Έντυπη Έκδοση

Οι συνειδήσεις ξυπνούν, τα συνθήματα πολιτικοποιούνται

Μια πάλη λέξεων, συμβόλων πολιτισμών και ιδεολογιών, είναι τα συνθήματα της πλατείας. Μοιάζει αγεφύρωτη η ποιοτική - ιδεολογική απόσταση που χωρίζει το «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία, η Χούντα δεν τελείωσε το '73» και το ακραίο «Προδότες μασόνοι στο σκαμνί, γιατί αλλιώς θα πάτε όλοι στο Γουδί».

Οι γελοιογραφικές καρικατούρες στελεχών της κυβέρνησης δίνουν και παίρνουν. Οι γελοιογραφικές καρικατούρες στελεχών της κυβέρνησης δίνουν και παίρνουν. Στην πλατεία Συντάγματος, όμως, μέρα με τη μέρα οι συνειδήσεις ζωντανεύουν, αλλάζουν, μετασχηματίζονται: Από τα χλιαρά πολιτικά συνθήματα των πρώτων ημερών και τα πανό «Τι ώρα είναι; Ωρα να φύγουν», «Ξυπνήσαμε», το γραπτό σύνθημα που δεσπόζει μπροστά στη Βουλή τις τελευταίες μέρες είναι, «Η πιο μεγάλη βία είναι η απόλυση και η ανεργία». Ακριβώς δίπλα ένα άλλο πανό μόνο απολίτικο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί: «Δημοκρατία και καπιταλισμός: ασύμβατες έννοιες».

Ακόμη όμως και στην πάνω πλατεία, όπου το κλίμα είναι κατά κοινή παραδοχή πιο γηπεδικό και ελληνοκεντρικό, τα συνθήματα που ακούστηκαν την εβδομάδα που πέρασε, από ένα τουλάχιστον μεγάλο κομμάτι, ήταν περισσότερο πολιτικά. Εχουν επικρατήσει ρίμες ευθύβολες, ευρηματικές, με σαφή πολιτικό προσανατολισμό. Το βράδυ της διεξαγωγής της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, τα συνήθη συνθήματα «Και α και ου γ... το ΔΝΤ», «Γιωργάκη μ... δεν ήρθαμε για πλάκα», «Αντε γ... Πάγκαλε» ή το «Ενα ελικόπτερο για κάθε υπουργό και για τον Πάγκαλο φαλαινοθηρικό», δεν πολυακούστηκαν.

Οι παρευρισκόμενοι φώναζαν συνθήματα μέσω των οποίων απονομιμοποιούσαν το πολιτικό σύστημα, εκφράζοντας τη ρήξη της κοινωνίας μ' αυτό. Το πλήθος εξέφραζε την οργή του για την πολιτική του μνημονίου και τη μεσοπρόθεσμη εκδοχή του. Φωνάζοντας εν χορώ συνθήματα όπως «Δεν θα φύγουμε εμείς, αν δεν φύγετε εσείς», «Ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και βγαίνει ΔΝΤ, αυτή η δημοκρατία δεν είναι του λαού», «Γιωργάκη, δεν σε θέλει ο λαός, το ελικόπτερο και μπρος».

Ξεχωριστή θέση βέβαια κατέχουν οι εικαστικές παρεμβάσεις, τα σκίτσα και οι φωτογραφίες που έχουν κρεμαστεί στην πλατεία Συντάγματος, και οι οποίες μάλλον δεν θα έκαναν περήφανο κανέναν έλληνα πολιτικό, ιδίως τα προβεβλημένα στελέχη της κυβέρνησης.

Εκτός όμως από τις διόλου κολακευτικές γελοιογραφικές καρικατούρες των προσώπων της κεντρικής πολιτικής σκηνής, παντού είναι αναρτημένα πολύχρωμα πανό, συνθηματικής επίσης γλώσσας, που εκφράζουν τα αυτονόητα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, τα οποία σήμερα είναι ζητούμενο για την πλειονότητα των πολιτών της χώρας. Η «Ηρεμη πλατεία», το πανό που βρίσκεται δίπλα από τις σκηνές της Real Demoracy, δείχνει, και ίσως υποδεικνύει, τη διάθεση και τη συμπεριφορά των πολιτών στο σιντριβάνι του Συντάγματος.

Πιο πάνω, δίπλα στα σκαλιά που ενώνουν την πάνω με την κάτω πλατεία, την προσοχή τραβάει το σκίτσο του μασκοφόρου V, του πρωταγωνιστή ενός από τα πιο ανατρεπτικά και πολυδιάστατα κόμικς, θυμίζοντας σε όλους πού μπορεί να οδηγήσει ένα ολοκληρωτικό καθεστώς και ότι ο καθένας μπορεί να κρύβει μέσα του έναν επαναστάτη...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Σχετικά θέματα: Κίνημα "Αγανακτισμένων"
Η μεγάλη μάχη αρχίζει τώρα
Διαπραγματευτικό ατού το Σύνταγμα
Το 70% υπέρ των «αγανακτισμένων»
Για το ίδιο θέμα
Η μεγάλη μάχη αρχίζει τώρα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Πιέσεις εντός, εκτός και ό,τι προκύψει
Παλιό ή νέο, ίδιο το Μεσοπρόθεσμο
Οι σίγουροι και οι άκρως επικίνδυνοι
Μεσοπρόθεσμο
Φτωχότεροι ακόμη και κατά 10%
Τεκμήρια-φωτιά για μικρομεσαίους
Τα «είπα ξείπα» με τις αποδείξεις
Εν λευκώ στην τρόικα οι ΔΕΚΟ
Χτίζουν και πουλάνε τις παραλίες
Τσεκούρι σε... όποιον αναπνέει
ΕΚΑΣ: Λοταρία με τις μειώσεις
Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Ε.Ε. αγοράζει χρόνο
Ο Γιώργος κοιτάζει έξω κι ο Αντώνης στο εσωτερικό
Εκκρεμότητες μετά τη σύνοδο κορυφής
Ευάγγελος Βενιζέλος
Ευφυΐα, ευφράδεια αλλά πενιχρό έργο
ΠΑΣΟΚ
«Εδώ και τώρα» κριτική
Συνέντευξη: Φίλιππος Σαχινίδης
«Καταστροφική μπλόφα ο εκβιασμός της Ευρώπης»
Κυβέρνηση - Εκκλησία
Οικονομική πολιτική με... ιερές συμμαχίες
Περιβάλλον
Ερχονται μαύρες μέρες για το περιβάλλον
Δημοψήφισμα
Τι αλλάζει για τα δημοψηφίσματα
Αντιρρήσεις από συνταγματολόγους
Νέα Δημοκρατία
Μεγάλο «όχι» με μικρά «ναι»
Ιερά εξέταση για τον Αντώνη
Δημοκρατική Συμμαχία
Διαφορές και στο κόμμα της Ντόρας
ΛΑΟΣ - Νέα Δημοκρατία
Ξεκινάει καβγάς στην πολυκατοικία
Κίνημα "Αγανακτισμένων"
Η μεγάλη μάχη αρχίζει τώρα
Οι συνειδήσεις ξυπνούν, τα συνθήματα πολιτικοποιούνται
Διαπραγματευτικό ατού το Σύνταγμα
Το 70% υπέρ των «αγανακτισμένων»
ΟΝΕ
300 προφήτες, μα τι προφήτες
Υπουργείο Εξωτερικών
Από τις Βρυξέλλες στα βαθιά νερά της διπλωματίας