Έντυπη Έκδοση

ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ§ΒΙΟΜΙΜΗΤΙΚΗ, Η ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ενα ψάρι που το έλεγαν... ρομπότ!

Μέσα στη δροσιά του Εργαστηρίου Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου, ένα μεγαλόσωμο ψάρι κολυμπάει νωχελικά στο πεντακάθαρο νερό μιας δεξαμενής.

Πλήρες θέμα...

 • Ιατρική

  • Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΩΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ Γόνιμες σε προχωρημένη ηλικία
   Το βιολογικό ρολόι του νηματώδους σκώληκα και των γυναικών χτυπά στον ίδιο τόνο κι ίσως αυτό αποτελέσει το κλειδί για την παράταση της γονιμότητάς τους. Ολο και περισσότερες γυναίκες στις δυτικές κοινωνίες προγραμματίζουν την απόκτηση παιδιού σε μεγαλύτερη ηλικία. Ωστόσο, το βιολογικό ρολόι δεν μπορεί να ακολουθήσει αντίστροφη πορεία. Οι ερευνητές στρέφουν τώρα με ενδιαφέρον τα μικροσκόπιά τους στον νηματώδη σκώληκα που, όπως αποδείχθηκε, έχει πολλά κοινά σημεία στον τομέα της γονιμότητας με τις γυναίκες. Οι έρευνές τους λοιπόν ίσως παρατείνουν τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας.
  • Νανοσωλήνες της καρδιάς
   Ο Τόμας Γουέμπστερ έχει κατασκευάσει νανοσωλήνες άνθρακα που λειτουργούν σαν φυσικοί ανθρώπινοι ιστοί και μπορούν να αναπλάσουν τα κύτταρα του μυοκαρδίου. Ενας αγώγιμος «επίδεσμος» από νανοσωλήνες άνθρακα μπορεί να αναπλάσει το μυοκάρδιο, σύμφωνα με προκαταρκτικές μελέτες του Πανεπιστημίου Μπράουν της Βοστόνης.
 • Άλλες ειδήσεις

  • ΣΤΙΓΜΕΣ Τι μυρίζει εδώ γύρω;
   Κινέζα πλανόδια πωλήτρια, στην πόλη Ντονγκιγιάνγκ της ανατολικής επαρχίας Ζεϊγιάνγκ, περιχύνει βραστά αβγά με ούρα, μια τοπική σπεσιαλιτέ που θεωρείται άυλη πολιτιστική κληρονομιά.