Έντυπη Έκδοση

ΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΝΕΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εκκρεμότητες μετά τη σύνοδο κορυφής

Δημοσιογράφος μεγάλου αμερικανικού πρακτορείου μάς έλεγε την Παρασκευή το βράδυ στο κέντρο τύπου της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες: «Μου έδωσε συγχαρητήρια ο διευθυντής μου, γιατί εξασφάλισα δήλωση του βουλευτή Θωμά Ρομπόπουλου, που είπε ότι θα καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα»...

Την ίδια στιγμή που οι δηλώσεις του Ρομπόπουλου έκαναν διεθνή ειδησεογραφικό γύρο, το αμερικανικό χρηματιστήριο έπεφτε, ενώ έπεσε και η ισοτιμία ευρώ έναντι του δολαρίου... Και τα δύο γεγονότα αποδόθηκαν από τον ξένο τύπο στον... Ρομπόπουλο!

Τυχαίο; Δεν νομίζω! Υπερβολές; Για μας μπορεί... Για τους ξένους όμως μάλλον όχι. Η αντίδραση αυτή εξηγείται από το γεγονός ότι η ίδια η σύνοδος κορυφής όπως παραδέχθηκε και ο Γ. Παπανδρέου στη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνόδου, έθεσε ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου της τρόικας, και πολύ περισσότερο για τη συμφωνία ενός νέου προγράμματος δανειοδότησης, την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου. Ο άλλος δρόμος, όπως είπε επί της ουσίας ο κ. Παπανδρέου, είναι η χρεοκοπία της χώρας και για την αποτροπή της παρέπεμψε στην ωριμότητα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Και η χρεοκοπία της χώρας έχει συνδεθεί όχι μόνο με κατάρρευση του ευρώ αλλά και με επιδείνωση της οικονομικής κρίσης παγκοσμίως. Υπό αυτή την έννοια, οι δυο ψηφοφορίες στην Βουλή την Τετάρτη και την Πέμπτη για το Μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο θα παρακολουθούνται από όλο τον κόσμο.

Αν λοιπόν η κυβέρνηση περάσει αλώβητη τις ψηφοφορίες, τότε, σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής, στις 3 Ιουλίου το eurogroup:

Πρώτον, θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου ως προς το ευρωπαϊκό κομμάτι της, το οποίο είναι περίπου 8,7 δισ. ευρώ. Δεύτερον, θα αποφασίσει τις κατευθυντήριες γραμμές για το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης, που θα εξασφαλίσει τις ανάγκες της χώρας για τα επόμενα τρία χρόνια, μέχρι το τέλος του 2014.

Υπάρχουν όμως οι εξής εκκρεμότητες:

- Το ΔΝΤ θα αποφασίσει για την εκταμίευση της δικής του συμμετοχής στην πέμπτη δόση ύψους 3,3 δισ. ευρώ στις 8 Ιουλίου. Εχει θέσει ως προϋπόθεση, επικαλούμενο το καταστατικό του, να λάβει εγγυήσεις ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα και για τον επόμενο χρόνο. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυτές οι εγγυήσεις εξασφαλίζονται από την απόφαση της συνόδου για το νέο πακέτο δανειοδότησης. Το ΔΝΤ όμως ακόμα δεν έχει πάρει θέση αν αυτό το θεωρεί ικανοποιητικό.

- Το ποσό του νέου δανείου δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Αυτό θα γίνει από το eurogroup. Ο πρωθυπουργός εκτίμησε την Παρασκευή μετά την σύνοδο ότι θα είναι ανάλογο με το δάνειο των 110 δισ. ευρώ της τρόικας.

- Δεν έχει ακόμα αποφασισθεί αν το υπόλοιπο δάνειο των 110 δισ. «που είναι μέσα» θα ενσωματωθεί στο νέο πακέτο με μια νέα σύμβαση μεταξύ της χώρας μας και των δανειστών της. Σε κάθε περίπτωση, το νέο δάνειο θα συνοδεύεται από ένα ακόμα μνημόνιο, το οποίο εν πολλοίς θα περιλαμβάνει ως απαραίτητο όρο την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου (αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας).

- Επιταχύνεται η χρηματοδότηση της χώρας από τα άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. Αυτή η απόφαση αφορά κυρίως το ΕΣΠΑ και στηρίζεται στην πρόταση των Μπαρόζο και Γιούνκερ, σύμφωνα με την οποία η ελληνική συμμετοχή από το 25% ή το 50% να πέσει στο 15%, ούτως ώστε να ξεμπλοκαριστεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που είχε βαλτώσει λόγω της αδυναμίας της χώρας να καλύψει τη συμμετοχή της. Στόχος αυτής της απόφασης είναι η τόνωση της ανάπτυξης και η αποκατάσταση θέσεων εργασίας ιδίως στον κατασκευαστικό τομέα.

Ανοίγει ο δρόμος για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο δανειακό πρόγραμμα. Οι όροι, οι προϋποθέσεις και ο τρόπος συμμετοχής τους δεν έχουν ακόμα καθορισθεί, ο πρωθυπουργός ωστόσο μίλησε για εθελοντική συμμετοχή με αυστηρά κριτήρια, που θα βοηθήσει και τη ρύθμιση του εξωτερικού χρέους της χώρας. Θυμίζουμε ωστόσο ότι στη σύνοδο κορυφής του περασμένου Μαρτίου είχε αποφασισθεί ότι στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης που θα λειτουργήσει από το 2013 και μετά θα συμμετέχουν υποχρεωτικά και οι ιδιώτες.

*Ανεπισήμως, γνώση του πακέτου για την Ελλάδα έλαβε ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνάντησης με τους «μεγάλους» της Ε.Ε. Ολοι κατέστησαν σαφές ότι τίποτα ισχύει αν δεν ψηφισθεί και δεν υλοποιηθεί το μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος. Επί της ουσίας προειδοποίησαν τον πρωθυπουργό με «ξαφνικό θάνατο», δηλαδή η χρηματοδότηση της χώρας σταματάει αμέσως αν υπάρξει οποιαδήποτε απόκλιση από τα όσα προβλέπει το πρόγραμμα για τις αποκρατικοποιήσεις-ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Ε.Ε. αγοράζει χρόνο
Ο Γιώργος κοιτάζει έξω κι ο Αντώνης στο εσωτερικό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Πιέσεις εντός, εκτός και ό,τι προκύψει
Παλιό ή νέο, ίδιο το Μεσοπρόθεσμο
Οι σίγουροι και οι άκρως επικίνδυνοι
Μεσοπρόθεσμο
Φτωχότεροι ακόμη και κατά 10%
Τεκμήρια-φωτιά για μικρομεσαίους
Τα «είπα ξείπα» με τις αποδείξεις
Εν λευκώ στην τρόικα οι ΔΕΚΟ
Χτίζουν και πουλάνε τις παραλίες
Τσεκούρι σε... όποιον αναπνέει
ΕΚΑΣ: Λοταρία με τις μειώσεις
Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Ε.Ε. αγοράζει χρόνο
Ο Γιώργος κοιτάζει έξω κι ο Αντώνης στο εσωτερικό
Εκκρεμότητες μετά τη σύνοδο κορυφής
Ευάγγελος Βενιζέλος
Ευφυΐα, ευφράδεια αλλά πενιχρό έργο
ΠΑΣΟΚ
«Εδώ και τώρα» κριτική
Συνέντευξη: Φίλιππος Σαχινίδης
«Καταστροφική μπλόφα ο εκβιασμός της Ευρώπης»
Κυβέρνηση - Εκκλησία
Οικονομική πολιτική με... ιερές συμμαχίες
Περιβάλλον
Ερχονται μαύρες μέρες για το περιβάλλον
Δημοψήφισμα
Τι αλλάζει για τα δημοψηφίσματα
Αντιρρήσεις από συνταγματολόγους
Νέα Δημοκρατία
Μεγάλο «όχι» με μικρά «ναι»
Ιερά εξέταση για τον Αντώνη
Δημοκρατική Συμμαχία
Διαφορές και στο κόμμα της Ντόρας
ΛΑΟΣ - Νέα Δημοκρατία
Ξεκινάει καβγάς στην πολυκατοικία
Κίνημα "Αγανακτισμένων"
Η μεγάλη μάχη αρχίζει τώρα
Οι συνειδήσεις ξυπνούν, τα συνθήματα πολιτικοποιούνται
Διαπραγματευτικό ατού το Σύνταγμα
Το 70% υπέρ των «αγανακτισμένων»
ΟΝΕ
300 προφήτες, μα τι προφήτες
Υπουργείο Εξωτερικών
Από τις Βρυξέλλες στα βαθιά νερά της διπλωματίας