Έντυπη Έκδοση

ΕΤΕπ: 2 δισ. ευρώ με... αρνητικό spread

Πολυετές δάνειο 2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων του ΕΣΠΑ με επιτόκιο 2%-3,5% θα υπογράψει η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο κοινοτικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός, όμως, εξετάζει τη σύναψη και άλλων δανείων με το ευρύτερο Δημόσιο, καθώς θα ελαφρύνουν ισόποσα τις ανάγκες χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου.

Εχει γίνει αίτηση δανεισμού μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη με 260 εκατ. ευρώ, για έργα ανάπλασης στη Βέροια, αλλά και για συνεργασίες σε συμπράξεις με ιδιώτες. Επίσης, προωθείται ο τρίτος κατά σειρά δανεισμός της τράπεζας Alpha, για να παράσχει με τη σειρά της δάνεια προς μικρομεσαίους, αλλά και της εταιρείας Attica Group Ferries.

Η πρώτη κίνηση προγραμματίζεται για την Πέμπτη. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Πλούταρχος Σακελλάρης, θα υπογράψει με την αρμόδια υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη το δάνειο των 2 δισ. ευρώ (που ενδεχομένως να έχει συνέχεια) για την κάλυψη της εθνικής συμμετοχής σε έργα του ΕΣΠΑ.

Στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών καταγράφηκε το σύνολο των δράσεων του ΕΣΠΑ στις οποίες μπορεί να μετέχει η τράπεζα, ώστε αν χρειαστεί είτε να αντικατασταθούν τα έργα που θα δανειοδοτηθούν με άλλα πιο «ώριμα» ή να επεκταθεί στο μέλλον η συνεργασία με νέα σύμβαση που θα ελαφρύνει το κρατικό πρόγραμμα δανεισμού και τα χρεολύσια.

Στα 2 δισ. ευρώ θα περιλαμβάνονται μεγάλα σιδηροδρομικά έργα, έργα υποδομών (περιφερειακοί οδικοί άξονες της Εγνατίας, έργα πολιτισμού, τουρισμού και ναυτιλίας), περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων (γυναικεία, νεανική επιχειρηματικότητα, δράση επιδότησης μικρομεσαίων μέσω ΕΣΠΑ), δράσεις απασχόλησης, εκπαίδευσης, υγείας, ψηφιακής σύγκλισης, έρευνας, καθώς και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jeremie (ανακυκλούμενες πιστώσεις προς επιδοτήσεις) και Jessica (θα διατεθούν 285 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση για δράσεις ανάπλασης των δήμων). Το «ατού» των δύο παραπάνω είναι ότι με το που θα αποδοθούν τα λεφτά στους ενδιάμεσους (τράπεζες), θεωρείται αυτόματα ότι απορροφήθηκαν, δηλαδή έτσι εκπληρώνονται ευκολότερα οι σχετικές δεσμεύσεις του Μνημονίου για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

Η πρώτη εκταμίευση θα περιλαμβάνει προκαταβολή ύψους 30% του συνολικού δανείου. Εκτιμάται ότι το επιτόκιο θα διαμορφωθεί με βάση τα σημερινά δεδομένα στο 2% με 3,5%, δηλαδή θα κυμαίνεται 1% με 2,5% υψηλότερα από το euribor τριμήνου (0,748%).

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δέχθηκε τις προηγούμενες ημέρες αίτημα δανεισμού της ΔΕΗ για τη δημιουργία στη Μεγαλόπολη μονάδας παραγωγής ενέργειας 832 μεγαβάτ με φυσικό αέριο, για αντικατάσταση υφιστάμενων μονάδων παραγωγής με λιγνίτη και μαζούτ, με στόχο υψηλό επίπεδο ηλεκτρικής απόδοσης παραγωγής και σχετικά χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κοινοτικά κονδύλια & επιδοτήσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικό
Ελεγκτικό: Αντισυνταγματικές 5 διατάξεις
0,8% έως 1,5% το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων
Παγιδευμένοι στη δουλειά για χαμηλές συντάξεις - όλες οι γυναίκες στα 65
Αντισυνταγματική η μείωση μισθών, συντάξεων στη Ρουμανία
Φορολογία
Βάζουν μπρος για αύξηση των αντικειμενικών
Ημιυπαίθριοι χώροι
Κράτος εν κράτει η ΔΟΥ Παλλήνης
Χωρίς αξιοπιστία
Οίκοι αξιολόγησης: είναι πολλά τα λεφτά...
Σύνοδος G-20
«Λιτότητα ή ανάπτυξη» ο γρίφος του Τορόντο
Τουρισμός
Αποζημιώσεις τάζει ο υπουργός, νίπτουν τας χείρας οι επιχειρηματίες
Κοινοτικές επιδοτήσεις
ΕΤΕπ: 2 δισ. ευρώ με... αρνητικό spread
Τεχνοοικονομία
Ευθανασία στα ΧΡ χάριν των Windows 7
Apple; Θα αγόραζαν και καβουρντιστήρι
Διακοπές με έναν φορτιστή για κάθε συσκευή;
Sony: επίθεση και στις 3 διαστάσεις
Άλλες ειδήσεις
Ευρωεργοδότες: Λάθος η ανάμειξη του ΔΝΤ