Έντυπη Έκδοση

Η λιτότητα έβγαλε τους Ιταλούς στους δρόμους

Σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες και στις δημόσιες υπηρεσίες προκάλεσε χθες στην Ιταλία η γενική απεργία που κήρυξε το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης.

«Ολα τα βάρη στις πλάτες μας», γράφει το μαντίλι του αρλεκίνου Ναπολιτάνου διαδηλωτή (φωτ. ΑΠΕ) «Ολα τα βάρη στις πλάτες μας», γράφει το μαντίλι του αρλεκίνου Ναπολιτάνου διαδηλωτή (φωτ. ΑΠΕ) Η κινητοποίηση, που επηρέασε στην πραγματικότητα όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, θεωρείται παράγοντας-κλειδί για τη δύναμη του Ιταλού πρωθυπουργού, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σοβαρές απώλειες την ώρα που η ανεργία ανεβαίνει και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ προσπαθεί να βγει από τη χειρότερη κρίση-ύφεση που διέρχεται μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τη γενική απεργία κήρυξε το αριστερό συνδικάτο CGIL, που αριθμεί 6 εκατ. μέλη, με βασικό αίτημα να επανεξεταστεί ο προϋπολογισμός ώστε να κατανεμηθούν ισομερώς τα βάρη από τα μέτρα λιτότητας. «Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι πρέπει να γίνουν περικοπές, αλλά οι περικοπές αυτές πρέπει να είναι δίκαιες και να γίνουν με το βλέμμα στο μέλλον, και όχι απλώς να περισταλούν οι δαπάνες», δήλωσε η Σουζάνα Καμούσο, αντιπρόεδρος του CGIL, που βρισκόταν χθες στην κεφαλή μεγάλης διαδήλωσης στην Μπολόνια.

Σύγχυση προκλήθηκε αρχικά σε σχέση με την απεργία, επειδή ορισμένα λεωφορεία καθώς και συρμοί του μετρό στη Ρώμη λειτουργούσαν και πολλοί απλοί πολίτες εξέφρασαν την ενόχλησή τους. Η απεργία ουσιαστικά έδωσε την εικόνα ενός διαιρεμένου εργατικού κινήματος στην Ιταλία, τα κομμάτια του οποίου ευθυγραμμίζονται με τις αντίστοιχες πολιτικές γραμμές. Εκτός του CGIL, τα άλλα δύο μεγάλα εργατικά συνδικάτα ζήτησαν από τους εργαζομένους να πάνε κανονικά στην εργασία τους.

Ο δημόσιος τομέας νέκρωσε, στον ιδιωτικό έγιναν τετράωρες στάσεις εργασίας, όπως είχαν προγραμματιστεί και για τις αερομεταφορές αλλά, σύμφωνα με αναφορές από το αεροδρόμιο του Φιουμιτσίνο στη Ρώμη, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν δεν ήταν τελικώς σοβαρά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Ιταλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Λατούφ
«Η καταπίεση δεν έχει γλώσσα ή θρησκεία...»
Εντιθ Λουτς
Και ένα και δύο «εβραϊκά καράβια» για τη Γάζα
Ε.Ε.
Εργαλεία βασανιστηρίων: το επικερδές εμπόριο των Ευρωπαίων...
Ρουμανία
Αντισυνταγματικές περικοπές!
Ιταλία
Η λιτότητα έβγαλε τους Ιταλούς στους δρόμους
Γεωργία
Η «πτώση» του Στάλιν στο Γκόρι
ΗΠΑ
Χρυσός πυρετός!
Τουρκία
«Για όλα φταίει η βροχή...»