Έντυπη Έκδοση

Προς πώληση «σπρώχνει»12 νησιά το υπουργείο Οικονομικών

Στο «σφυρί» με τις πλάτες του υπουργείου Οικονομίας βγαίνουν 12 ελληνικά νησιά. Το υπουργείο Οικονομίας μέσω του Οργανισμού «Invest in Greece» («Επενδύστε στην Ελλάδα») επιχειρεί να κάνει πραγματικότητα -ελαφρώς παραλλαγμένο- το γνωστό διαφημιστικό σλόγκαν στην εκδοχή του «Κινέζος κροίσος με ιδιωτικό νησί με πέντε γράμματα».

Στο πρόσφατο ταξίδι της στην Κίνα η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη μεταξύ των άλλων επιδίωξε να προσελκύσει Κινέζους επενδυτές, οι οποίοι θα ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν ένα από τα προς πώληση ελληνικά νησιά. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε μιλώντας στη Βουλή ότι τα «νησιά δεν πωλούνται».

Παρά ταύτα στο Διαδίκτυο, σε διαδικτυακό τόπο που ειδικεύεται στις πωλήσεις νησιών, διατίθενται προς πώληση περίπου 12 νησιά. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών αυτών δεν είναι εύκολο να διερευνηθεί και ενδεχομένως να υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, οι οποίοι βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών.

Ο «Γκάρντιαν»

Υποψήφιοι αγοραστές, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, είναι Ρώσοι μεγιστάνες ή ακόμη και Κινέζοι, οι οποίοι διαθέτουν την απαιτούμενη οικονομική επιφάνεια, προκειμένου να γίνουν μικροί, σύγχρονοι Ωνάσηδες. Για όσους αρέσκονται σε κάτι μικρότερο αλλά εξίσου μαγευτικό στην καρδιά του Αιγαίου, το συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρει για μία έκταση στη Μύκονο, η οποία κατά το 1/3 ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο.

Για τους λάτρεις του Ιονίου στο διαδικτυακό τόπο (privateislandsonline.com) δεσπόζει το νησί Ναυσικά. Με έκταση που ξεπερνάει τα 1.235 εκτάρια (περίπου 12 χιλιάδες στρέμματα) και δύο φυσικές παραλίες, πωλείται προς 15 εκατ. ευρώ. Ο κατάλογος συμπληρώνεται με βραχονησίδες στον Σαρωνικό, όπως ο Αγιος Θωμάς (Διαπόρια Νησιά) 3.000 στρεμμάτων, με τιμή που κυμαίνεται στα 10 εκατ. ευρώ, αλλά και με ένα μικρό ακατοίκητο νησί στο σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων, κοντά στην Αμοργό.

Επί Μητσοτάκη

Η ιδέα της πώλησης των βραχονησίδων, προκειμένου να επιλυθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, για πρώτη φορά έκανε την εμφάνισή της επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη την περίοδο 1990 - 93, η οποία τελικώς δεν προωθήθηκε εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων που είχε προκαλέσει. Εκτοτε επανέρχεται στο προσκήνιο με σύγχρονες παραλλαγές, όπως αυτή της μακροχρόνιας μίσθωσης, όταν τα Ταμεία του Δημοσίου βρίσκονται στο κόκκινο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Σχετικά θέματα: Επισφάλεια δημόσιας περιουσίας
«Συνήθης ρήτρα» η κατάσχεση δημόσιας περιουσίας!
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικό
Απασφαλίστηκε το Ασφαλιστικό
Και στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλούν για πρόβλημα νομιμοποίησης
Παπανδρέου: Παρανομία το «μπαϊράκι» - Παπαρήγα: Παράνομο το μνημό(συνο)
Υπόθεση Βατοπεδίου
Κατηγορούμενος ο Αγγέλου για το Βατοπέδιο
Νέα Δημοκρατία
Απαλλαγή από το Μνημόνιο επαγγέλλεται ο Σαμαράς
Επισφάλεια δημόσιας περιουσίας
Προς πώληση «σπρώχνει»12 νησιά το υπουργείο Οικονομικών
«Συνήθης ρήτρα» η κατάσχεση δημόσιας περιουσίας!
Δημοκρατική Αριστέρα
Ανακοινώνεται αύριο η ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς
Βουλή
Με ριζικές αλλαγές ο νέος κανονισμός της Βουλής
Ασυλία μόνο για πράξεις πολιτικές
Άλλες ειδήσεις
Μαζικούς διωγμούς στην ΑΓΡΟΓΗ καταγγέλλει ο Χατζηγάκης
Μνημόσυνο για τον Ανδρέα