Έντυπη Έκδοση

ΟΛΑ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ

Με ριζικές αλλαγές ο νέος κανονισμός της Βουλής

Με μεγεθυντικό φακό στον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας θα λειτουργήσει από τον Οκτώβριο η Βουλή -σ' αυτό τουλάχιστον αποσκοπεί ο νέος κανονισμός που συνέταξε ο Φίλ. Πετσάλνικος προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικός ο εποπτικός της ρόλος.

Μεγαλύτερο έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας μέσω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών επιδιώκει ο Φ. Πετσάλνικος Μεγαλύτερο έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας μέσω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών επιδιώκει ο Φ. Πετσάλνικος Στην κατεύθυνση της διαφάνειας που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση προς ικανοποίηση και του κοινού περι δικαίου αισθήματος έναντι των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, ο πρόεδρος της Βουλής ολοκλήρωσε την επεξεργασία του κανονιστικού πλαισίου που από τη Δευτέρα θα κοινοποιηθεί στα κόμματα, ώστε μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών της Ολομέλειας (μέσα Ιουλίου) να έχει ψηφιστεί.

Προϋπολογισμός, νομοθετήματα, συμβάσεις του Δημοσίου, εξοπλιστικά προγράμματα, προμήθειες θα φιλτράρονται εφ'εξής από τους νέους κοινοβουλευτικούς μηχανισμούς που συγκροτούνται, αλλά και από τους υφιστάμενους που ενισχύονται. Εισάγεται:

* Η συστηματική παρακολούθηση του προϋπολογισμού, στο εκτελεστικό του σκέλος.

* Η διαρκής εξέταση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των συμβάσεων αμυντικού υλικού.

* Η αξιολόγηση των πράξεων υπουργείων, υπηρεσιών και δημόσιων επιχειρήσεων.

* Η μετατροπή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας σε Εξεταστική.

* Η τροποποίηση επί το αυστηρότερο των διατάξεων που ορίζουν τον θεσμό της βουλευτικής ασυλίας.

* Οι προσλήψεις για τη στελέχωση της Βουλής, μέσω ΑΣΕΠ.

Ειδικότερα:

1Ιδρύεται Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, η οποία θα εξετάζει και θα αξιολογεί τα εξοπλιστικά προγράμματα και τις συμβάσεις αμυντικού υλικού ώστε η Βουλή να συμμετέχει και να ελέγχει τις κρίσιμες αποφάσεις.

2Καθιερώνεται η εξέταση από την αρμόδια διαρκή επιτροπή όλων των δημόσιων συμβάσεων, έργων, υπηρεσιών, προμηθειών και όσων αφορούν σε αγορά, εκποίηση ή εκμετάλλευση ακινήτων που συνάπτουν τα υπουργεία ή τα εποπτευόμενα ΝΠΔΔ και οι δημόσιες επιχειρήσεις, στην περίπτωση που το ύψος τους υπερβαίνει το ποσό των 20 εκατ. ευρώ.

3Πραγματοποιούνται ανά τρίμηνο ο έλεγχος της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και η ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής από τον υπουργό Οικονομικών ως προς την πορεία του.

4Ενισχύεται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με αρμοδιότητες Εξεταστικής καθώς εκχωρείται η δυνατότητα της ένορκης εξέτασης -η Επιτροπή θα υποβάλει ετήσια έκθεση προς συζήτηση στην Ολομέλεια.

Υπενθυμίζεται πως το αντικείμενο των εργασιών της Επιτροπής προσδιορίζεται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο επί των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, στην έρευνα και στην αξιολόγηση κάθε χρήσιμου στοιχείου για τη μελέτη και την επεξεργασία προτάσεων που συμβάλλουν στη διαφάνεια της πολιτικής και της δημόσιας ζωής και στην παρακολούθηση της εφαρμογής του. Από την Επιτροπή επίσης ασκείται ο έλεγχος για τα ζητήματα που αφορούν τη δραστηριότητα της ΕΥΠ, αλλά και, κατά το άρθρο 15 του Συντάγματος, ο έλεγχος στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

5Καταργείται η μυστικότητα των συνεδριάσεων της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων (διατηρείται σε ειδικές περιπτώσεις).

Το κείμενο των προτεινόμενων αλλαγών του κανονισμού περιλαμβάνει ταυτόχρονα ρυθμίσεις που αφορούν στην ποιότητα του νομοθετικού έργου.

Συγκεκριμένα:

* Πριν από την κατάθεση νομοσχεδίου, καθιερώνεται ως υποχρεωτικό στάδιο η δημόσια διαβούλευση με ταυτόχρονη έγγραφη ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής από τον υπουργό ή τον υφυπουργό. Κάθε νομοσχέδιο θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά από έκθεση αξιολόγησης των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών συνεπειών της προτεινόμενης ρύθμισης και από έκθεση επί της δημόσιας διαβούλευσης που έχει προηγηθεί της κατάθεσής του.

* Καθιερώνεται η διαδικασία της «διπλής ανάγνωσης» -όπως ισχύει σε Κοινοβούλια άλλων ευρωπαϊκών χωρών- κάθε νομοσχεδίου που κατατίθεται στη Βουλή, χωρίς να αυξάνεται ο συνολικός αριθμός των συνεδριάσεων της αρμόδιας επιτροπής.

* Η συζήτηση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές θα γίνεται σε δύο στάδια. Στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που θα απέχουν μεταξύ τους, τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής θα έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν αλλαγές και βελτιώσεις επί των οποίων θα καλείται να τοποθετηθεί ο αρμόδιος υπουργός κατά τη συνεδρίαση της δεύτερης ανάγνωσης.

* Απαγορεύεται η κατάθεση τροπολογιών μετά τις 2 μ.μ. της Παρασκευής.

Ως προς την υπηρεσιακή στελέχωση, προτείνεται να γίνονται οι προσλήψεις στη Βουλή με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, ενώ θα απαγορευθούν η μονιμοποίηση μετακλητών υπαλλήλων καθώς και η μετάταξη στη Βουλή των αποσπασμένων δημοσίων υπαλλήλων άλλων υπηρεσιών.

Προβλέπεται τέλος η συγκρότηση της «Ελληνικής Στατιστικής Αρχής». Πρόκειται ουσιαστικά για την αναβάθμιση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που θα λειτουργεί στο εξής με τη μορφή της Ανεξάρτητης Αρχής.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Σχετικά θέματα: Βουλή
Ασυλία μόνο για πράξεις πολιτικές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικό
Απασφαλίστηκε το Ασφαλιστικό
Και στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλούν για πρόβλημα νομιμοποίησης
Παπανδρέου: Παρανομία το «μπαϊράκι» - Παπαρήγα: Παράνομο το μνημό(συνο)
Υπόθεση Βατοπεδίου
Κατηγορούμενος ο Αγγέλου για το Βατοπέδιο
Νέα Δημοκρατία
Απαλλαγή από το Μνημόνιο επαγγέλλεται ο Σαμαράς
Επισφάλεια δημόσιας περιουσίας
Προς πώληση «σπρώχνει»12 νησιά το υπουργείο Οικονομικών
«Συνήθης ρήτρα» η κατάσχεση δημόσιας περιουσίας!
Δημοκρατική Αριστέρα
Ανακοινώνεται αύριο η ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς
Βουλή
Με ριζικές αλλαγές ο νέος κανονισμός της Βουλής
Ασυλία μόνο για πράξεις πολιτικές
Άλλες ειδήσεις
Μαζικούς διωγμούς στην ΑΓΡΟΓΗ καταγγέλλει ο Χατζηγάκης
Μνημόσυνο για τον Ανδρέα