Έντυπη Έκδοση

Τι αλλάζει για τα δημοψηφίσματα

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής προανήγγειλε δημοψήφισμα και διαβούλευση για το χαρακτήρα που θα έχει, ωστόσο το σχέδιο νόμου έχει ήδη καταρτιστεί. Στις βασικές του διατάξεις, που παρουσιάζει σήμερα η «Κ.Ε.», προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν με ΝΑΙ ή ΟΧΙ, ότι θα υπάρχει δικαίωμα λευκής ψήφου κι ότι το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των συμμετεχόντων.

Συγκεκριμένα, οι βασικότερες σημαντικές τροποποιήσεις στο νομικό πλαίσιο είναι οι εξής:

1. Γίνεται προσαρμογή των διατάξεων του παλιού νόμου 350/1976 που ρυθμίζει τα περί δημοψηφίσματος, ώστε να περιλαμβάνεται και η περίπτωση δημοψηφίσματος για «ψηφισμένο νομοσχέδιο». Η προκήρυξη δημοψηφίσματος θα γίνεται με προεδρικό διάταγμα που θα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως είκοσι τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημερομηνία διενέργειάς του. Αναλλοίωτος θα παραμείνει και ο τρόπος με τον οποίο θα εκφραστεί η βούληση των πολιτών: ΝΑΙ ή ΟΧΙ.

2. Το θέμα των λευκών ψηφοδελτίων, για τα οποία δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη στην παλιά νομοθεσία, ρυθμίζεται ως εξής: Προβλέπεται ότι στους ψηφοφόρους διανέμονται και λευκά ψηφοδέλτια, προσδιορίζονται τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα και διευκρινίζεται ότι αυτά δεν θα προσμετρώνται στα έγκυρα για την εξαγωγή του αποτελέσματος. Στην τροποποιητική διάταξη αναφέρεται ότι «η απόφασις επί του τιθεμένου υπό την κρίση του λαού κρισίμου εθνικού θέματος ή ψηφισμένου νομοσχεδίου λαμβάνεται διά της πλειοψηφίας του ημίσεως πλέον του ενός συνόλου των εγκύρως ψηφοφορησάντων εκλογέων μη προσμετρωμένων των λευκών ψηφοδελτίων».

3. Στη θέση του νομάρχη -που πλέον καταργήθηκε με τον «Καλλικράτη»- ο αντιπεριφερειάρχης θα είναι αρμόδιος για την προπαρασκευή και τη διενέργεια της διαδικασίας.

4. Στήνεται και προεκλογικό σκηνικό, αφού δίνεται η ευκαιρία στα κόμματα να προετοιμάσουν διαφημιστικά ραδιοφωνικά / τηλεοπτικά σποτ, καταχωρίσεις στις εφημερίδες και στο Ιντερνετ με θέμα τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος. Συγκεκριμένα, στο σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρεται ότι επεκτείνεται η εφαρμογή των διατάξεων του ν. 3023/2002 που αφορά τη «χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων από το κράτος» για τις δαπάνες δημοσιότητας. Χρήματα ωστόσο δικαιολογούνται μόνο στα αναγνωρισμένα κόμματα του Κοινοβουλίου κι όχι στο Αρμα Πολιτών του Γ. Δημαρά, τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη και τη Δημοκράτική Αριστερά του Φ. Κουβέλη.

Οσο κι αν στην αξιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου αναφέρεται ότι από τις προτεινόμενες διατάξεις δεν προκαλείται δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού, ωστόσο στην πράξη ένα δημοψήφισμα προσεγγίζει το κόστος βουλευτικών εκλογών. Ούτε λίγο ούτε πολύ, περί τα 5 εκατ. ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Σχετικά θέματα: Δημοψήφισμα
Αντιρρήσεις από συνταγματολόγους
Για το ίδιο θέμα
Αντιρρήσεις από συνταγματολόγους
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Πιέσεις εντός, εκτός και ό,τι προκύψει
Παλιό ή νέο, ίδιο το Μεσοπρόθεσμο
Οι σίγουροι και οι άκρως επικίνδυνοι
Μεσοπρόθεσμο
Φτωχότεροι ακόμη και κατά 10%
Τεκμήρια-φωτιά για μικρομεσαίους
Τα «είπα ξείπα» με τις αποδείξεις
Εν λευκώ στην τρόικα οι ΔΕΚΟ
Χτίζουν και πουλάνε τις παραλίες
Τσεκούρι σε... όποιον αναπνέει
ΕΚΑΣ: Λοταρία με τις μειώσεις
Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Ε.Ε. αγοράζει χρόνο
Ο Γιώργος κοιτάζει έξω κι ο Αντώνης στο εσωτερικό
Εκκρεμότητες μετά τη σύνοδο κορυφής
Ευάγγελος Βενιζέλος
Ευφυΐα, ευφράδεια αλλά πενιχρό έργο
ΠΑΣΟΚ
«Εδώ και τώρα» κριτική
Συνέντευξη: Φίλιππος Σαχινίδης
«Καταστροφική μπλόφα ο εκβιασμός της Ευρώπης»
Κυβέρνηση - Εκκλησία
Οικονομική πολιτική με... ιερές συμμαχίες
Περιβάλλον
Ερχονται μαύρες μέρες για το περιβάλλον
Δημοψήφισμα
Τι αλλάζει για τα δημοψηφίσματα
Αντιρρήσεις από συνταγματολόγους
Νέα Δημοκρατία
Μεγάλο «όχι» με μικρά «ναι»
Ιερά εξέταση για τον Αντώνη
Δημοκρατική Συμμαχία
Διαφορές και στο κόμμα της Ντόρας
ΛΑΟΣ - Νέα Δημοκρατία
Ξεκινάει καβγάς στην πολυκατοικία
Κίνημα "Αγανακτισμένων"
Η μεγάλη μάχη αρχίζει τώρα
Οι συνειδήσεις ξυπνούν, τα συνθήματα πολιτικοποιούνται
Διαπραγματευτικό ατού το Σύνταγμα
Το 70% υπέρ των «αγανακτισμένων»
ΟΝΕ
300 προφήτες, μα τι προφήτες
Υπουργείο Εξωτερικών
Από τις Βρυξέλλες στα βαθιά νερά της διπλωματίας