Έντυπη Έκδοση

Ευφυΐα, ευφράδεια αλλά πενιχρό έργο

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είναι το μοναδικό μη ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ που έχει κυβερνήσει τόσα χρόνια τη χώρα από τόσες υπουργικές θέσεις.

Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης το 1993 και στη συνέχεια διατέλεσε υφυπουργός Προεδρίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, υπουργός Δικαιοσύνης, υπουργός Πολιτισμού, υπουργός Ανάπτυξης, υπουργός Εθνικής Αμυνας και εσχάτως υπουργός Οικονομικών.

Απ' όλα τα υπουργεία που πέρασε έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις για την ευφυΐα και την εφράδειά του, σε κανένα όμως δεν άφησε αξιομνημόνευτο έργο.

Οταν πέρασε από το υπουργείο Πολιτισμού, πολλοί συγγραφείς και καλλιτέχνες τον χαρακτήριζαν «υπουργό Πολιτισμού Θεσσαλονίκης», γιατί ενδιαφερόταν κυρίως για την εκλογική του περιφέρεια, όπου φρόντιζε να γίνονται τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα, ενισχύοντας τους θεσμούς και τους συλλόγους της περιοχής.

Ο Πέτρος Τατσόπουλος, συγγραφέας του βιβλίου «Τιμής Ενεκεν», όπου ο πρωταγωνιστής του Βασίλης Διαμαντάκος μοιάζει με κόπια του Β. Βενιζέλου (κάτι που ο συγγραφέας δεν έχει διαψεύσει και για το οποίο εμφανιζόταν βαθιά ενοχλημένος ο Β. Βενιζέλος) έχει πει γι' αυτόν ότι τον θεωρεί «εξαιρετικά ευφυή αλλά και βαθύτατα νάρκισσο» και ότι η πολιτική του στο υπουργείο Πολιτισμού ήταν «πολιτική πολυπραγμοσύνης, όχι πάντα μεστή περιεχομένου».

Στο υπουργείο Αμυνας ο Β. Βενιζέλος συνέδεσε το όνομά του κυρίως με τις περικοπές εθίμων που κρίθηκε ότι στοίχιζαν, όπως τη διακοπή της παρέλασης των μηχανοκίνητων (τανκς, αεροπλάνα κ.λπ.) καθώς και του σουβλίσματος αρνιών το Πάσχα στα στρατόπεδα.

Και αν στο (προ)τελευταίο του πόστο, στο υπουργείο Αμυνας, το όνομά του συνδέθηκε με περικοπές, στο προηγούμενο (της δεύτερης κυβερνητικής περιόδου του Κ. Σημίτη) όπου ήταν υπουργός Πολιτισμού, συνδέθηκε με τις λαμπρές μέρες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, καθώς ήταν αρμόδιος για το συντονισμό της προετοιμασίας τους και την πολυδάπανη Πολιτιστική Ολυμπιάδα. Ηταν το τελευταίο μεγάλο ελληνικό πάρτι για το οποίο (μεταξύ άλλων) καλείται τώρα η κοινωνία να πληρώσει το λογαριασμό.

Το έργο όμως με το οποίο έχει συνδέσει το όνομά του περισσότερα απ' όλα, είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος και του περιβόητου άρθρου 86 (νόμος περί ευθύνης υπουργών), του οποίου υπήρξε εισηγητής. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά υπουργών ή πρώην υπουργών για αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και πολλοί τον θεωρούν υπεύθυνο για την ατιμωρησία των πολιτικών. Ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος δεν δίστασε ν' ασκήσει αυστηρή κριτική σε όσους το δημιούργησαν «για να εξασφαλίσουν την ατιμωρησία».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
ΠΑΣΟΚ
Υπουργείο Οικονομικών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Πιέσεις εντός, εκτός και ό,τι προκύψει
Παλιό ή νέο, ίδιο το Μεσοπρόθεσμο
Οι σίγουροι και οι άκρως επικίνδυνοι
Μεσοπρόθεσμο
Φτωχότεροι ακόμη και κατά 10%
Τεκμήρια-φωτιά για μικρομεσαίους
Τα «είπα ξείπα» με τις αποδείξεις
Εν λευκώ στην τρόικα οι ΔΕΚΟ
Χτίζουν και πουλάνε τις παραλίες
Τσεκούρι σε... όποιον αναπνέει
ΕΚΑΣ: Λοταρία με τις μειώσεις
Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Ε.Ε. αγοράζει χρόνο
Ο Γιώργος κοιτάζει έξω κι ο Αντώνης στο εσωτερικό
Εκκρεμότητες μετά τη σύνοδο κορυφής
Ευάγγελος Βενιζέλος
Ευφυΐα, ευφράδεια αλλά πενιχρό έργο
ΠΑΣΟΚ
«Εδώ και τώρα» κριτική
Συνέντευξη: Φίλιππος Σαχινίδης
«Καταστροφική μπλόφα ο εκβιασμός της Ευρώπης»
Κυβέρνηση - Εκκλησία
Οικονομική πολιτική με... ιερές συμμαχίες
Περιβάλλον
Ερχονται μαύρες μέρες για το περιβάλλον
Δημοψήφισμα
Τι αλλάζει για τα δημοψηφίσματα
Αντιρρήσεις από συνταγματολόγους
Νέα Δημοκρατία
Μεγάλο «όχι» με μικρά «ναι»
Ιερά εξέταση για τον Αντώνη
Δημοκρατική Συμμαχία
Διαφορές και στο κόμμα της Ντόρας
ΛΑΟΣ - Νέα Δημοκρατία
Ξεκινάει καβγάς στην πολυκατοικία
Κίνημα "Αγανακτισμένων"
Η μεγάλη μάχη αρχίζει τώρα
Οι συνειδήσεις ξυπνούν, τα συνθήματα πολιτικοποιούνται
Διαπραγματευτικό ατού το Σύνταγμα
Το 70% υπέρ των «αγανακτισμένων»
ΟΝΕ
300 προφήτες, μα τι προφήτες
Υπουργείο Εξωτερικών
Από τις Βρυξέλλες στα βαθιά νερά της διπλωματίας