Έντυπη Έκδοση

ΞΕΝΑ ΜΜΕ:

«Χτύπημα στην καρδιά»

Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση για την επίθεση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στη Γαλλία, το ευρωπαϊκό τηλεοπτικό δίκτυο EURONEWS επισημαίνει ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που σημειώνεται τρομοκρατικό χτύπημα στο κέντρο των υπηρεσιών ασφάλειας του κράτους και μάλιστα σε κτήριο με ενισχυμένο σύστημα παρακολούθησης και ασφάλειας, στην έδρα της Αστυνομίας.

Το δίκτυο επισημαίνει ότι από το 2008, η Ελλάδα αποτελεί στόχο επιθέσεων που διεκδικούν ακροαριστερές οργανώσεις, ενώ η χώρα διανύει μια περίοδο σοβαρής οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης.

Το κανάλι FRANCE24 επισημαίνει το ερώτημα πώς μπόρεσε να φθάσει το δέμα-βόμβα μέχρι τον όροφο, όπου βρίσκεται το υπουργικό γραφείο καθώς το κτήριο διαθέτει υψηλή παρακολούθηση και προστασία, όντας από τα περισσότερο προστατευόμενα στην Ελλάδα.

Η γαλλική Monde επισημαίνει ότι η βομβιστική επίθεση σημειώνεται σε μια περίοδο που το κοινωνικό κλίμα στην Ελλάδα είναι πολύ τεταμένο. Είχε στόχο μια εμβληματική μορφή του αντιτρομοκρατικού αγώνα, τον υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη. Το ίδιο γράφει και η γαλλική Liberation, θυμίζοντας ότι ο Χρυσοχοΐδης ήταν επικεφαλής του ίδιου υπουργείου, το 2002, όταν εξαρθρώθηκε η ιστορική ομάδα «17 Νοέμβρη».

Η βρετανική Guardian τονίζει ότι ήταν η πρώτη φορά που μια βομβιστική επίθεση στοχεύει την καρδιά του μηχανισμού ασφαλείας και επικαλείται τις ανησυχίες που εκφράζουν οι ειδικοί. Ο αναλυτής του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Μελετών στην Αθήνα σημειώνει ότι η επίθεση «σηματοδοτεί μια κλιμάκωση από τη βία εναντίον δημόσιων κτηρίων στη βία εναντίων δημοσίων προσώπων, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να εκφοβίσει άλλους υπουργούς αποτρέποντάς τους από το να κάνουν τη δουλειά τους».

Η γερμανική «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» γράφει στην ιστοσελίδα της: «Η Ελλάδα συγκλονίζεται εδώ και μήνες από βομβιστικές επιθέσεις ένοπλων οργανώσεων της Αριστεράς - ωστόσο η τελευταία επίθεση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σηματοδοτεί μια νέα στροφή. Οι ταραχές ξεκίνησαν μετά τον θάνατο εφήβου από σφαίρα αστυνομικού το 2008». Η Washington Post σημειώνει ότι είναι η πιο τολμηρή επίθεση των τελευταίων ετών. Γίνεται σε μια εποχή που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση και η κυβέρνηση υιοθετεί αυστηρά μέτρα λιτότητας.

Η ιταλική Repubblica επισημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται επίθεση στην καρδιά των υπηρεσιών ασφάλειας της χώρας και ότι η ενέργεια αυτή ακολούθησε μια σχετικά ήρεμη περίοδο από πλευράς βιαιοτήτων, έπειτα από μια σειρά επιτυχιών του τομέα του κ. Χρυσοχοΐδη. *

! Την υποστήριξή του στην προσπάθεια της Ελλάδας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, εξέφρασε το Παρίσι, μετά τη βομβιστική επίθεση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Καταδικάζοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το χτύπημα, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό δήλωσε ότι η Γαλλία «βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Σχετικά θέματα: Βόμβα στο υπ. Προστασίας
Ο φάκελος-βόμβα θύμισε Siemens
Ο φυγόδικος Καραβέλας
Συλλυπητήρια και από τον αμερικανό πρέσβη
Μόνο στο αεροδρόμιο ελέγχονται τα πακέτα
Τρεις νεκροί σ' ένα χρόνο
Δανία: 1764 το πρώτο βομβο-ταχυδρομείο
Επιστολές-βόμβες σε 2 δημοσιογράφους
ΠΟΑΣΥ: Διαρκές και ανυποχώρητο μέτωπο
Παπαρήγα στη Βουλή: Χτυπήστε τους αλύπητα
Εργαζόταν χωρίς ρεπό από το πρωί ώς το βράδυ
Για το ίδιο θέμα
Ο φάκελος-βόμβα θύμισε Siemens
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Βόμβα στο υπ. Προστασίας
Ο φάκελος-βόμβα θύμισε Siemens
Ο φυγόδικος Καραβέλας
Συλλυπητήρια και από τον αμερικανό πρέσβη
Μόνο στο αεροδρόμιο ελέγχονται τα πακέτα
Τρεις νεκροί σ' ένα χρόνο
Δανία: 1764 το πρώτο βομβο-ταχυδρομείο
Επιστολές-βόμβες σε 2 δημοσιογράφους
«Χτύπημα στην καρδιά»
ΠΟΑΣΥ: Διαρκές και ανυποχώρητο μέτωπο
Παπαρήγα στη Βουλή: Χτυπήστε τους αλύπητα
Εργαζόταν χωρίς ρεπό από το πρωί ώς το βράδυ
Φάκελος: Οδηγός για μεταπτυχιακά
Οταν το πτυχίο δεν είναι αρκετό
Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
Αυτοί που πέρασαν το ναρκω-πέδιο...
«Υπουλη αρρώστια ο εθισμός»
Από το 1953 στις ΗΠΑ, από το 1987 στην Ελλάδα
«Πήρα αγάπη χωρίς όρους»
Στα «δωμάτια» που δίνεται η μάχη...
«Απελάστε τον ρατσισμό»
Γιορτή χωρίς σύνορα και αποκλεισμούς
Πιλοτικές αναπτυξιακές δράσεις
Πρωτοπορία στα καμένα
Αναπαλαίωση ραδιοφώνων
Πάμε, σαν άλλοτε
Ανασυγκρότηση... ΟΣΕ
Πληρώνουμε τα πειράματα με τον ΟΣΕ
Άλλες ειδήσεις
Αντιπλημμυρικά σχέδια...
Καταρρέει το σύμβολο των Ψαρών