Έντυπη Έκδοση

ΨΗΦΙΣΗ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

Οι σίγουροι και οι άκρως επικίνδυνοι

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται στην κυβέρνηση, ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών για το μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο, παρ' ότι οι έως τώρα «αντάρτες» που πρόσκεινται στον Ευ. Βενιζέλο, κάνουν πίσω ολοταχώς.

Ως την Πέμπτη το απόγευμα που θα ολοκληρωθούν οι ψηφοφορίες, η αγωνία στα κυβερνητικά κλιμάκια θα βρίσκεται στο ζενίθ. Ως την Πέμπτη το απόγευμα που θα ολοκληρωθούν οι ψηφοφορίες, η αγωνία στα κυβερνητικά κλιμάκια θα βρίσκεται στο ζενίθ. Τα σκληρότερα μέτρα που ανακοίνωσε ο νέος «τσάρος» της οικονομίας, σε σχέση με εκείνα που είχε ανακοινώσει ο προκάτοχός του και η εφαρμογή διαδικασίας κατεπείγοντος κατά την ψήφιση του εφαρμοστικού, έχουν προκαλέσει νέα ένταση στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.

Ομως, το γεγονός ότι τελικά το μεσοπρόθεσμο θα έρθει ως απλό νομοσχέδιο και όχι με τη μορφή τριετούς προϋπολογισμού, που σημαίνει ότι αρκεί η πλειοψηφία των παρόντων και όχι 151, ίσως κάνει την κατάσταση πιο εύκολη. Κανείς όμως δεν γνωρίζει από πού θα έρθουν οι δυσάρεστες εκπλήξεις. Ηδη, δύο βουλευτές έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να καταψηφίσουν.

Ως την Πέμπτη το απόγευμα που θα ολοκληρωθεί η ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου, η αγωνία στα κυβερνητικά κλιμάκια θα βρίσκεται στο ζενίθ. Το θερμόμετρο θα αρχίσει να ανεβαίνει από αύριο, οπότε το μεσοπρόθεσμο θα εισαχθεί στην ολομέλεια του Σώματος με την προοπτική να ψηφιστεί την Τετάρτη το πρωί, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα αρχίσει η συζήτηση του εφαρμοστικού. Πέραν των δύο (Α. Αθανασιάδης, Θ. Ρομπόπουλος), η Χρύσα Αράπογλου έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή της στην πώληση της ΕΥΑΘ.

Ωστόσο, η τελική στάση όλων συνοδεύεται από ερωτήματα, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, η διατύπωση σχετικά με τη ΔΕΗ θα αφήνει στον Α. Αθανασιάδη δυνατότητα υπαναχώρησης, ενώ γίνονται ανάλογες προσπάθειες να μεταπειστούν και οι άλλοι «επικίνδυνοι» βουλευτές.

Αντίθετα, η Βάσω Παπανδρέου που αντιτάχθηκε με την κριτική της στο μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό, που προωθήθηκε, είτε από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, είτε από τον Ευ. Βενιζέλο, κατέστησε σαφές ότι θα υπερψηφίσει. Για να καταστεί όμως εμφανής κατά την ψηφοφορία η στάση των κυβερνητικών βουλευτών που αντιτίθενται, πρέπει να ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία. Η Ν.Δ. δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα πράξει επ' αυτού. Ο Α. Σαμαράς έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο, αλλά θα ψηφίσει άρθρα του εφαρμοστικού, όπως το αναφερόμενο στις αποκρατικοποιήσεις.

Το ΚΚΕ αποχώρησε από την επιτροπή, όμως για να μην κατηγορηθεί ότι βοηθά την κυβέρνηση θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία και θα ζητήσει και ονομαστική. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που αποχώρησε επίσης από την επιτροπή, δήλωσε ότι θα επανεξετάσει τη στάση του για την Ολομέλεια. Ο Γ. Καρατζαφέρης, ενώ αρχικά δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις διαδικασίες, την Παρασκευή άλλαξε ρότα, λέγοντας ότι και θα συμμετάσχει και θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Η Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίζεται με ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο κατά την ψηφοφορία, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη θα καταψηφίσει, όπως και το «Αρμα Πολιτών».

Πώς δικαιολογούν όμως την υπαναχώρησή τους οι ευρισκόμενοι υπό την πολιτική επιρροή του Β. Βενιζέλου βουλευτές; Ο νέος «τσάρος» της οικονομίας και βουλευτές της επιρροής του κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. Ανακάλυψαν, αιφνιδίως, ότι η τρόικα είναι πολύ σκληρή και δεν αποδέχεται τις προτάσεις τους, καθώς και εκείνες που κατέθεσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την πρώτη ανάγνωση του Μεσοπρόθεσμου.

«Εχουμε απέναντί μας την απόλυτη δυσπιστία και πρέπει να πάμε σε λύσεις συμβατικές» είπε ο Ευ. Βενιζέλος την Παρασκευή, κατά τη δεύτερη ανάγνωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Τα ίδια έλεγε βέβαια και ο προκάτοχός του, αλλά προσερχόμενος στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, οι παραπάνω βουλευτές ήταν έτοιμοι να τον κατασπαράξουν. Το επιχείρημα-πρόσχημα που επικαλέστηκαν για την «κωλοτούμπα», ωστόσο, είναι πως ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν τους είχε ενημερώσει ότι οι αλλαγές δεν είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Η αλήθεια όμως είναι ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε προειδοποιήσει τους βουλευτές -έχει καταγραφεί από το ρεπορτάζ- ότι όσα μέτρα πρότειναν οι βουλευτές και αποδέχθηκε ο ίδιος, πρέπει να τα διαπραγματευτεί με την τρόικα, η οποία, τελικά, όχι μόνο δεν τα αποδέχθηκε, με υπουργό τον Ευ. Βενιζέλο, αλλά επέβαλε σκληρότερα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
Κυβέρνηση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
Πιέσεις εντός, εκτός και ό,τι προκύψει
Παλιό ή νέο, ίδιο το Μεσοπρόθεσμο
Για το ίδιο θέμα
Πιέσεις εντός, εκτός και ό,τι προκύψει
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Πιέσεις εντός, εκτός και ό,τι προκύψει
Παλιό ή νέο, ίδιο το Μεσοπρόθεσμο
Οι σίγουροι και οι άκρως επικίνδυνοι
Μεσοπρόθεσμο
Φτωχότεροι ακόμη και κατά 10%
Τεκμήρια-φωτιά για μικρομεσαίους
Τα «είπα ξείπα» με τις αποδείξεις
Εν λευκώ στην τρόικα οι ΔΕΚΟ
Χτίζουν και πουλάνε τις παραλίες
Τσεκούρι σε... όποιον αναπνέει
ΕΚΑΣ: Λοταρία με τις μειώσεις
Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Ε.Ε. αγοράζει χρόνο
Ο Γιώργος κοιτάζει έξω κι ο Αντώνης στο εσωτερικό
Εκκρεμότητες μετά τη σύνοδο κορυφής
Ευάγγελος Βενιζέλος
Ευφυΐα, ευφράδεια αλλά πενιχρό έργο
ΠΑΣΟΚ
«Εδώ και τώρα» κριτική
Συνέντευξη: Φίλιππος Σαχινίδης
«Καταστροφική μπλόφα ο εκβιασμός της Ευρώπης»
Κυβέρνηση - Εκκλησία
Οικονομική πολιτική με... ιερές συμμαχίες
Περιβάλλον
Ερχονται μαύρες μέρες για το περιβάλλον
Δημοψήφισμα
Τι αλλάζει για τα δημοψηφίσματα
Αντιρρήσεις από συνταγματολόγους
Νέα Δημοκρατία
Μεγάλο «όχι» με μικρά «ναι»
Ιερά εξέταση για τον Αντώνη
Δημοκρατική Συμμαχία
Διαφορές και στο κόμμα της Ντόρας
ΛΑΟΣ - Νέα Δημοκρατία
Ξεκινάει καβγάς στην πολυκατοικία
Κίνημα "Αγανακτισμένων"
Η μεγάλη μάχη αρχίζει τώρα
Οι συνειδήσεις ξυπνούν, τα συνθήματα πολιτικοποιούνται
Διαπραγματευτικό ατού το Σύνταγμα
Το 70% υπέρ των «αγανακτισμένων»
ΟΝΕ
300 προφήτες, μα τι προφήτες
Υπουργείο Εξωτερικών
Από τις Βρυξέλλες στα βαθιά νερά της διπλωματίας