Έντυπη Έκδοση

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ 14 ΧΡΟΝΙΑ

300 προφήτες, μα τι προφήτες

Προφητικοί αποδεικνύονται οι 300 πανεπιστημιακοί οικονομολόγοι, 14 χρόνια μετά την ανοιχτή επιστολή που απηύθυναν στους ευρωπαίους ηγέτες, στις 12 Ιουνίου 1997, τρεις μέρες πριν τη σύνοδο κορυφής στο Αμστερνταμ (16-17 Ιουνίου), όπου βρέθηκαν στο προσκήνιο οι εξελίξεις της ΟΝΕ και η πορεία προς το ενιαίο νόμισμα.

Ο κώδωνας που έκρουσαν τότε, και όχι τώρα, όπως ο ΟΗΕ, ότι το σχέδιο για την οικονομική και κοινωνική ολοκλήρωση οδηγεί σε «φαύλο κύκλο λιτότητας», και ότι «δεν υπάρχει γερή επιστημονική θεμελίωση για την ΟΝΕ», πρέπει να φτάνει τώρα ως ερινύες στα αφτιά των πρωτεργατών του ευρώ, καθώς τότε απέρριψαν με περίσσια αλαζονεία τις επισημάνσεις.

«Ο κόσμος της εργασίας», προειδοποιούσαν, «θα πληρώσει για τις οικονομικές υφέσεις, με αυξανόμενη ανεργία, με μειούμενους μισθούς και ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση». Και κατέληγαν: «Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη βρίσκεται στο σχεδιασμό αυτής της ΟΝΕ, που έχει ήδη οδηγήσει εκατομμύρια Ευρωπαίους στο να ταυτίσουν την Ευρώπη και το ευρώ με τις πολιτικές λιτότητας και την κοινωνική δυστυχία. Είναι καιρός οι πολιτικοί να το συνειδητοποιήσουν: οι λαοί της Ευρώπης δικαιούνται μια οικονομία που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών».

Πιο καθαρά δεν μπορούσαν να προβάλλουν την ανησυχία τους ότι το σχέδιο που είχαν «σερβίρει» στους ευρωπαίους ηγέτες οι σύμβουλοί τους, προσδοκώντας, όπως διακήρυτταν, «να φέρει στην Ευρώπη περισσότερες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερη ευημερία», δεν επρόκειτο να επαληθευτεί. «Το σχέδιο αυτό για οικονομική και νομισματική ολοκλήρωση παρουσιάζει έλλειμμα όχι μόνο από κοινωνική, οικολογική και δημοκρατική άποψη αλλά και από οικονομική», τους αντέτειναν οι 300. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν οι υπογραφές 37 δικών μας. Ανάμεσά τους, της Λούκας Κατσέλη, αλλά και του οικονομικού συμβούλου του Β. Βενιζέλου, Θ. Πελαγίδη, καθώς και των Κ. Βεργόπουλου, Ν. Πετραλιά, Β. Δρουκόπουλου, Θ. Λιανού, Ι. Μηλιού, Σ. Ρομπόλη, Ι. Τσεκούρα και άλλων.

Οι 300, που κατηγορήθηκαν τότε από ορισμένους ως αντιευρωπαϊστές, καλούσαν τους ευρωπαίους ηγέτες να μην σταματήσουν την ευρωπαϊκή συνεργασία αλλά να αναθεωρήσουν το σχέδιο για την ΟΝΕ και σημείωναν: Στις σημερινές συνθήκες, η ΟΝΕ δεν προσφέρει καμία ικανοποιητική απάντηση στη βελτίωση της μοίρας των 20 εκατ. ανέργων και των 50 εκατ. φτωχών της Ευρώπης, στην προάσπιση και στην επέκταση του κράτους πρόνοιας και στα περιβαλλοντικά προβλήματα. Οσο το εθνικό σας χρέος είναι άνω του 60% του ΑΕΠ και δεν μειώνεται όσο γρήγορα απαιτείται, πρέπει να εφαρμόζετε και νέα προγράμματα λιτότητας. Και αυτό ασφαλώς θα συμβαίνει όσο η ανάπτυξη συνεχίζει να είναι αργή, πράγμα που δεν είναι περίεργο δεδομένου του φαύλου κύκλου της λιτότητας.

Παρ' όλο που συχνά το αρνείστε, οι δημοσιονομικές προσαρμογές θα γίνουν κυρίως μέσα από σκληρή λιτότηταα.

Η αναμενόμενη πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα επιδεινώσει την αποπληθωριστική πίεση, που πηγάζει απ' αυτό το γαϊτανάκι της λιτότητας. Η ΕΚΤ είναι πράγματι υποχρεωμένη να επιδιώκει τη σταθερότητα των τιμών και θα ενεργεί μονόπλευρα για να διασφαλίσει ένα σκληρό ευρώ. Ο γνωστός αμερικανός οικονομολόγος Π. Κρούγκμαν έχει ήδη εκφράσει τους φόβους του για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην απασχόληση.

*Η Λούκα Κατσέλη είχε διπλή εμπειρία. Από την μια, εφάρμοζε, κόντρα στις παλιές θέσεις της, το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που επέβαλε η τρόικα και απ' την άλλη, διαπραγματευ-όταν μαζί της κάποιες πτυχές του. Η συνεργασία τους είχε πολλά αγκάθια και τελικά βρέθηκε εκτός υπουργικού συμβουλίου. Ο Θ. Πελαγίδης, ήταν ώς τώρα στο «thin tank» του Β. Βενιζέλου ο οποίος, ως υπουργός Αμυνας, είχε την ευχέρεια να προβάλει μανιφέστο με φιλολαϊκότερες θέσεις. Προς το παρόν, ο Θ. Πελαγίδης δεν έχει επίσημη θέση δίπλα του. Μένει να δούμε τον νέο του ρόλο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Πιέσεις εντός, εκτός και ό,τι προκύψει
Παλιό ή νέο, ίδιο το Μεσοπρόθεσμο
Οι σίγουροι και οι άκρως επικίνδυνοι
Μεσοπρόθεσμο
Φτωχότεροι ακόμη και κατά 10%
Τεκμήρια-φωτιά για μικρομεσαίους
Τα «είπα ξείπα» με τις αποδείξεις
Εν λευκώ στην τρόικα οι ΔΕΚΟ
Χτίζουν και πουλάνε τις παραλίες
Τσεκούρι σε... όποιον αναπνέει
ΕΚΑΣ: Λοταρία με τις μειώσεις
Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Ε.Ε. αγοράζει χρόνο
Ο Γιώργος κοιτάζει έξω κι ο Αντώνης στο εσωτερικό
Εκκρεμότητες μετά τη σύνοδο κορυφής
Ευάγγελος Βενιζέλος
Ευφυΐα, ευφράδεια αλλά πενιχρό έργο
ΠΑΣΟΚ
«Εδώ και τώρα» κριτική
Συνέντευξη: Φίλιππος Σαχινίδης
«Καταστροφική μπλόφα ο εκβιασμός της Ευρώπης»
Κυβέρνηση - Εκκλησία
Οικονομική πολιτική με... ιερές συμμαχίες
Περιβάλλον
Ερχονται μαύρες μέρες για το περιβάλλον
Δημοψήφισμα
Τι αλλάζει για τα δημοψηφίσματα
Αντιρρήσεις από συνταγματολόγους
Νέα Δημοκρατία
Μεγάλο «όχι» με μικρά «ναι»
Ιερά εξέταση για τον Αντώνη
Δημοκρατική Συμμαχία
Διαφορές και στο κόμμα της Ντόρας
ΛΑΟΣ - Νέα Δημοκρατία
Ξεκινάει καβγάς στην πολυκατοικία
Κίνημα "Αγανακτισμένων"
Η μεγάλη μάχη αρχίζει τώρα
Οι συνειδήσεις ξυπνούν, τα συνθήματα πολιτικοποιούνται
Διαπραγματευτικό ατού το Σύνταγμα
Το 70% υπέρ των «αγανακτισμένων»
ΟΝΕ
300 προφήτες, μα τι προφήτες
Υπουργείο Εξωτερικών
Από τις Βρυξέλλες στα βαθιά νερά της διπλωματίας