια

1267 Pretorius Street

Hadefields Office Park

Block G 1st Floor Hatfield

0001 Pretoria, Rep.of South Africa

τηλ.: +27123427136 / 3427137

τηλ.έκτ.αν.: +27713527326/ +27724495196

e-mail: gremb.pre[at]mfa.gr,

embgrsaf[at]global.co.za

Προξενικό Γραφείο

Γιοχάνεσμπουργκ

Orbach Place, 261 Oxford Road

Illovo 2196, JHB

τηλ.: +27112142300 / 2142316

τηλ.έκτ.αν.: +2776 7491505

www.grconsulatejhb.co.za

Πρεσβεία Ν. Αφρικής στην Ελλάδα

Κηφισίας 60, 151 25 Μαρούσι

τηλ.: 210-6106645

e-mail: athens.info@foreign.gov.za

Βίζα

Οι υπήκοοι των χωρών της Ε.Ε. δεν χρειάζονται βίζα για την είσοδο στη χώρα, παρά μόνο το διαβατήριό τους.

Ηλεκτρονικές διευθύνσεις

www.soweto.gov.za

www.soweto.co.za

www.joburg.org.za

www.southafrica.net

www.sa-venues.com

Διαμονή

***The Saxon, 5*

Υψηλής αισθητικής μπουτίκ ξενοδοχείο με 24 σουίτες και εξαιρετικών προδιαγραφών υπηρεσίες στους χώρους ψυχαγωγίας, επαγγελματικών συναθροίσεων και ασφαλώς στο spa. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στο διαρκώς ανερχόμενο επιχειρηματικό τμήμα της πόλης.

36 Saxon Road

Sandhurst, Johannesburg

τηλ.: +27112926000

www.saxon.co.za

***The Westcliff, 5*

Κλασικής αισθητικής μεγάλο και πολυτελές ξενοδοχείο στα βόρεια προάστια της πόλης, με ξεχωριστή διακόσμηση στα δωμάτια και πολύ όμορφη θέα στη φύση που το περικυκλώνει.

67 Jan Smuts Ave, Westcliff

τηλ.: +27114816000

www.westcliff.co.za

***Soweto Hotel on Freedom Square, 4*

Εμβληματικό ξενοδοχείο σε αντίστοιχα σημαντική τοποθεσία με σύγχρονη ατμόσφαιρα και παροχές για να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των επισκεπτών ως προς τη διαμονή και την ψυχαγωγία.

Unios Ave & Main Rd

The Walter Sisulu Square of Dedication, Kliptown, Soweto, Johannesburg

τηλ.: +27115277300

www.sowetohotel.co.za

***Indaba hotel, 4*

Σε μια σχετικά εξοχική περιοχή της πόλης κάτω από τα βουνά Magaliesberg, με πολύ τοπικό χρώμα και ενδιαφέρουσα χλωρίδα στους κήπους. Αρτια εξοπλισμένο ξενοδοχείο για διαμονή και γαστρονομικές απολαύσεις.

William Nicole Drive

Fourways, Johannesburg

τηλ.: +27118406600

www.indabahotel.co.za

***Life on 3rd, 3*

Πολύ ενδιαφέρον αισθητικά ξενοδοχείο σε μια ήσυχη γωνιά στην περιοχή Melville, στην καρδιά του μητροπολιτικού κέντρου της πόλης, πλήρες παροχών για ευχάριστη και άνετη διαμονή.

τηλ.: +27114825195

www.lifeon3rd.co.za

***Big 5 Accomodation, 3*

Σε βολική τοποθεσία κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης αλλά και σε κάποια από τα εμπορικά της κέντρα, το ξενοδοχείο είναι πλήρες παροχών για την άνετη διαμονή ενώ μπορεί να εξυπηρετήσει τους θαμώνες του και για εξορμήσεις γύρω από την πόλη και στη φύση της χώρας.

89 2nd Ave

Edenvale, Johannesburg

τηλ.: +27116096113

www.big5accommodation.co.za

Υγεία

Οσον αφορά την πόλη δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα. Για εκδρομές εκτός αστικών κέντρων, καθώς και για την είσοδο στα Εθνικά Πάρκα ίσως να χρειάζεται προσοχή στο ενδεχόμενο ελονοσίας. Σε κάθε περίπτωση, χρήσιμη είναι η πλοήγηση στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (www.who.com) και η επικοινωνία με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας (Λεωφ. Αλεξάνδρας 196, τηλ. 210-6435328 και nsph-kyr@ath.forthnet.gr) για πληροφορίες και συμβουλές αρκετό καιρό πριν από την αναχώρηση.

Μετάβαση

Αεροπορικώς τα συντομότερα δρομολόγια από Αθήνα για Γιοχάνεσμπουργκ είναι με:

Olympic Air (μέσω Αμπου Ντάμπι και επιστροφή μέσω Καΐρου σε συνεργασία με την Etihad Airways και την EgyptAir), Air France (μέσω Παρισιού), British Airways (μέσω Λονδίνου),

EgyptAir (μέσω Καΐρου),

Emirates (μέσω Ντουμπάι),

Etihad Airways (μέσω Αμπου Ντάμπι),

Lufthansa (μέσω Μονάχου),

Qatar Airways (μέσω Ντόχα).

Μετακινήσεις

Εκτενές δίκτυο αστικών λεωφορείων (www.mbus.co.za) για το μεγαλύτερο μέρος της πόλης από το πρωί μέχρι και το απόγευμα και αρκετές υπηρεσίες ταξί.

Φαγητό-ποτό

Εστιατόρια

**Addictions

Σύγχρονη ευρωπαϊκή αισθητική, με λιτές γραμμές, όμορφο εξωτερικό χώρο και αρκετά σύγχρονη fusion κουζίνα για όλα τα γούστα.

137 Greenway Road, Greenside

τηλ.: +27116468981

**Browns of Rivonia

Στην εξοχή του Γιοχάνεσμπουργκ, το εστιατόριο φημίζεται για το κελάρι και το κρασί του. Είναι επίσης το πρώτο εστιατόριο στη χώρα που δημιούργησε έναν αποκλειστικό χώρο δοκιμής γαλλικών τυριών για τους θαμώνες του.

21 Wessels Road

Rivonia, Johannesburg

τηλ.: +27118037533

www.browns.co.za

**The Butcher Shop Grill

Για τους λάτρεις του κρέατος, αν και το μενού περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες και ασυνήθιστες προτάσεις, κυρίως στα πρώτα πιάτα.

Πλατεία Nelson Mandela

Johannesburg

τηλ.: +27117848676

www.thebutchershop.co.za

**Fournos

Οπως μαρτυρά και το ελληνικότατο όνομα, πρόκειται για φούρνο που ετοιμάζει καλά πρωινά με πλούσιες γεύσεις σε αρτοποιήματα αλλά και μεγάλη ποικιλία σνακ για όλες τις ώρες τις ημέρας.

Dunkeld West Centre

Jan Smuts & Bompas

τηλ.: +27113252110

www.fournos.co.za

**Lekgotla

Παραδοσιακές αφρικανικές γεύσεις και συνδυασμοί σε ένα αντίστοιχα ενδιαφέρον και ζεστό περιβάλλον.

Πλατεία Nelson Mandela 5

Sandton, Johannesburg

τηλ.: +27118849555

www.lekgotla.com

**Moyo Ζοο Lake

Αφρικανική αισθητική και μενού υψηλών προδιαγραφών συνοδευόμενη από αντίστοιχη μουσική και δρώμενα.

Ζοο Lake Park

Park View, Johannesburg

τηλ.: +27116460058

www.moyo.co.za

**Wandie's

Από τα πιο δημοφιλή στέκια στο Σοβέτο για παραδοσιακή αφρικανική κουζίνα με μερικές ιδέες ευρωπαϊκής έμπνευσης.

τηλ.: +27119822796

Μπαρ

**Bassline

Δημοφιλής χώρος για ζωντανή μουσική τζαζ και όχι μόνο.

10 Henry Nxumalo Str.

Newtown, Johannesburg

τηλ.: +27118389142

www.bassline.co.za

**Fashion Cafe

Για τους φανατικούς των τελευταίων τάσεων της μόδας και του κόσμου γύρω από αυτήν, το καφέ του Fashion TV κυριαρχεί στα διαφορετικά δρώμενα ανά ημέρα της εβδομάδας.

Michelangelo Towers

Maude Str.

τηλ.: +27117831866

www.ftvsandton.co.za

**Melrose Arch

Μεγάλο και κεντρικό σύμπλεγμα μαγαζιών, μπαρ και εστιατορίων για όλους τους τύπους και τα γούστα.

Corlett Drive, Melrose

www.melrosearch.co.za

**The Rock

Ενα από τα καλά, σύγχρονα και πιο δημοφιλή στέκια του Σοβέτο, με καλό κόσμο απ' όλη την πόλη και καλή μουσική.

1987 Vundla Str, Rockville, Soweto, Johannesburg

τηλ.: +27119868182

Πολιτισμός-Αξιοθέατα

***Πολιτιστικό Χωριό Λεσέντι (Lesedi)

Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια, αναπαράσταση ηθών και εθίμων και τοπική κουζίνα, κυρίως από τα χωριά Ζούλου, Ντεμπέλε, Σόθο, Χόσα και Πεντί. Στο χωριό υπάρχει υποδομή και για παραμονή και διανυκτέρευση.

www.lesedi.com

**Η Πόλη του Χρυσού

Πάλαι ποτέ συνοικία πάνω από ένα μεγάλο χρυσωρυχείο, σήμερα αποτελεί μεγάλο θεματικό πάρκο με καζίνο, παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους και δύο θέατρα. Πραγματοποιείται ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα εκδρομή στο χρυσωρυχείο που λειτουργούσε από το 1887 μέχρι το 1971 και στις μάλλον δύσκολες συνθήκες εργασίας και επιβίωσης στα βάθη του.

www.goldreefcity.co.za

***Νοτιοαφρικανική Ζυθοποιία - Ο Κόσμος της Μπίρας (SAB)

«Ταξίδι» στον κόσμο της ζυθοποιίας, μέθοδοι παρασκευής και πολλές γεύσεις για δοκιμή.

www.worldofbeer.co.za

Μουσεία

***Μουσείο στο Λόφο του Συντάγματος

Διαδραστικό μουσείο στις εγκαταστάσεις τής άλλοτε διαβόητης φυλακής Νούμερο Τέσσερα, απ' όπου έχουν περάσει και ο Νέλσον Μαντέλα αλλά και ο Μαχάτμα Γκάντι. Αρκετές από τις τότε συνθήκες στοιχειώδους διαβίωσης των κρατουμένων διατηρούνται ακόμη χάριν ιστορικής μνήμης και γνώσης.

Kotze & Hospital str.

Braamfontein 2017

Ρ.Ο. Box 31005, Johannesburg

τηλ.: +27113813100

www.constitutionhill.org.za

**Αφρικανικό Μουσείο

Αναδρομή στην ιστορία και τον πολιτισμό της μαύρης ηπείρου. Προϊστορία περιοχών που σήμερα γνωρίζουμε με άλλα ονόματα, δοξασίες και μύθοι των ιθαγενών, αρχαιολογικά ευρήματα και μεγάλη συλλογή εκθεμάτων από την τέχνη των βράχων. Μια από τις κύριες αίθουσες είναι αφιερωμένη στη Δίκη της Προδοσίας, κατά την οποία περισσότεροι από 150 άνθρωποι (μεταξύ τους και ο Ν. Μαντέλα) κατηγορήθηκαν για εσχάτη προδοσία.

121 Bree Str., Johannesburg

τηλ.: +27118335624

**Μουσείο του Απαρτχάιντ

Η ιστορία της επιβολής του καθεστώτος από το 1948 μέχρι και την απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα με αρκετά σοκαριστικά ντοκουμέντα και αναμνηστικά μιας δύσκολης εποχής, με αποκορύφωμα την εξέγερση του 1976 όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ ακόμη και εναντίον παιδιών.

Northern Parkway & Gold Reef Road, Ormonde 2001

τηλ.: +27113094700

www.apartheidmuseum.org

Δραστηριότητες/Εκδρομές

Εκδρομές

**Πρετόρια

Η διοικητική πρωτεύουσα της χώρας, σε απόσταση περίπου 50 χλμ. βόρεια του Γιοχάνεσμπουργκ, με μεγάλη ιστορία και πιο γνωστή στιγμή τους πολέμους των Μπόερς κατά το τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Πριν από το δεύτερο πόλεμο των Μπόερς κατασκευάστηκαν αρκετά οχυρά, κάποια από τα οποία διασώζονται μέχρι σήμερα και αποτελούν εθνικά μνημεία.

www.pretoria.co.za

**Πτήσεις με αερόστατα

Αρκετές υπηρεσίες προσφέρουν αυτή τη μοναδική εμπειρία με πτήσεις πάνω από τα γειτονικά βουνά Μαγκάλις και την ομώνυμη κοιλάδα. Η πτήση μπορεί να συνδυάζεται με μεγαλύτερη εκδρομή και γεύμα.

www.balloon.co.za

Φύση και Εθνικά Πάρκα

**Βοτανικός Κήπος

Ενα από τα πιο ήσυχα και ρομαντικά σημεία της πόλης, με έναν από τους μεγαλύτερους κήπους με τριανταφυλλιές παγκοσμίως, λίμνες και ποταμάκια για κανό και καγιάκ και αρκετό χώρο για πικνίκ και μπάρμπεκιου.

www.jhbcityparks.com

***Προστατευόμενη περιοχή του Melville

Στο βόρειο προάστιο της πόλης η περιοχή περιλαμβάνει πλούσια βλάστηση και αρχαιολογικά απομεινάρια από οικισμούς της εποχής του λίθου και του σιδήρου.

www.mk.org.za

***Βοτανικός Κήπος Walter Sisulu

Μεγάλο πάρκο με καταρράκτες όπως ο Witpoortjie, σαβάνα, πολλά ενδημικά φυτά και αρκετά εντυπωσιακά πουλιά όπως οι μαύροι αετοί. 25 χλμ. δυτικά της πόλης.

www.sanbi.org/sisulu

**Πάρκο των Λεόντων

Πάρκο στην ευρύτερη περιφέρεια της πόλης όπου ζουν περισσότερα από 80 λιοντάρια αλλά και άλλα θηλαστικά, άγρια και μη. Οι επισκέπτες μπορούν να ταΐσουν καμηλοπαρδάλεις και να δουν από αρκετά κοντά νεογέννητα λιονταράκια.

www.lion-park.com

***Η Κοιλάδα των Προγόνων

Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO με έκταση 470 τ.χλμ., όπου έχουν έρθει στο φως σπουδαία ανθρωπολογικά ευρήματα, όπως το πρώτο ολόκληρο κρανίο αυστραλοπίθηκου και ένας σκελετός 3,3 εκατομμυρίων ετών. Στην περιοχή του πάρκου βρίσκονται τα σπήλαια Sterkfontein και η περιοχή με τους ρινόκερους και τα λιοντάρια (www.rhinolion.co.za). Το εκθεσιακό κέντρο Maropeng με έμφαση στην εξέλιξη της ζωής και την επίδραση του ανθρώπου στον κόσμο.

www.valleyofancestors.com

***Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ (Kruger, Νότια Αφρική)

Σύνορο μεταξύ της Ν. Αφρικής και της Μοζαμβίκης, 420 χλμ. από την πόλη, με έκταση περί τα 19.000 τ.χλμ. Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα πάρκα της περιοχής για τη χλωρίδα αλλά κυρίως την άγρια πανίδα, με πλήθος οργανωμένων εκδρομών αλλά και επιλογών διαμονής για όλα τα γούστα και τα βαλάντια. Από το Γιοχάνεσμπουργκ υπάρχει δυνατότητα αεροπορικής μετάβασης, αλλά και αρκετές υπηρεσίες υπεραστικών λεωφορείων.

www.krugerpark.co.za

Ψυχαγωγία

Μουσική, θέατρο, χορός

***The Market Theatre Company

Σύγχρονες μουσικοχορευτικές παραστάσεις, συνήθως με κοινωνικό-πολιτικό περιεχόμενο σχετικό με την ιστορία αλλά και τα συμβαίνοντα στη χώρα

56 Margaret Mcingana Str.

2001 Johannesburg

τηλ.: +27118321641

www.markettheatre.co.za

***Αστικό Θεατρικό Σύμπλεγμα

Σύνολο θεατρικών σκηνών, όπως το Θέατρο Nelson Mandela που φιλοξενεί εγχώριες παραγωγές, μουσική, μπαλέτο, κωμωδία και παντομίμα. Εδώ εμφανίζεται και η Χορωδία Γκόσπελ του Σοβέτο.

Loveday Str.

Braamfontein

2017 Johannesburg

τηλ.: +27118776800

www.showbusiness.co.za

***Θέατρο Montecasino

Μεγάλο θέατρο, 1.900 θέσεων όπου φιλοξενούνται παραστάσεις αναγνωρισμένων αλλά και ανερχόμενων καλλιτεχνών και δημιουργών.

Shop 65, Montecasino Blvd

Fourways East

2055 Johannesburg

τηλ.: +27115111988

www.montecasinotheatre. co.za

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ταξίδι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ταξίδι της έντυπης έκδοσης
Από το Γεωτρόπιο της Σαββατιάτικης Ελευθεροτυπίας
Σύμβολο ελευθερίας