Έντυπη Έκδοση

ΗΧΟΙ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑΣ ΜΕ ΤΖΟΥΚ ΜΠΟΞ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ

Πάμε, σαν άλλοτε

Εξέπεμψαν χιλιάδες μελωδίες, δελτία, εκπομπές και ανταποκρίσεις σε γενιές και γενιές ακροατών. Μετά όμως ξεπεράστηκαν. Το ξύλο έγινε πλαστικό, οι λυχνίες αντικαταστάθηκαν από ημιαγωγούς, τα καντράν με τις συχνότητες μετεξελίχθηκαν σε οθόνες LCD, ενώ οι κυκλικοί διακόπτες που πήγαιναν αριστερά-δεξιά τη βελόνα έδωσαν τη θέση τους σε κουμπιά και οθόνες αφής.

«Και μόνο αναμμένο να το έχεις είναι ένα κόσμημα», λέει ο Κώστας Ματσούκας για το τζουκ μποξ. Εδώ, ο μάστορας στη μάχη της αναπαλαίωσης «Και μόνο αναμμένο να το έχεις είναι ένα κόσμημα», λέει ο Κώστας Ματσούκας για το τζουκ μποξ. Εδώ, ο μάστορας στη μάχη της αναπαλαίωσης Ετσι, τα παλιά και ογκώδη ραδιόφωνα σιώπησαν, πετάχτηκαν ή στην καλύτερη περίπτωση ξεχάστηκαν σε κάποια αποθήκη. Κάποιος όμως σήμερα στο Θησείο δηλώνει: «Εμπορος αναμνήσεων».

Και τι κάνει ένας έμπορος αναμνήσεων; «Κάτι σαν Botox», όπως λέει ο Κώστας Ματσούκας, που επί δύο δεκαετίες ζωντανεύει παλιά ραδιόφωνα, πικάπ, γραμμόφωνα και τζουκμποξ. Ετσι, το ίδιο ακριβώς ξύλινο και ογκώδες ραδιόφωνο που σίγησε πριν από πολλές δεκαετίες παίζοντας ενδεχομένως ρεμπέτικα, θα ξυπνήσει σήμερα παίζοντας σκα, ρέγκε, πανκ ροκ, λάτιν ή ό,τι άλλο θέλει να ακούσει αυτός που πάει στο μαγαζί του στο Θησείο, που εκτός των άλλων εμπορεύεται και χιλιάδες δίσκους βινιλίου. Εκεί, πάρα πολλά παλιά ραδιόφωνα, σαν σε μουσείο, δεσπόζουν στα ράφια. Ο ίδιος όμως φαίνεται πως δεν μπορεί να κρύψει την αγάπη του για τα τζουκμποξ. «Και μόνο αναμμένο να το έχεις, είναι ένα κόσμημα. Τρία χρόνια έκανα να φτιάξω μια ομάδα που θα μπορεί να επισκευάζει παλιά τζουκμποξ σαν καινούργια. Δεν υπάρχουν επαγγελματίες. Ολοι είναι εμπειροτέχνες. Τα παίρνουμε και τα κάνουμε βίδες. Αρχίζει τρίψιμο, μετά βάψιμο στα αρχικά τους χρώματα αλλά το δύσκολο είναι να τα φέρουμε σε ένα επίπεδο που δεν θα παρουσιάσουν προβλήματα. Η επισκευή-αναπαλαίωση μπορεί να κρατήσει μέχρι και ένα μήνα. Στον μηχανισμό, κουρεύουμε όλα τα παλιά υλικά και βάζουμε σύγχρονα, γιατί από τη μάνα τους τα αυθεντικά έχουν ζωή για μια δεκαετία. Είναι σαν να έχεις έναν γέροντα που προσπαθεί να κινήσει ένα ολόκληρο φορτίο», λέει και συνεχίζει «πάτα το play στο τζουκμποξ να γουστάρουμε». Ο εγκέφαλος δίνει τις μηχανικές εκείνες εντολές που θα ξεκινήσουν ένα ντόμινο κινήσεων. Ανοίγουν κυκλώματα, κλείνουν κυκλώματα, γυρίζουν πλακέτες, αρχίζει να κινείται η δισκοθήκη, παίρνει τον δίσκο, τον φέρνει μπροστά και «ο ήχος διαμάντι», καταλήγει ο κ. Ματσούκας. «Είναι όμως κρίμα να τα βλέπεις να φεύγουν στρατιές από την Ελλάδα και να τα αγοράζουν Ολλανδοί, Ιταλοί και Βέλγοι».

Αρκετοί φέρνουν στο μαγαζί στην οδό Λεωκορίου, στο Θησείο, παμπάλαια ραδιόφωνα που είναι σε κακό χάλι. Και λειτουργικά και αισθητικά. «Μετά όμως και τις επισκευές, είναι στην πένα. Πολλοί δεν μπορούν να πιστέψουν πως είναι το ίδιο ραδιόφωνο που έφεραν», λέει ο κ. Ματσούκας. Στην ερώτηση, ποιος αγοράζει ή επισκευάζει σήμερα προπολεμικά ραδιόφωνα, η απάντησή του ήταν η εξής: «Οταν θα τα δεις, θα θες ν' αποκτήσεις ένα κι εσύ». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Βόμβα στο υπ. Προστασίας
Ο φάκελος-βόμβα θύμισε Siemens
Ο φυγόδικος Καραβέλας
Συλλυπητήρια και από τον αμερικανό πρέσβη
Μόνο στο αεροδρόμιο ελέγχονται τα πακέτα
Τρεις νεκροί σ' ένα χρόνο
Δανία: 1764 το πρώτο βομβο-ταχυδρομείο
Επιστολές-βόμβες σε 2 δημοσιογράφους
«Χτύπημα στην καρδιά»
ΠΟΑΣΥ: Διαρκές και ανυποχώρητο μέτωπο
Παπαρήγα στη Βουλή: Χτυπήστε τους αλύπητα
Εργαζόταν χωρίς ρεπό από το πρωί ώς το βράδυ
Φάκελος: Οδηγός για μεταπτυχιακά
Οταν το πτυχίο δεν είναι αρκετό
Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
Αυτοί που πέρασαν το ναρκω-πέδιο...
«Υπουλη αρρώστια ο εθισμός»
Από το 1953 στις ΗΠΑ, από το 1987 στην Ελλάδα
«Πήρα αγάπη χωρίς όρους»
Στα «δωμάτια» που δίνεται η μάχη...
«Απελάστε τον ρατσισμό»
Γιορτή χωρίς σύνορα και αποκλεισμούς
Πιλοτικές αναπτυξιακές δράσεις
Πρωτοπορία στα καμένα
Αναπαλαίωση ραδιοφώνων
Πάμε, σαν άλλοτε
Ανασυγκρότηση... ΟΣΕ
Πληρώνουμε τα πειράματα με τον ΟΣΕ
Άλλες ειδήσεις
Αντιπλημμυρικά σχέδια...
Καταρρέει το σύμβολο των Ψαρών