Έντυπη Έκδοση

Η Ε.Ε. αγοράζει χρόνο

Πυρετός διεργασιών αναμένεται το επόμενο διάστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού η αναζήτηση λύσεων για το πρόβλημα του ελληνικού χρέους και τα προβλήματα της υπόλοιπης περιφέρειας δεν έκλεισαν την Παρασκευή, αλλά συνεχίζονται πλέον σε διαφορετική βάση, δίχως τον άμεσο κίνδυνο της χρεοκοπίας, που μπορεί να προκύψει μόνο από απρόοπτα γεγονότα.

Τις εγγυήσεις που θα δοθούν σε όσους πάρουν νέα ομόλογα ότι θα πληρωθούν με τη λήξη τους, ώστε να τα κρατήσουν μέχρι τότε, μελετά ομάδα εμπειρογνωμόνων μαζί με τον κύριο Τρισέ που εδώ συνομιλεί με τον Ολι Ρεν. Τις εγγυήσεις που θα δοθούν σε όσους πάρουν νέα ομόλογα ότι θα πληρωθούν με τη λήξη τους, ώστε να τα κρατήσουν μέχρι τότε, μελετά ομάδα εμπειρογνωμόνων μαζί με τον κύριο Τρισέ που εδώ συνομιλεί με τον Ολι Ρεν. Με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής, η Ε.Ε. κερδίζει χρόνο προκειμένου να αντιμετωπίσει από καλύτερες θέσεις το πρόβλημα, ενώ η φωτιά, αντί να σβήνει δημιουργεί νέες εστίες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τις ιταλικές τράπεζες να παίρνουν σειρά.

Σε πρώτη φάση, και αν δεν υπάρξουν περιπλοκές με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στη συμμετοχή των ιδιωτών στην εθελοντική διακράτηση των ομολόγων για 5-7 χρόνια, στο πρότυπο της Συμφωνίας της Βιέννης για το χρέος χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Οι πρώτες επαφές έδειξαν ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Στις συναντήσεις που έγιναν με γερμανικές, γαλλικές, ολλανδικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες (μεταξύ των οποίων Deutsche Bank, Allianz, Commerzbank, Credit Agricole) δεν φάνηκε μεγάλη προθυμία για διακράτηση ελληνικών ομολόγων. Τα αδιευκρίνιστα σημεία είναι πολλά:

- Οι εγγυήσεις που θα δοθούν για τα νέα ομόλογα, ώστε αυτοί που θα τα κρατήσουν να ξέρουν ότι θα πληρωθούν στη λήξη τους. Οι εγγυήσεις μπορούν να δοθούν από την Ε.Ε., πιθανόν μέσω μιας ευρωπαϊκής εκδοχής Brady Bonds (των ομολόγων που είχαν εκδοθεί για το χρέος χωρών της Λατινικής Αμερικής με εγγύηση των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980). Γι' αυτό ακριβώς έχει εμπλακεί στη διαδικασία και βρισκόταν πρόσφατα στην Αθήνα, όπου συνάντησε τον Γ. Παπανδρέου και τον Β. Βενιζέλο, ο Τσ. Νταλάρα, ένας από τους αρχιτέκτονες του «σχεδίου Μπρέιντι». Στην ίδια διαδικασία παρέχει τεχνογνωσία και ο αμερικανός καθηγητής Μπ. Αϊχενγκρίν, ενώ μεγάλη εμπειρία από το σχέδιο Μπρέιντι έχει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ.Κ. Τρισέ.

- Το επιτόκιο για τα νέα ομόλογα, το οποίο πρέπει να είναι ελκυστικό. Επίσης, στο τραπέζι της κουβέντας έχει πέσει η ερώτηση αν οι κάτοχοι των νέων ομολόγων θα έχουν προτεραιότητα στην αποπληρωμή (seniority status).

Μεγάλο αγκάθι, ακόμη και αν πειστούν κάποιες τράπεζες να συμμετάσχουν στη διακράτηση ομολόγων, παραμένει το πώς η εθελοντική διακράτηση δεν θα θεωρηθεί «πιστωτικό γεγονός», πράγμα που θα ενεργοποιούσε τα ασφάλιστρα κινδύνου. Οπως ορίζεται στη συμφωνία του 2003 για τον Ορισμό Πιστωτικών Παραγώγων, υπάρχει πιστωτικό γεγονός και θεωρείται αναδιάρθρωση «εάν η εκπλήρωση κάθε υποχρέωσης, είτε αφορά το αρχικό ποσόν είτε το επιτόκιο, μετατεθεί χρονικά ή διαφοροποιηθεί σε σχέση με τις συμφωνηθείσες συμβατικές υποχρεώσεις». Η διακράτηση σύμφωνα με αυτή την άποψη δεν μπορεί να θεωρηθεί χρεοκοπία, αφού έχουμε υποκατάσταση μιας υποχρέωσης με κάποια άλλη και αυτοί που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν απλώς μπορούν να κρατήσουν τα παλιά ομόλογα. Ειδικοί σημειώνουν ότι η εθελοντική διακράτηση ομολόγων δεν μπορεί να ενεργοποιήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου, τα περιβόητα CDS, τα οποία φθάνουν τα 56 δισ. ευρώ σύμφωνα με στοιχεία της DTCC. Ομως ουδείς γνωρίζει το πραγματικό ύψος όλων των παραγώγων, τα οποία δεν βρίσκονται στην αγορά.

Ακόμη όμως και αν το σχέδιο εκτελεστεί, ήδη πολλοί εκφράζουν αμφιβολίες αν το φάρμακο για την Ελλάδα είναι ακόμη μεγαλύτερο χρέος. Ο χρόνος που κερδίζει η Ε.Ε. βοηθάει να μελετηθούν σε βάθος δύο ζητήματα και να γίνει η σχετική προετοιμασία:

α) Οι επιπτώσεις που θα έχει μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Οσο περνάει ο καιρός, ο κίνδυνος επέκτασης της κρίσης μειώνεται, αφού μεγάλο τμήμα του δανείου περνάει από τα χέρια των τραπεζών στα κράτη, μέσω των νέων δανείων από την Ε.Ε. Το 2014 περίπου τα 2/3 του ελληνικού χρέους θα βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια κρατών, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ και οι τράπεζες θα έχουν μειώσει κατά πολύ την έκθεσή τους. Τα stress tests των τραπεζών, όπου έχει τεθεί αυτή τη φορά και ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας και θα ολοκληρωθούν έως τα μέσα Ιουλίου, θα βοηθήσουν ώστε να αποτυπωθούν με καλύτερο τρόπο οι συνέπειες κι έτσι η πολιτική της Ε.Ε. να κινηθεί σε πιο στέρεη βάση.

β) Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες, κατείχαν στο τέλος του 2010 κρατικά ομόλογα ύψους 69 δισ. ευρώ. Η λύση βρίσκεται στην ενίσχυση με νέο κεφάλαιο, με πιθανότερη εξέλιξη την εξαγορά από ξένες τράπεζες μέσω των οποίων θα υπάρξει ανοιχτή γραμμή χρηματοδότησης. Ο δεύτερος τρόπος (αλλά λιγότερο πιθανός) είναι η στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό.

Αρκετοί στην Ε.Ε. πιστεύουν ότι το πρόβλημα του χρέους των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, κυρίως το ελληνικό, πρέπει να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν συντομότερα, γιατί η αβεβαιότητα θα συνεχίσει να κυριαρχεί και να επεκτείνεται και σε άλλες χώρες με υψηλό έλλειμμα, οι οποίες έχουν αρχίσει ήδη να ανησυχούν (η Ιταλία έχει δημόσιο χρέος 119% και το Βέλγιο 98%). Ηδη υπάρχει επίσης μεγάλη αναταραχή στην Ιταλία με τις τράπεζες και εκφράζονται ανησυχίες για το αν κάποιες από αυτές θα περάσουν τα stress tests. Οικονομικοί αναλυτές στοιχηματίζουν ότι με τα μεσοβέζικα μέτρα που παίρνει η Ε.Ε. σύντομα θα βρεθεί μπροστά σε μεγαλύτερα προβλήματα. Αλλοι ποντάρουν στο μόνιμο μηχανισμό που θα λειτουργήσει μετά το 2013 και προβλέπει διαδικασίες αναδιάρθρωσης. Ομως όλο και πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι το 2013 είναι πολύ μακριά και ότι όσο δεν λαμβάνονται εγκαίρως αποφασιστικά μέτρα, όπως το ευρωομόλογο, ένα απρόβλεπτο γεγονός μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο Γιώργος κοιτάζει έξω κι ο Αντώνης στο εσωτερικό
Εκκρεμότητες μετά τη σύνοδο κορυφής
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Πιέσεις εντός, εκτός και ό,τι προκύψει
Παλιό ή νέο, ίδιο το Μεσοπρόθεσμο
Οι σίγουροι και οι άκρως επικίνδυνοι
Μεσοπρόθεσμο
Φτωχότεροι ακόμη και κατά 10%
Τεκμήρια-φωτιά για μικρομεσαίους
Τα «είπα ξείπα» με τις αποδείξεις
Εν λευκώ στην τρόικα οι ΔΕΚΟ
Χτίζουν και πουλάνε τις παραλίες
Τσεκούρι σε... όποιον αναπνέει
ΕΚΑΣ: Λοταρία με τις μειώσεις
Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Ε.Ε. αγοράζει χρόνο
Ο Γιώργος κοιτάζει έξω κι ο Αντώνης στο εσωτερικό
Εκκρεμότητες μετά τη σύνοδο κορυφής
Ευάγγελος Βενιζέλος
Ευφυΐα, ευφράδεια αλλά πενιχρό έργο
ΠΑΣΟΚ
«Εδώ και τώρα» κριτική
Συνέντευξη: Φίλιππος Σαχινίδης
«Καταστροφική μπλόφα ο εκβιασμός της Ευρώπης»
Κυβέρνηση - Εκκλησία
Οικονομική πολιτική με... ιερές συμμαχίες
Περιβάλλον
Ερχονται μαύρες μέρες για το περιβάλλον
Δημοψήφισμα
Τι αλλάζει για τα δημοψηφίσματα
Αντιρρήσεις από συνταγματολόγους
Νέα Δημοκρατία
Μεγάλο «όχι» με μικρά «ναι»
Ιερά εξέταση για τον Αντώνη
Δημοκρατική Συμμαχία
Διαφορές και στο κόμμα της Ντόρας
ΛΑΟΣ - Νέα Δημοκρατία
Ξεκινάει καβγάς στην πολυκατοικία
Κίνημα "Αγανακτισμένων"
Η μεγάλη μάχη αρχίζει τώρα
Οι συνειδήσεις ξυπνούν, τα συνθήματα πολιτικοποιούνται
Διαπραγματευτικό ατού το Σύνταγμα
Το 70% υπέρ των «αγανακτισμένων»
ΟΝΕ
300 προφήτες, μα τι προφήτες
Υπουργείο Εξωτερικών
Από τις Βρυξέλλες στα βαθιά νερά της διπλωματίας