Έντυπη Έκδοση

Το κλουβί με τις... τρελές!

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα εξελίχθηκε στη Γαλλία ο αποκλεισμός των «blues» από το Μουντιάλ.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί συγκάλεσε εκτάκτως στα Ηλύσια Πεδία τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν, την υπουργό Ροζλέν Μπασλό και τον γραμματέα Αθλητισμού Ραμά Ζαντέ, μέχρι και τον Ανρί ζήτησε να δει προσωπικά για να του εξηγήσει με το νι και με το σίγμα τι στο καλό ακριβώς συνέβη στη Νότια Αφρική. Γιατί οι μισοί παίκτες ήθελαν να δείρουν τον ομοσπονδιακό τεχνικό Ρεϊμόν Ντομενέκ και τον Γκουργκούφ, οι άλλοι μισοί τον Ανελκά, που τον έβρισε κι εκδιώχθηκε από την αποστολή. Γιατί, εν πάση περιπτώσει, οι tricolore κατάφεραν να γίνουν ο περίγελως της Ευρώπης ξεσηκώνοντας τη φαντασία, αλλά και τον χλευασμό του Τύπου, τόσο του εθνικού όσο και του διεθνούς.

«Το κλουβί με τις τρελές», είχε γράψει η Gazzetta dello Sport, «Ζωντανοί νεκροί» η El Mundo, «Πτώματα σε αποσύνθεση» η Marca, «Ωρα ήταν, στο καλό» η Bild, «Αδειοι» οι Times, «Αθλιοι και ποιητική δικαιοσύνη» η Irish Examiner, αντικατοπτρίζοντας πλήρως τα συναισθήματα μιας ολόκληρης χώρας σαν την Ιρλανδία, που ακόμη δεν μπορεί να χωνέψει τον σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο το χέρι του Ανρί στο μπαράζ του Παρισιού τής είχε στερήσει το ταξίδι στο Μουντιάλ.

Από τη μια όλη αυτή η κινητοποίηση γύρω από τους «πετεινούς» ίσως να ήταν τόσο εύλογη όσο και απαραίτητη. Από την άλλη όμως, η θλιβερή πορεία της ομάδας σ' αυτό το Μουντιάλ δεν διαφέρει και πολύ από εκείνη των «les cocques» στην τελική φάση του Euro 2008: 0-0 με τη Ρουμανία, 1-4 από την Ολλανδία, 0-2 από την Ιταλία τότε, 0-0 με την Ουρουγουάη, 0-2 από το Μεξικό, 1-2 από τη Νότια Αφρική τώρα.

Τι, ποιος ή ποιοι μπορεί να φταίνε για το γαλλικό Βατερλό;

Αναμφισβήτητα οι επιλογές του Ντομενέκ: η εμμονή του ν' αφήνει σπίτι παίκτες σαν τους Μπενζεμά, Μπεν Αρφά, Μεξές ή Νασρί. Η αδιανόητη απόφασή του ν' αφαιρέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού από το μπράτσο του Γκαλάς (γιατί, λέει αντιπροσώπευσε τους «γερουσιαστές»), προβιβάζοντας τον Εβρά, αλλά αναπόφευκτα προκαλώντας το πρώτο ρήγμα στ' αποδυτήρια της ομάδας. Η εμμονή του να ποντάρει σ' εντελώς κενούς, με την έννοια των άδειων από ενέργεια, παίκτες σαν τους Ριμπερί, Μαλουντά, Ζινιάκ ή Ανελκά. Αναμφισβήτητα όμως κι η εμμονή του προέδρου της ομοσπονδίας Εσκαλέτ ως προς την επιλογή του Ντομενέκ και μετά το Βατερλό του 2008.

«Το πρόβλημά μας είναι ότι, ποδοσφαιρικά μιλώντας, αισθανόμαστε μια μικρή χώρα και μια ακόμη πιο μικρή ομάδα. Με τον ερχομό του Λοράν Μπλαν όμως θ' αλλάξουν πολλά, τόσο στη νοοτροπία όσο και στο έμψυχο δυναμικό».

Πολύ σωστά, εάν όμως ο Μπλαν είχε πάρει τη σκυτάλη νωρίτερα, ίσως άπαντες να είχαν προλάβει το πατατράκ...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Στη στήλη
Εκτός συνόρων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Αθλητισμός της έντυπης έκδοσης
Ολυμπιακός
Κρίσιμο 48ωρο για Γκούτι
Μουντιάλ 2010
«Νίκη στα πέναλτι»
Ομαδικά τα πυρά
Βολεύτηκαν στο 0-0
Παναθηναϊκός
Τέσσερις οι στόχοι
ΠΑΟΚ
Αντίστροφη μέτρηση στον ΠΑΟΚ
ΑΕΚ
Εντερ: Θα βοηθήσω και θα μείνω χρόνια στην ΑΕΚ
Αρης
Προχωρούν με Τζόνσον
Ηρακλής
Περιμένοντας τα ευχάριστα
Μπάσκετ
Το θερμόμετρο στα... κόκκινα