Έντυπη Έκδοση

Φορσάιθ στο Φεστιβάλ Αθηνών

ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ αμερικανός χορογράφος συναντά και εμπνέεται από το μπεκετικό σύμπαν. Το Φεστιβάλ Αθηνών καλεί και πάλι στην Αθήνα τον μεγάλο αμερικανό χορογράφο Γουίλιαμ Φορσάιθ, ο οποίος παρουσιάζει με την ομάδα του από 3 ώς 5 Ιουλίου στην Πειραιώς 260 (χώρος Δ') το έργο του «Yes we can't» (περιλαμβάνει προκλητικές σκηνές, γι'αυτό και είναι ακατάλληλο για παιδιά κάτω των 12 ετών).

Στο «Yes we can't» («Ναι, δεν μπορούμε!») καλούμαστε να ανακαλύψουμε τη θεατρική του οξυδέρκεια όταν αντλεί από τη λιτή και ελλειπτική γλώσσα του Μπέκετ, μια γλώσσα που, μέσα από τις συχνά επίμονες επαναλήψεις της, δίνει από μόνη το ρυθμό.

Ο οξυδερκής «Αμερικανός της Ευρώπης» -όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τον Φορσάιθ- είναι από τους καλλιτέχνες που τα τελευταία τριάντα χρόνια κατάφερε να αλλάξει το τοπίο του χορού, αίροντας ουσιαστικά το διαχωρισμό μεταξύ κλασικού και σύγχρονου. Αν στη δεκαετία του 1990 μεγαλουργούσε «εμβολιάζοντας» το κλασικό μπαλέτο με τις ριζοσπαστικές του ιδέες, σήμερα, στα 60 του χρόνια, διαθέτει μια μικρή και ευέλικτη ομάδα και εξακολουθεί να δημιουργεί με ψηφιακά μέσα, νέες τεχνολογίες και χρήση βίντεο σε εντελώς διαφορετικούς δρόμους.

Το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του για αναζήτηση τον οδήγησε σε ένα ευρύ φάσμα έργων, που περιλαμβάνει εκτός από παραστάσεις, εγκαταστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες και διαδικτυακές δημιουργίες. Μεγαλωμένος στη Νέα Υόρκη, και με σπουδές χορού στη Φλόριντα, παρουσίασε τα πρώτα του έργα με το μπαλέτο της Στουτγάρδης το 1976, ενώ στη συνέχεια χορογράφησε για σπουδαίες ομάδες μπαλέτου σε όλον τον κόσμο (Μόναχο, Χάγη, Λονδίνο, Βερολίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο κ.α.). Το 1984, ανέλαβε τη διεύθυνση του Μπαλέτου της Φρανκφούρτης, ενώ το 2005, ίδρυσε την Ομάδα Φόρσαϊθ (The Forsythe Company), με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου και ευέλικτου πλαισίου για την εξέλιξη του καλλιτεχνικού έργου του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Χορός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Θέατρο
Θεατρικό ψηφιδωτό
Ο Αγαμέμνονας στον Β' Παγκόσμιο
Ταξίδι στο μύθο
Μουσική
Δαμάζοντας τα κύματα της ροκ
Συνέντευξη:Νικ Κέιβ
«Τα τραγούδια είναι η σκοτεινή πλευρά μου»
Χορός
Φορσάιθ στο Φεστιβάλ Αθηνών
Κινηματογράφος
Μια σύγχρονη πριγκίπισσα
Αφιέρωμα "Αγανακτισμένοι"
Η πλατεία ήταν γεμάτη
Μια ιστορική τριλογία
Φωτογραφία
Ο φωτογράφος του αντικατοπτρισμού
Εικαστικά
Εκατό έργα του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα στην Ανδρο
Λογοτεχνία
Στο καταφύγιο της λογοτεχνίας
Η φιλοσοφία στο διάστημα
Παγωμένο νουάρ
Υπουργείο Πολιτισμού
Ο νόμος για το σινεμά ακόμα στην ομίχλη
Διαδίκτυο
Διανοούμενοι στο You Tube
Άλλες ειδήσεις
Αγάπη ενάντια στο νόμο