Έντυπη Έκδοση

Καταρρέει το σύμβολο των Ψαρών

Πρόκειται για το σύμβολο των Ψαριανών, ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου. Δεσπόζοντας σε μικρό ύψωμα δίπλα στη θάλασσα η εκκλησιά αυτή έχει δεθεί με την Επανάσταση του 1821, αφού εδώ ο μπουρλοτιέρης Κωνσταντής Κανάρης μαζί με τα παλικάρια του προσευχήθηκαν και κοινώνησαν πριν κάνουν την αποκοτιά να ανατινάξουν τη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου έξω από το λιμάνι της Χίου στα 1822.

Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου «Για τα Ψαρά είναι ένα σύμβολο. Είναι ο ναός που προσκύνησε ο Κανάρης, που με το κατόρθωμά του έδωσε οντότητα στον κατά θάλασσα αγώνα κατά την Επανάσταση του '21», σημειώνει ο δήμαρχος Ψαρών, Μανώλης Αγαπούσης. Η εκκλησιά δεν απέφυγε τη λυσσαλέα οργή και το μένος των Τούρκων, αφού κατά την καταστροφή των Ψαρών πυρπολήθηκε και λεηλατήθηκε. Αν όμως τότε οι Ψαριανοί κατάφεραν να την αναστήσουν, δεν συμβαίνει το ίδιο και τώρα...

Από τον σεισμό του 2001 ο ναός έχει υποστεί σημαντικές ζημιές και κινδυνεύει ακόμα και να καταρρεύσει αν επιτέλους δεν ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα και αν δεν γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης και αναστήλωσης σύμφωνα με τη μελέτη που έχει υλοποιήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου.

Εκφράζοντας την αγωνία όλου του ποιμνίου του ο ιερέας των Ψαρών, πατήρ Ιωακείμ Αρχοντός, σημειώνει ότι σήμερα οι Ψαριανοί δεν μπορούν λόγω αριθμού αλλά και πλούτου να διαθέσουν το μεγάλο ποσό που απαιτείται ώστε να διασωθεί και να αποκατασταθεί πλήρως η στατική επάρκεια του ιερού ναού, που παραμένει κλειστός.

Κατά συνέπεια ζητούν να ενταχθεί στο σχετικό μέτρο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που θα είναι ανοιχτό μέχρι τέλη Ιουνίου, κατόπιν πρότασης του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο ναός είναι ξεχωριστός και από αρχιτεκτονικής πλευράς τόσο για τις διαστάσεις του όσο και για τη μορφή του, δρομική τρίκλιτη βασιλική, σπάνια για τους χρόνους της Τουρκοκρατίας.

Ξεχωρίζουν εξάλλου τα μαρμάρινα λιθανάγλυφα σε στιλ τουρκομπαρόκ αλλά και οι φαιόχρωμοι από γρανίτη κίονες οι οποίοι μεταφέρθηκαν από τον αρχαίο ναό του Φαναίου Απόλλωνα που ήταν στα Φανά της Χίου.

Αύριο οι Ψαριανοί τιμούν τη μνήμη των πεσόντων από τη Σφαγή του 1824 και καλούν για μία ακόμη φορά την πολιτεία να συντρέξει και να κρατήσει ζωντανό το ιστορικό αυτό μνημείο. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Βόμβα στο υπ. Προστασίας
Ο φάκελος-βόμβα θύμισε Siemens
Ο φυγόδικος Καραβέλας
Συλλυπητήρια και από τον αμερικανό πρέσβη
Μόνο στο αεροδρόμιο ελέγχονται τα πακέτα
Τρεις νεκροί σ' ένα χρόνο
Δανία: 1764 το πρώτο βομβο-ταχυδρομείο
Επιστολές-βόμβες σε 2 δημοσιογράφους
«Χτύπημα στην καρδιά»
ΠΟΑΣΥ: Διαρκές και ανυποχώρητο μέτωπο
Παπαρήγα στη Βουλή: Χτυπήστε τους αλύπητα
Εργαζόταν χωρίς ρεπό από το πρωί ώς το βράδυ
Φάκελος: Οδηγός για μεταπτυχιακά
Οταν το πτυχίο δεν είναι αρκετό
Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
Αυτοί που πέρασαν το ναρκω-πέδιο...
«Υπουλη αρρώστια ο εθισμός»
Από το 1953 στις ΗΠΑ, από το 1987 στην Ελλάδα
«Πήρα αγάπη χωρίς όρους»
Στα «δωμάτια» που δίνεται η μάχη...
«Απελάστε τον ρατσισμό»
Γιορτή χωρίς σύνορα και αποκλεισμούς
Πιλοτικές αναπτυξιακές δράσεις
Πρωτοπορία στα καμένα
Αναπαλαίωση ραδιοφώνων
Πάμε, σαν άλλοτε
Ανασυγκρότηση... ΟΣΕ
Πληρώνουμε τα πειράματα με τον ΟΣΕ
Άλλες ειδήσεις
Αντιπλημμυρικά σχέδια...
Καταρρέει το σύμβολο των Ψαρών