Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

«Εδώ και τώρα» κριτική

Βέλη με στόχο την κυβερνητική πολιτική εκτοξεύονται πλέον και εξ οικείων

Μια εβδομάδα μετά τον ανασχηματισμό και την ανάδειξη του Ευ. Βενιζέλου σε πρωταγωνιστή, επιχειρείται να δοθεί η εικόνα της επανεκκίνησης. Η απόσυρση του Γ. Παπακωνσταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών και η ρητορική δεινότητα του αντικαταστάτη του ίσως βοηθήσουν να κερδηθεί χρόνος.

«Πρώτα ο πολίτης» ήταν το σύνθημα στην 9η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τον Σεπτέμβριο του 2010. Τώρα δύο μέλη του κλείνουν το μάτι στους διαμαρτυρόμενους, ασκώντας κριτική στην πολιτική του κόμματος. «Πρώτα ο πολίτης» ήταν το σύνθημα στην 9η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τον Σεπτέμβριο του 2010. Τώρα δύο μέλη του κλείνουν το μάτι στους διαμαρτυρόμενους, ασκώντας κριτική στην πολιτική του κόμματος. Οι τόνοι της κριτικής μέσα στο ΠΑΣΟΚ έχουν χαμηλώσει, αλλά αυτή εξακολουθεί, κυρίως από δύο πλευρές: Την εκσυγχρονιστική πτέρυγα, που εναντιώνεται στον λαϊκισμό, διαφοροποιείται από τον «αντιμνημονιακό λόγο», και ζητάει μεταρρυθμίσεις. Αλλά και το αριστερό-κοινωνικό ΠΑΣΟΚ, που είναι αντίθετο με την πολιτική του μνημονίου, και ζητάει στήριξη των εργαζομένων και δημιουργία ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα.

Δύο μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ο Ν. Μπίστης, από τους βασικούς εκφραστές των εκσυγχρονιστών, και ο Θ. Τζήμας από την αριστερή πτέρυγα (όλοι τους σε έντονη κινητικότητα) σχολιάζουν τη νέα κυβέρνηση.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΙΣΤΗΣ:

«Η κυβέρνηση προέκυψε εξ ανάγκης»

Το υπάρχον κομματικό σκηνικό και οι κομματικές ηγεσίες έχουν απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών.

Αυτό από μόνο του σε συνθήκες κρίσης συνιστά κίνδυνο για τη δημοκρατία μας, τροφοδοτεί αντικοινοβουλευτικές συμπεριφορές, υπονομεύει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, διαλύει τον κοινωνικό ιστό, βυθίζει στην απελπισία πλατιά λαϊκά στρώματα και θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή αγκύρωση της χώρας. Ολο και περισσότεροι πολίτες πείθονται ότι το κομματικό σύστημα έχει περάσει το σημείο μηδέν, ασφυκτιούν και αναζητούν μια νέα μεταρρυθμιστική αφετηρία.

Ο ανασχηματισμός έχει ονοματεπώνυμο, είναι ανασχηματισμός Βενιζέλου. Δεν είναι προϊόν σχεδίου, προέκυψε εξ ανάγκης μετά τα κωμικοτραγικά γεγονότα της προηγούμενης Τετάρτης, λίγο μετά την τηλεοπτική καταγγελία ριψάσπιδων, δειλών και νοσταλγών της αποστασίας του '65. Υπάρχει στον λόγο του Βενιζέλου μια ορατή διαφοροποίηση. Το ερώτημα είναι αν αρκεί για να δημιουργήσει μεταρρυθμιστική ανάταση σε ένα κόμμα που είναι σε λήθαργο και σε μια κυβέρνηση που αναπαράγει τις παθογένειες της προηγουμένης. Ο τόπος δεν χρειάζεται μια κυβέρνηση του «όλου ΠΑΣΟΚ», της «όλης Ν.Δ.», ούτε μια χωρίς πρόγραμμα συναίνεση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, χρειάζεται πολύ απλά μια κυβέρνηση ικανών και πεισμένων μεταρρυθμιστών. Ο ίδιος ο Βενιζέλος, παρά τα ασφυκτικά χρονικά και πολιτικά περιθώρια, δικαιούται και θα έχει μια μικρή περίοδο χάριτος. Ομως η βλάβη είναι στον καυστήρα που δεν ανήκει στην αρμοδιότητα Βενιζέλου.

ΘΕΜΗΣ ΤΖΗΜΑΣ:

«Μη βιώσιμη και αδιέξοδη πολιτική»

Ο ανασχηματισμός απαντά στο σύμπτωμα και όχι στην αιτία, δηλαδή στις ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις και στις διαφωνίες εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ωστόσο, η αιτία εντοπίζεται στην αδιέξοδη και μη δημοκρατικά νομιμοποιηθείσα, νεοφιλελεύθερη, μονεταριστική πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση. Τέτοιες πολιτικές πουθενά στον κόσμο δεν επεβλήθησαν σε συνθήκες δημοκρατικής ομαλότητας. Γι' αυτό και στη χώρα μας προωθούνται από το οικονομικό κατεστημένο διά των «ενσωματωμένων» σχολιαστών, σενάρια κατ' όνομα «εθνικής ενότητας», δηλαδή ενότητας προς όφελος της ολιγαρχίας της χώρας, αφού οι εκβιασμοί τύπου «μνημόνια ή δραχμή» δεν έπιασαν.

Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι η μη βιώσιμη, κοινωνικά άδικη και δημοκρατικά ανομιμοποίητη πολιτική της φτωχοποίησης, ανεργίας, έντασης της εξάρτησης και εν τέλει «ανατολικοευρωπαιοποίησης» της χώρας. Αυτή η πολιτική δεν εγκρίθηκε ούτε από τον ελληνικό λαό ούτε από το ΠΑΣΟΚ.

Ο ανασχηματισμός όμως αίρει τις προσχηματικές διαμαρτυρίες που εστίαζαν στην παραπολιτική, βλ. «κηπουρούς» ή εν γένει στους διαχειριστές της εν λόγω πολιτικής και όχι στην ουσία της. Τα στελέχη που εισήλθαν στα καίρια υπουργεία είναι προφανώς ικανότερα από αυτά της προηγούμενης. Αυτό είναι εξαιρετικό για όσους διαφωνούμε με την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, διότι όπως γράφει ο Γκράμσι: «Δεν είναι πολύ επιστημονικό ή πολύ σοβαρό να επιλέγουμε για αντιπάλους μας τους πιο ανόητους και τους μέτριους».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Πιέσεις εντός, εκτός και ό,τι προκύψει
Παλιό ή νέο, ίδιο το Μεσοπρόθεσμο
Οι σίγουροι και οι άκρως επικίνδυνοι
Μεσοπρόθεσμο
Φτωχότεροι ακόμη και κατά 10%
Τεκμήρια-φωτιά για μικρομεσαίους
Τα «είπα ξείπα» με τις αποδείξεις
Εν λευκώ στην τρόικα οι ΔΕΚΟ
Χτίζουν και πουλάνε τις παραλίες
Τσεκούρι σε... όποιον αναπνέει
ΕΚΑΣ: Λοταρία με τις μειώσεις
Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Ε.Ε. αγοράζει χρόνο
Ο Γιώργος κοιτάζει έξω κι ο Αντώνης στο εσωτερικό
Εκκρεμότητες μετά τη σύνοδο κορυφής
Ευάγγελος Βενιζέλος
Ευφυΐα, ευφράδεια αλλά πενιχρό έργο
ΠΑΣΟΚ
«Εδώ και τώρα» κριτική
Συνέντευξη: Φίλιππος Σαχινίδης
«Καταστροφική μπλόφα ο εκβιασμός της Ευρώπης»
Κυβέρνηση - Εκκλησία
Οικονομική πολιτική με... ιερές συμμαχίες
Περιβάλλον
Ερχονται μαύρες μέρες για το περιβάλλον
Δημοψήφισμα
Τι αλλάζει για τα δημοψηφίσματα
Αντιρρήσεις από συνταγματολόγους
Νέα Δημοκρατία
Μεγάλο «όχι» με μικρά «ναι»
Ιερά εξέταση για τον Αντώνη
Δημοκρατική Συμμαχία
Διαφορές και στο κόμμα της Ντόρας
ΛΑΟΣ - Νέα Δημοκρατία
Ξεκινάει καβγάς στην πολυκατοικία
Κίνημα "Αγανακτισμένων"
Η μεγάλη μάχη αρχίζει τώρα
Οι συνειδήσεις ξυπνούν, τα συνθήματα πολιτικοποιούνται
Διαπραγματευτικό ατού το Σύνταγμα
Το 70% υπέρ των «αγανακτισμένων»
ΟΝΕ
300 προφήτες, μα τι προφήτες
Υπουργείο Εξωτερικών
Από τις Βρυξέλλες στα βαθιά νερά της διπλωματίας