Έντυπη Έκδοση

ΣΥΣΤΑΘΗΚΑΝ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟ 2011 * ΝΕΕΣ ΥΠΑΓΩΓΕΣ ΣΤΟΝ ΦΠΑ

Βάζουν μπρος για αύξηση των αντικειμενικών

Δύο νέα επίμαχα πακέτα, της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ, ανοίγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το κείμενο δράσεων, το οποίο την περασμένη Τετάρτη έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στους βουλευτές κατά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, διαπιστώνεται ότι έχουμε επίσπευση ορισμένων δράσεων.

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ είναι τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2011. Εξέλιξη που προϋποθέτει και οριστικοποίηση των μέτρων αυτών μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε και αναμένεται ο δεύτερος απολογισμός της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών θα συσταθούν άμεσα αρμόδιες επιτροπές οι οποίες θα παραδώσουν τα πορίσματά τους, ώστε το οικονομικό επιτελείο να είναι σε θέση να προσδιορίσει το εύρος των δράσεων αυτών:

1Η επίσπευση της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου προκαλεί ερωτήματα, καθώς στο Μνημόνιο καταγράφονται έσοδα 400 εκατ. ευρώ το 2011 και 200 εκατ. ευρώ το 2012. Ο Παπακωνσταντίνου έχει διαψεύσει το ενδεχόμενο αύξησής τους. Το βέβαιο είναι ότι στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η σταδιακή προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Εξέλιξη που θα παρασύρει μια σειρά από υπηρεσίες, προκαλώντας ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ μέσω του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, τα έξοδα δικηγόρου, συμβολαιογράφου και υποθηκοφύλακα, μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιά, φόρο εισοδήματος κ.λπ.

2Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ επίσης πρέπει να έχει λήξει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Και ορισμένα τρόφιμα στο 23%

Το Μνημόνιο πάντως προβλέπει έσοδα 300 εκατ. ευρώ για το 2012. Βέβαια, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης αναμένεται να οδηγήσει στον υψηλό συντελεστή 23%, από τον χαμηλό συντελεστή 11%, σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, όπως ορισμένες κατηγορίες τροφίμων.

3Η σταδιακή εισαγωγή του πράσινου φόρου στις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα είναι ένα από τα μέτρα που πρέπει να έχει ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

4Το αργότερο τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα ανοίξει και το ενιαίο μισθολόγιο σε συνδυασμό με την εφαρμογή της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Εξέλιξη που προκαλεί ανησυχίες στο οικονομικό επιτελείο, καθώς εκτιμά ότι θα υπάρξουν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου μιλούν για εξορθολογισμό των αμοιβών, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μείωση των αποδοχών στο Δημόσιο.

Πουλάνε ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ

5Η εκπόνηση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων με στόχο τη συλλογή τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ την τριετία 2011 -2013 πρέπει να έχει ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει να ξαναγράφουν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της τριετίας 2010-2012 αποκλείοντας το σχέδιο για τη δημιουργία εταιρείας συμμετοχών. Ξεκινούν με την πώληση των δύο κρατικών εταιρειών ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ, ενώ στο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης μπαίνει και ο Οργανισμός Ιπποδρομιών. Σύμφωνα με τα σχέδια των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών διερευνούν το ενδεχόμενο πρόσληψης συμβούλων, χρηματοοικονομικών και νομικών, που θα τρέξουν τα project καθώς προσβλέπουν σε αύξηση εσόδων, ήτοι 3 δισ. ευρώ. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση των συμβούλων του ΟΣΕ. Ενώ τα σχέδια αλλάζουν για τη ΔΕΠΑ, καθώς στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να διαχωριστεί από τη θυγατρική της, τη ΔΕΣΦΑ, προκειμένου να πιάσει καλύτερη τιμή.

6Μέχρι τέλος του έτους πρέπει να έχουν αρθεί οι περιορισμοί στην άσκηση επαγγέλματος του δικηγόρου, φαρμακοποιού, συμβολαιογράφου, αρχιτέκτονα, μηχανικού και ορκωτού λογιστή. Η αρχή γίνεται με τα φορτηγά, η απελευθέρωση των οποίων προωθείται άμεσα. *

Ποιοι επιτηδευματίες μπαίνουν στον ΦΠΑ

Η διαδικασία ένταξης όλων των ελεύθερων επαγγελματιών στο καθεστώς ΦΠΑ από 1ης Ιουλίου προβλέπεται με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Οι επιτηδευματίες υποχρεούνται πλέον στην υποβολή περιοδικών δηλώσεων ανά τρίμηνο, ανεξαρτήτως αν είναι μηδενικές ή πιστωτικές ή χρεωστικές, καθώς και της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ. Επίσης, γίνεται αυστηρότερο το καθεστώς προσφυγής, καθώς απαιτείται καταβολή του 25% αντί του 10% του αμφισβητούμενου φόρου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

* Απαλλαγή από ΦΠΑ μόνο για νοσοκομειακή και ιατρική περίθαλψη από Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου. Απαλλάσσονται και Οργανισμοί Ιδιωτικού Δικαίου εφ' όσον σωρευτικά δεν έχουν σκοπό τη συστηματική επιδίωξη κέρδους, δεν διανέμουν ενδεχόμενα κέρδη.

* Απαλλαγή για υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών, ιαματικών πηγών, υπηρεσιών από γιατρούς στα ιδιωτικά ιατρεία - πολυϊατρεία ή εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, αμοιβές γιατρών που απασχολούνται σε κλινικές και νοσοκομεία, ψυχολόγων, μαιών, νοσοκόμων, φυσικοθεραπευτών, λογοθεραπευτών.

* Σε χαμηλό συντελεστή 11% υπάγονται υπηρεσίες νοσοκομειακής, ιατρικής περίθαλψης και διάγνωσης, καθώς και υπηρεσίες από δερματολόγους, χειρουργούς ή γιατρούς που χρησιμοποιούν λέιζερ ή άλλες τεχνικές για λόγους αισθητικής. Στον κανονικό ΦΠΑ 23% όλες οι υπόλοιπες, όπως εκμίσθωση ιατρικών μηχανημάτων.

* Σε 23% υπηρεσίες από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, άμισθους υποθηκοφύλακες και δικαστικούς επιμελητές.

* Κατάργηση απαλλαγής για συγγραφείς, καλλιτέχνες ερμηνευτές έργων τέχνης (τραγουδιστής, κιθαριστής, πιανίστας, μονωδός, χορωδός κ.ά.), που υπάγονται σε 11%.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικό
Ελεγκτικό: Αντισυνταγματικές 5 διατάξεις
0,8% έως 1,5% το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων
Παγιδευμένοι στη δουλειά για χαμηλές συντάξεις - όλες οι γυναίκες στα 65
Αντισυνταγματική η μείωση μισθών, συντάξεων στη Ρουμανία
Φορολογία
Βάζουν μπρος για αύξηση των αντικειμενικών
Ημιυπαίθριοι χώροι
Κράτος εν κράτει η ΔΟΥ Παλλήνης
Χωρίς αξιοπιστία
Οίκοι αξιολόγησης: είναι πολλά τα λεφτά...
Σύνοδος G-20
«Λιτότητα ή ανάπτυξη» ο γρίφος του Τορόντο
Τουρισμός
Αποζημιώσεις τάζει ο υπουργός, νίπτουν τας χείρας οι επιχειρηματίες
Κοινοτικές επιδοτήσεις
ΕΤΕπ: 2 δισ. ευρώ με... αρνητικό spread
Τεχνοοικονομία
Ευθανασία στα ΧΡ χάριν των Windows 7
Apple; Θα αγόραζαν και καβουρντιστήρι
Διακοπές με έναν φορτιστή για κάθε συσκευή;
Sony: επίθεση και στις 3 διαστάσεις
Άλλες ειδήσεις
Ευρωεργοδότες: Λάθος η ανάμειξη του ΔΝΤ