Έντυπη Έκδοση

0,8% έως 1,5% το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων

Σύνταξη και με λιγότερα από 15 έτη παρέχει το νέο Ασφαλιστικό.

Το ποσό θα είναι αναλογικό και θα υπολογίζεται με τον συντελεστή 0,8% για κάθε έτος ασφάλισης. Πάνω από τα 15 έτη ασφάλισης και μέχρι το 18ο το ποσοστό αυξάνει σε 1,86% τον χρόνο. Το ποσοστό αναπλήρωσης (σύνταξης) φτάνει στο 1,4% τον χρόνο για τα έτη από το 33ο μέχρι και το 36ο, ενώ πάνω από αυτό το όριο είναι 1,5% τον χρόνο.

Με βάση τους νέους συντελεστές η σύνταξη, σε μέσα επίπεδα, κυμαίνεται στο 1,2% για κάθε χρόνο ασφάλισης για 40 έτη ασφάλισης. Ετσι, για καταληκτικό μισθό 2.500 ευρώ η (ανταποδοτική και βασική των 360 ευρώ) σύνταξη θα ανέλθει στα 1.416 ευρώ (με συντάξιμο μισθό 2.200 ευρώ σαν μέσο όρο των εισφορών της 40ετίας), έναντι τουλάχιστον 1.830 ευρώ σήμερα για 40 έτη εργασίας (2% τον χρόνο ασφάλισης) στο 65ο έτος της ηλικίας (με 2.400 μέσο μισθό καλύτερης 5ετίας).

Πρόκειται για σημαντική περικοπή, η οποία διευρύνεται όσο αυξάνουν οι αποδοχές. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση έρχεται και ο νέος ΛΑΦΚΑ (περικοπές από 4% για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και έως 9% για μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.900 ευρώ) και συμπιέζει ακόμη περισσότερο τις αποδοχές. Αντιθέτως, για συντάξιμες αποδοχές πέριξ των 1.000-1.500 ευρώ οι περικοπές είναι πιο μικρές. Το νέο σύστημα δείχνει ότι στόχος της κυβέρνησης (και της τρόικας των επιτηρητών) είναι η ισοπέδωση των συντάξεων σε ένα «ικανοποιητικό» επίπεδο πέριξ των 600 έως 1.400 ευρώ. Δεν υπάρχει κανένα κίνητρο παραμονής στην εργασία. Ούτε οι αυξημένες συντάξεις είναι ικανές για παράταση του εργασιακού βίου, για πρόσθετες ημέρες ασφάλισης, αφού επελέγη η 40ετία για τη χορήγηση πλήρων αποδοχών. Επιπλέον υιοθετήθηκε η με νόμο «διακράτηση» των ασφαλισμένων στην εργασία μέχρι το 65ο έτος με δρακόντεια διάταξη.

Ως προς τη διαδοχική ασφάλιση προβλέπεται συντελεστής βελτίωσης των συντάξιμων αποδοχών του αρχικού ή των προηγούμενων ταμείων. Με αυτό τον τρόπο οι συντάξεις βελτιώνονται, εκτός από την περίπτωση του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ), όπου το ποσοστό αναπλήρωσης φτάνει σήμερα έως και το 3,5% για κάθε χρόνο ασφάλισης. Ετσι στην περίπτωση που μετέχει ο ΟΑΕΕ στην τελική σύνταξη ως προηγούμενο ταμείο, με το νέο σύστημα δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμη και μείωση των αποδοχών.

Οι νέοι συντελεστές βελτίωσης των συντάξιμων αποδοχών, πέραν της εισοδηματικής πολιτικής, προβλέπουν προσαύξηση του ποσού κατά 1,020 το πρώτο έτος από τη διακοπή της ασφάλισης στο προηγούμενο ταμείο και το ποσοστό αυτό κλιμακώνεται στο 1,811 στα 30 έτη και 2,438 στα 45 έτη (από την ασφάλιση στο προηγούμενο ταμείο).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Σχετικά θέματα: Ασφαλιστικό
Ελεγκτικό: Αντισυνταγματικές 5 διατάξεις
Παγιδευμένοι στη δουλειά για χαμηλές συντάξεις - όλες οι γυναίκες στα 65
Αντισυνταγματική η μείωση μισθών, συντάξεων στη Ρουμανία
Για το ίδιο θέμα
Απασφαλίστηκε το Ασφαλιστικό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικό
Ελεγκτικό: Αντισυνταγματικές 5 διατάξεις
0,8% έως 1,5% το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων
Παγιδευμένοι στη δουλειά για χαμηλές συντάξεις - όλες οι γυναίκες στα 65
Αντισυνταγματική η μείωση μισθών, συντάξεων στη Ρουμανία
Φορολογία
Βάζουν μπρος για αύξηση των αντικειμενικών
Ημιυπαίθριοι χώροι
Κράτος εν κράτει η ΔΟΥ Παλλήνης
Χωρίς αξιοπιστία
Οίκοι αξιολόγησης: είναι πολλά τα λεφτά...
Σύνοδος G-20
«Λιτότητα ή ανάπτυξη» ο γρίφος του Τορόντο
Τουρισμός
Αποζημιώσεις τάζει ο υπουργός, νίπτουν τας χείρας οι επιχειρηματίες
Κοινοτικές επιδοτήσεις
ΕΤΕπ: 2 δισ. ευρώ με... αρνητικό spread
Τεχνοοικονομία
Ευθανασία στα ΧΡ χάριν των Windows 7
Apple; Θα αγόραζαν και καβουρντιστήρι
Διακοπές με έναν φορτιστή για κάθε συσκευή;
Sony: επίθεση και στις 3 διαστάσεις
Άλλες ειδήσεις
Ευρωεργοδότες: Λάθος η ανάμειξη του ΔΝΤ