Έντυπη Έκδοση

Ελεγκτικό: Αντισυνταγματικές 5 διατάξεις

Συνταγματικά εμπόδια υψώνει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου τόσο στον τρόπο καθορισμού της βασικής σύνταξης όσο και στην ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ αντίθετα αποφαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό κώλυμα στη ρύθμιση για την επαναφορά του ΛΑΦΚΑ, με το σκεπτικό ότι είναι αναγκαία λόγω της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων και της περιορισμένης χρονικής ισχύος της μέχρι το 2015.

Το ανώτατο δικαστήριο κατά τη χθεσινή δεύτερη διάσκεψη των μελών του ολοκλήρωσε την επεξεργασία των ρυθμίσεων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και σύμφωνα με πληροφορίες γνωμοδότησε ότι πέντε διατάξεις του παραβιάζουν το Σύνταγμα. Συγκεκριμένα:

- Η ρύθμιση (άρθρο 3 παρ. 2 και 4) που προβλέπει ότι το ποσό της βασικής σύνταξης και οι προϋποθέσεις χορήγησής της για το 2011 καθορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύμφωνα με τους δικαστές, παραβιάζει το άρθρο 80 του Συντάγματος το οποίο επιτάσσει αυτά τα θέματα να ρυθμίζονται με νόμο.

- Η διάταξη που ορίζει ότι το κράτος από τη 1.1.2011 δεν καλύπτει κανένα τρέχον ή και μελλοντικό έλλειμμα των επικουρικών ταμείων, κλάδων και των επαγγελματικών ταμείων για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Κρίθηκε ότι είναι αντίθετη με το άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος για τα δικαιώματα του ανθρώπου και την αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου που τελούν υπό την εγγύηση του κράτους.

- Η διάταξη (άρθρο 16) που θέτει περιορισμούς στην απασχόληση των συνταξιούχων με την αναστολή καταβολής της σύνταξης. Κατά την άποψη της Ολομέλειας προσκρούει στο άρθρο 1 της ΕΣΔΑ για την προστασία της περιουσίας.

- Η ρύθμιση (άρθρο 27) για την ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων. Σύμφωνα με τις απόψεις που διατυπώθηκαν, υπάρχει θέμα συνταγματικότητας (άρθρο 101) ως προς την εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει ότι όλοι οι νεοδιοριζόμενοι στο Δημόσιο από 1.1.2011 θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ. Εντοπίστηκε πρόβλημα ως προς τους υπαλλήλους της Βουλής για τους οποίους απευθύνεται σύσταση να υπάρξει ρύθμιση με βάση τον Κανονισμό της Βουλής.

- Κρίθηκε ότι υπάρχουν ασάφειες ως προς τους όρους συνταξιοδότησης των επιζώντων συζύγων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (άρθρο 13), γι' αυτό και ζητείται να θεσπιστεί πληρέστερη ρύθμιση ως προς τους δημοσίους υπαλλήλους με βάση την αρχή της ισότητας. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Σχετικά θέματα: Ασφαλιστικό
0,8% έως 1,5% το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων
Παγιδευμένοι στη δουλειά για χαμηλές συντάξεις - όλες οι γυναίκες στα 65
Αντισυνταγματική η μείωση μισθών, συντάξεων στη Ρουμανία
Για το ίδιο θέμα
Απασφαλίστηκε το Ασφαλιστικό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικό
Ελεγκτικό: Αντισυνταγματικές 5 διατάξεις
0,8% έως 1,5% το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων
Παγιδευμένοι στη δουλειά για χαμηλές συντάξεις - όλες οι γυναίκες στα 65
Αντισυνταγματική η μείωση μισθών, συντάξεων στη Ρουμανία
Φορολογία
Βάζουν μπρος για αύξηση των αντικειμενικών
Ημιυπαίθριοι χώροι
Κράτος εν κράτει η ΔΟΥ Παλλήνης
Χωρίς αξιοπιστία
Οίκοι αξιολόγησης: είναι πολλά τα λεφτά...
Σύνοδος G-20
«Λιτότητα ή ανάπτυξη» ο γρίφος του Τορόντο
Τουρισμός
Αποζημιώσεις τάζει ο υπουργός, νίπτουν τας χείρας οι επιχειρηματίες
Κοινοτικές επιδοτήσεις
ΕΤΕπ: 2 δισ. ευρώ με... αρνητικό spread
Τεχνοοικονομία
Ευθανασία στα ΧΡ χάριν των Windows 7
Apple; Θα αγόραζαν και καβουρντιστήρι
Διακοπές με έναν φορτιστή για κάθε συσκευή;
Sony: επίθεση και στις 3 διαστάσεις
Άλλες ειδήσεις
Ευρωεργοδότες: Λάθος η ανάμειξη του ΔΝΤ